Daganatgyilkos vitaminok, ásványi anyagok
Az A-vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin a szervezet tumorellenes aktivitásának kiváltásában játszik szerepet.
A C-vitamin megköti az anyagcsere-folyamatok és a baktériumok elleni védekezés során szervezetünkben felhalmozódó rákkeltő szabadgyököket, növeli a fehérvérsejtszámot, és az immunrendszer erősítésével védi a szervezetet a káros anyagokkal szemben.
Az antioxidáns enzimek működéséhez szükséges a szelén és a cink, hiányuk immungyengeséghez vezet. A rákmegelőzésben fontos a vas és a jód szerepe is, ám túlzott bevitelük veszélyes lehet.
Rákellenes táplálékok
A daganatos megbetegedések száma rendkívül alacsony az olyan népcsoportok körében, akik ritkán esznek húst, állati zsiradékot, fehércukrot, sót, és kevés alkoholt isznak, helyette pedig az alábbi ételeket fogyasztják nagy mennyiségben:
Keresztesvirágúak: A káposztafélék, a kelbimbó, a brokkoli, a kínai kel, a karfiol, a karalábé, a retek és a torma tartozik ide. Rákmegelőző hatásuk magas C- és E-vitamin tartalmuknak, valamint fitovegyületeiknek köszönhető.
Különösen a vastagbél-, az emlő- és a petefészekrák kockázatát csökkentik.
Zöld színű zöldségek: Minél sötétebb zöld egy növény, mint például a spenót vagy a zöldsaláta, annál erőteljesebb antioxidáns, ami magas C-vitamin, béta-karotin, lutein és folát tartalmának köszönhető. A zöld színű zöldségfélék szinte minden daganattípus megelőzésében segítenek.
Citrusfélék: Magas C-vitamin-, béta-karotin- és folsavtartalmuk miatt érdemes hetente legalább egyszer bőségesen fogyasztanunk citromot, narancsot, grépfrútot és lime-ot. A legkeményebb rákkeltő anyagokat is képesek legyőzni, főleg a hasnyálmirigyrák megelőzésében játszanak szerepet.
Hagymafélék: A vöröshagyma és a fokhagyma vegyületei immunerősítő hatásúak, többek között az emésztőszervi daganatok kialakulását csökkentik. A fokhagyma a gyomorban található, rákkeltő Helicobacter pylori baktérium elpusztításával fejti ki rákellenes tevékenységét.
Zöld tea: Polifenolt tartalmaz, amely vírus- és baktériumölő hatású, így csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gátolja a daganatképződést, és a rákos sejtek osztódását. A gyomor-, máj-, hasnyálmirigy-, végbél-, és tüdőrák megelőzésében segít.
Joghurt: Immunerősítő hatásával járul hozzá a daganatok megelőzéséhez. Elsősorban a gyomorrák kockázatát csökkenti.
Olajos magvak: A cinken és szelénen kívül tumorgátló kamferolt és kvercetint is tartalmaznak.
Hüvelyesek: A bab- és borsóféléknek, a lencsének, a kukoricának és a szójának jelentős a telítetlen zsírsav tartalma, melynek fontos szerepe van a rékmegelőzésben, ezért érdemes őket rendszeresen fogyasztanunk.
Barna rizs, teljesőrlésű gabonafélék: A barnarizs szelént tartalmaz, és magas a rosttartalma, ezért főleg a vastagbélrák megelőzésében segít. A teljesőrlésű gabonák magas E-vitamin tartalmukkal csökkentik a daganatok kockázatát.
Hasznos tudnivalók |
Fontos, hogy a finomított cukrokat és édesítőszereket helyettesítsük inkább mézzel, juharsziruppal, barnacukorral vagy szőlőcukorral. A zöldségeket lehetőleg nyersen vagy párolva fogyasszuk, és ügyeljünk az ételek elkészítésére ritkán együnk nyílt lángon sütött, grillezett vagy füstölt ételeket, és kerüljük a magas hőmérsékleten, zsírban sütést, mert ilyenkor rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. |