Életmód

Mit mivel?

Belekezdtél egy gyógykezelésbe, de az eredmény várat magára? Nem tudod, mivel fokozhatnád a hatást? Az alternatív módszerek megfelelõ kombinálásával a gyógyulás gyorsítható, de az eltérõ terápiák ki is olthatják egymás erejét.

Napjainkban egyre többen választanak alternatív gyógymódokat egy-egy betegség kezelésére. Ezek lassabban hatnak, mint a kemikáliák, hiszen meg kell várni, hogy a szervezetben helyreálljon a természetes egyensúly. Sokan azonban nem kellőképpen türelmesek, és ha úgy tapasztalják, hogy nem javul villámgyorsan az állapotuk, több természetgyógyászt is felkeresnek, akik eltérő módszerekkel gyógyítanak. Nem árt azonban az óvatosság, mert aki nem ügyel arra, hogy melyik terápiát mivel alkalmazza együtt, akár mindkettő hatását semlegesítheti, sőt a rossz párosításnak veszélyes következményei is lehetnek. Dénes Györgyné Zsóka életmód-tanácsadó, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta elárulta nekünk, melyek a hatásos kombinációk.

Gyógynövényes kezelések

Hatásos párosítás: Gyógynövény-terápia akupresszúrával, akupunktúrával vagy jógával
A kínai gyógyítók tudománya, az akupunktúra és annak tű nélküli változata, az akupresszúra, valamint a gyógynövényes kezelés azért hatékony együtt, mert az akupunktúra és az akupresszúra a szervezet energiaáramlásának kiegyensúlyozására törekszik, erősíti a gyógynövények hatását, a gyógynövényterápia pedig vértisztító hatásával támogatja a szervezet gyógyulási folyamatait. Ugyanez – kissé lassabban – jógával is elérhető, hiszen ez a mozgásforma szintén serkenti a vérkeringést és beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.

Rossz párosítás: Gyógynövény-terápia ájurvédával
Az indiai eredetű ájurvédát, amely szintén a növények gyógyító hatásán alapul, nem ajánlatos keverni másfajta (kínai vagy nyugati típusú) gyógynövényes kezelésekkel, hiszen mindkét módszer azonos elven működik. Ha például valaki egy kínai vesetisztító kúrát ájurvédikus vízhajtó kúrával kombinál, a két módszer a legjobb esetben kioltja egymás hatását, a legrosszabb esetben viszont együttesen leterhelhetik a szervezetet. Ha tehát nyugati vagy kínai gyógynövényeket használunk gyógyulásunk érdekében, akkor az indiai növényeket alkalmazó, eleve több módszert kombináló ájurvéda teljesen fölösleges kiegészítésként.

Betegségmegelőző táplálkozás

Hatásos párosítás: Táplálkozásterápia jógával
Köztudott, hogy az ételek hatást gyakorolnak energiaszintünkre, egészségünkre, sőt, még bőrünk állapotára is. Helyes táplálkozással akár egy hátfájás is kezelhető. A gyógyító ételek méregtelenítő hatása fokozható masszázzsal vagy alkatra és személyiségre szabott, rendszeres mozgással, például jógával. Ez utóbbi révén elsajátíthatjuk a helyes méregtelenítő, vérkeringést fokozó légzéstechnikákat. Kevesen tudják, de a test salakanyagainak hetven százaléka a lélegzettel távozik, vagyis a légzéssel is méregtelenítünk. Ha ezt a módszert salaktalanító étkezéssel párosítjuk, nemcsak gyógyulunk, hanem a betegségeket is megelőzhetjük.

Rossz párosítás: Táplálkozásterápia gyógynövény-terápiával
Hazánkban is egyre elterjedtebb a nyugaton már előszeretettel használt 5-HTP (5-hidroxy-triptofán) nevű aminosav alkalmazása. Az 5-HTP-t egy afrikai növény magjából nyerik, számos fogyasztókapszula és -tapasz összetevőjeként használják. Ez a szerotonintermelést fokozó, vagyis az örömhormon szintjét növelő aminosav önmagában nem káros, de más, depresszió ellen hatásos gyógynövénnyel (például orbáncfűvel) kombinálva a szerotonin túlzott termelését eredményezheti, úgynevezett szerotonin-szindrómát válthat ki. Ennek tünetei: zavarodottság, hasmenés, láz, mozgáskoordinációs zavarok, nyugtalanság, hidegrázás.

A folytatásért kattints ide »

Keresd a megújult Wellnesst ajándék sportzoknival az újságárusoknál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top