Életmód

A stressz hizlal?

Akadnak, akik nehéz, stresszes idõszakban egy ruhaméretnyit is képesek lefogyni. Te viszont hiába várod, hogy az örökös feszültség az alakod hasznára váljék? Sõt, hiába pörögsz reggeltõl-estig, már a mérleg is többet mutat a kelleténél?







Az evés menyugtatólag hat
Tanácsainkkal elejét veheted a felesleges kilóknak. No és a stressznek is! Elvétve reggelizel, folyton rohansz, gyakran érzed azt a bizonyos nyomást a gyomrod tájékán, és még gyakrabban fojtod frusztráltságod ideges nassolásba. Emellett a testedzésre sem tudsz annyi időt fordítani, amennyit szeretnél. Úgy érzed, a tested egyre inkább átveszi a hatalmat feletted, mert az utóbbi időben szépen gyarapszik. Ismerős tünetek?

Ne hibáztasd magad! A feszített tempó sokakat menekít az evésbe. Az evés pedig – ez megállapított tény – nyugtatólag hat. A túlevés viszont csak fokozza a stressz-szintet, hiszen áldozata a habzsolás után kövérnek és gyengének érzi magát.


Stresszből zsírpárna

A stressz hatására az idegrendszert stresszhormonok árasztják el, ami miatt az emésztés lelassulhat. Az emésztő enzimek kiválasztódása pihenőfázisba kapcsolt, hogy energia szabadulhasson fel az izmok és az agy számára. Nagy nyomás alatt, folyamatosan rohanva ráadásul kimerítjük értékes glükóz tartalékainkat is. A stresszhormonok tartós jelenléte állandó készenlétre sarkallja a szervezetet.



Az adrenalin szaporábbá teszi a szívverést, megnöveli a vérnyomást, amelynek hatására javul az agy vér- és oxigénellátása, éberebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat. A kortizol az elraktározott zsír cukorrá való átalakításával energiát szabadít fel. Ebben a vészreakcióban – testi aktivitás hiányában, tehát például ülőmunka és állandó túlórák esetén – a felszabaduló energia kihasználatlan marad. A téves riadó után a hormonok arra buzdítják a testet, hogy a felszabadult zsírokat raktározza el a nehezebb időkre. És máris ott terem a pocakon a nem kívánatos zsírpárnácska.






Ints búcsút a stresszkilóknak!


– A különböző stressz levezető technikák alkalmazása mellett – mint a meditációs technikák, a jóga, a tai-chi vagy chi kung – tudatosítanod kell magadban, hogy a habzsolás csupán egy menekülési útvonal számodra.
– Megeshet, hogy a stressz hatása alatt időnként elfelejtesz étkezni, amire csak akkor döbbensz rá, amikor a tested már vészjeleket küld. Ügyelj a napi öt étkezésre! Ha pedig rákényszerülsz, hogy egyet-egyet kihagyj, ne mennyiségileg, hanem minőségileg igyekezd bepótolni.
– Ha úgy érzed, feszültséged azonnali csillapítására van szükséged, különben szétrobbansz, kortyolj el lassan egy nagy pohár 100 százalékos gyümölcslevet. Kerüld viszont – vagy csökkentsd le minimálisra – a kávé- és az alkoholfogyasztást.




– Fogyassz minél több B-vitaminban és magnéziumban gazdag ételt, mert ez a vitamin és nyomelem a stressz hatására gyorsabban kiürül a szervezetből. Egyél déligyümölcsöket, teljes kiőrlésű pékárukat, sötétzöld zöldségeket, halat, paradicsomot, sovány sajtokat, készíts zöldségleveket spenótból, cukkiniből, vizitormából.
– Kutatások szerint a heti háromszori pulzust megemelő kardiotréning (futás, aerobik, kerékpározás, úszás) hosszú távú gyakorlása csökkenti a stressz mértékét. Így hát ahelyett, hogy őrölnéd magad, irány az edzőterem!
– Rágódással semmire sem mész. Ne ragadj le a múltbeli eseményeknél, próbálj mindig a jelenre koncentrálni. Mindez jó hatással lesz a teljesítményedre, a sikerélmények pedig visszaszorítják a felesleges nassolást.
– Akármilyen sok a munkád, ne sajnáld az időt az esti lazításra. Találkozz a barátaiddal, nézz meg egy jó filmet, vegyél egy illatos fürdőt, kérd meg a párodat, hogy masszírozza meg a hátad vagy a talpad. A lényeg, hogy ne a féktelen evészettől várd, hogy kompenzáljon a kemény hétköznapokért.
– És még egy: lesz ez még így se! Gondolj arra, hogy nem kell majd mindig ilyen felfokozottan élned, addig viszont tegyél meg mindent azért – stressz ide vagy oda -, hogy jól érezd magad.





Ha azonnal kell valamit…

– Egyél meg héjastul egy almát vagy egy körtét, mert ezek serkentik a szervezet védekező mechanizmusait.
– A káliumban és magnéziumban gazdag banán enyhíti a stressz következtében kialakuló izomfeszültséget.
– Ideges vagy? Igyál piros rooibos teát!
– Nassolj mandulát, mert B2 vitamin- és magnézium tartalmának köszönhetően új erőre kaphatsz. De ne vidd túlzásba!
– Salátádat fűszerezd majorannával és kakukkfűvel – kalcium tartalmukkal javítják a koncentrációs képességet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top