Életmód

Schroth-kúra

"Egy liter borban benne van a napi tápanyagszükséglet egy-nyolcada és a jó hangulat kilenc-tizede." (Prof. Landouzy) Gondoltál már rá, hogy borral is böjtölhetsz?




Johann Schroth 1798-ban született Böhmischdorfban (Ausztria). 1817-ben elszenvedett balesete természetgyógyászati megfigyeléseinek fejlődése szempontjából meghatározóvá vált, eszerint egy beteg testnek minden energiáját a testtisztító mechanizmus mozgósítására kell fordítania.

Orvosi tevékenységének tapasztalataiból és saját gyógyulásának megfigyeléseiből alakította ki a kúra alapelveit:
• Napi izzasztó testpakolás
• Napi meghatározott mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása
• Diéta (kizárólag növényi étkek)
• Kiegyensúlyozott testmozgás (megerőltető és pihenő napok váltakozása)

A Schroth-kúra egy olyan terápia, amely minden egyes sejtre kiterjed, ebben rejlik gyógyító hatásának sokoldalúsága. A Schroth-testpakolások nedves melege és a mesterséges láz, száraz és ivónapok ritmikus váltakozása és a drasztikus étrendváltozás hatására a testben lévő méreganyagok kiválasztódnak. Élelmiszereinken keresztül nagyon sok méreganyagot veszünk magunkhoz: a különböző műtrágyák, növényvédő és gombaölő szerek fellelhetőek étkeinkben. Ezek a testben a zsírtartalékokkal együtt lerakódnak, csakúgy mint a gyógyszermaradványok. Ezen anyagok kiválasztódását salaktalanításnak nevezzük. Johann Schroth természetgyógyászata megadja a szervezet számára azt a lehetőséget, hogy saját öngyógyító erejére visszaemlékezzen, szabaddá teszi az utat az egészség felé.


Milyen betegségekre javasolt a Schroth-kúra?

Azon betegségek köre, amelyek gyógyítására a kúrát létrehozták, mára jelentősen megváltozott.
Akkoriban főleg gyulladásos betegségekre terjedt ki a kúra, ma az antibiotikumos kezelés vette át a helyét. Manapság anyagcserezavarból és túlzott vagy helytelen táplálkozás miatt kialakult betegségek kezelésére ajánlatos:


Schroth-kúra ellenjavallatai

Májcirrozis, akut májgyulladás, alkoholizmus, akut fertőző megbetegedés, pajzsmirigy-túltengés, neurotikus-pszichés (fóbiás) megbetegedések, inzulinnal kezelt diabétesz.


Napi izzasztó testpakolás

A speciális testpakolásokat reggelente alkalmazzák A kora reggeli kezelés előnye, hogy a test az ágyban jól átmelegszik, és így intenzíven tud reagálni a hideg jelentette ingerre.
A mesterségesen előidézett láz hatására a tisztító mechanizmus működésbe lép, az izomzat ellazul, és megindul a salaktalanítási folyamat.


A testpakolás hatásmechanizmusa

A testhőmérséklet a pakolás alatt 1-2 °C-kal emelkedik. A megnövelt hőmérséklet a májműködést fokozza, anyagcsere növekedést eredményez. A megnövekedett anyagcsere több kalóriát használ el, ezáltal elősegíti súlycsökkenést.
• A testhőmérséklet emelkedése révén a test ellenálló ereje növekszik, az immunrendszer erősödik.
• A testhőmérséklet növekedése sok baktériumra gátlólag hat, elősegíti a felbomlásukat.
• A bőrön keresztüli kiválasztás fokozódik.
• Az izzadás segíti a bőr faggyúmirigyeinek működését, ezzel simábbá, puhábbá teszi a bőrt.

A szauna a Schroth-kúránál kedvezőtlen, nem alkalmas rá, hogy a testpakolást helyettesítse. A szauna forró levegőjére a test passzívan reagál, a pakolásnál aktívan. Mesterséges láz csak az izzasztó pakolás alatt jön létre. A szauna révén a szervezetben folyadék-elvonás történik, ami a kúra alatt kedvezőtlen.


Ivó- és száraz napok

Már a nagy görög orvosok idejében szóba került, hogy a szomjúságnak terápiás jelentősége van.
Azon megfigyelés alapján, hogy a beteg állatok nemcsak a takarmányt kerülik, hanem a folyadékbevitelt is csökkentik, fejlesztette ki Johann Schroth a “száraz” napokat.
Az ivó- és száraz napok ritmikus váltakozásának eljárását szövet-drénezésnek tekinthetjük. Ennek révén – támogatva a mesterséges lázat előidéző testpakolás által keletkező jobb vérellátással – jutunk el a nem kívánatos anyagok kiválasztásához.

Ivónapon minimum 1 liter folyadék bevitelére kerül sor: víz, tea, bor formájában. Nők legfeljebb 3 deci, férfiak 5 deci bort fogyaszthatnak (15 óra után).
A Schroth kúrában a bor gyógyszer, és mint minden gyógyszer esetében, van egy terápiás, hatékony mérték, és egy toxikus, azaz mérgező dózis. Ha a kúra alatt a megadott mennyiséget túllépik, a kár lényegesen nagyobb lesz, mint a haszon!

A kúrát kipróbálhatod»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top