Gyümölcsből az érett a nyerő
Mindig szezonális gyümölcsöt válassz, lehetőleg hazai terméket, mert ezek a legzamatosabb ízűek és a legnagyobb tápanyagtartalmúak.
Szagold meg a gyümölcsöt, így tudod a legjobban megállapítani, hogy érett-e. Az érett gyümölcsök nem csak finomabbak, vitaminban gazdagabbak, de könnyebben emészthetőek is, szemben az éretlenekkel.
A gyümölcsöket inkább darabonként válogasd ki vásárláskor, lehetőleg ne vegyél előre kimért és becsomagolt terméket!
Felhasználás, illetve evés előtt általában elegendő egy rövid, folyóvizes leöblítő mosás, kivéve a szőlőfürtöket, amelyeket gyakran erős permetezéssel óvnak a kártevők ellen. Az almákat egy törlőkendővel fényezheted ki.
Ha zöldség, fő a sokszínűség!
Ahhoz, hogy a zöldségekben fellelhető vitamintárházat a legnagyobb arányban hasznosíthassa a szervezeted, sokféle és változatos színű zöldséget kell kipróbálnod. Ne felejtsd ki a sorból a friss zöldfűszereket, a ropogós salátákat és a gombákat sem!
Próbálj ki olyan fajtákat is, amelyeket eddig nem ismertél! Az édes burgonya például a krumplihoz hasonlóan készíthető el, kicsit édeskés az íze, és szívvédő karotinokban gazdag.
Minden zöldségféle, saláta és fűszernövény elkészítésére érvényes, hogy felhasználás előtt sosem szabad sokáig vízben áztatni őket, különben az értékes tápanyagok kioldódnak belőlük. A salátát és a zöld fűszereket óvatosan mosd le, majd rázd le párszor, hogy megszáradjanak a levelek.
Mi a bio előnye?
Az ökológiai gazdaságokból származó termékek általában drágábbak a hagyományosnál. Ez a többletkiadás azonban megéri, hiszen a biogyümölcsök és -zöldségek nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat és egyéb káros anyagokat. Kevesebb bennük az egészségre ártalmas nitrát is ez mindenekelőtt a zöld leveles zöldségekre érvényes, így például a spenótra, a sóskára és a salátafélékre.
A legegészségesebb módszerek
A zöldségek, a hal és a fehér húsok a fitt táplálkozás fő alkotórészei, melyek az alábbi kíméletes főzési eljárásokkal elkészíthetők.
Vízgőzben párolás
Mit jelent?
Körülbelül 100 Celsius-fokos vízgőzben párolást. Ennél az eljárásnál az élelmiszerek megtartják tápértéküket és aromájukat. A vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok is kevésbé lúgozódnak ki, mint főzéskor vagy sütéskor.
Tanácsaink:
Olyan fazékra lesz szükséged, amelyhez jól illeszthető a szűrő. De akár kínai bambuszkosárkát is rakhatsz egy magas falú edényre. Fontos, hogy csak a fazék alján legyen némi víz, a párolandó élelmiszerek a lefedett edényben, a gőzben párolódjanak. A vizet forrald fel, majd a hőfokozatot vedd alacsonyabbra.
Figyelem! A párolásnál hosszabb elkészítési idővel kell számolni, mint a főzésnél!
Mire a legmegfelelőbb?
Zöldségek (karfiol, brokkoli, borsó, répa), halfilék és vékony hússzeletek (csirkemell) párolására.