nlc.hu
Életmód
Érzéki örömök

Érzéki örömök

Kisgyerekek öntudatlan, ártatlan játékai bizonyítják, hogy testünk alkalmas a nemi gyönyör átélésére. Környezetük rendszerint „illetlennek” minõsíti a genitáliák felfedezését. Talán ez az oka, hogy sok felnõtt nehezen adja át magát a szerelmeskedés örömeinek. Pedig a jó szex életünk fontos része.

Mindkét nem erős késztetést érez a szexre, amelynek célja nem csupán a nemzés. Az együttlét csúcsát jelentő orgazmus, a beteljesülés pozitív érzést kelt.





– Nőgyógyászként azt látom, hogy az ember egészsége szempontjából sokkal fontosabb a vágy, a beteljesülés, a megnyugvás folyamata, mint ahogyan ezt általában feltételezik – állítja dr. Ujvári Attila. – Nem véletlen, hogy tüszőrepedés előtt, illetve alatt a nő engedékenyebb, kezdeményezőbb, mint egyébként. A termékenység, szülés, szoptatás újabb ciklust rajzol ki, miközben a férfi napi spermiumtermeléssel összefüggő késztetése folyamatos. Ez ellentéthez, feszültséghez vezethet a párok között. Akár a kapcsolatot is tönkreteheti, mert a férfi esetleg másutt keresi a boldogságot, vagy egyéb módon kompenzál.
Míg a nő eltitkolhatja, a férfi teste látványos jelét adja, ha szexre vágyik. A hímvessző merevedése, az erekció bonyolult lélektani és élettani folyamat eredménye. Létrejöhet erotikus ¬– például látvány, fantázia, tapintás –, illetve közvetlen inger hatására. Mindkét esetben kémiai anyagok szabadulnak fel, melyek hatására a sima izmok elernyednek, az artériák kitágulnak, a pénisz megtelik vérrel, szabaddá válik a makk, a hímvessző legérzékenyebb pontja.
Ezzel egy időben a vérrel telt erek nyomást gyakorolnak a vénák falára, meggátolva a vér kiürülését, így a merevedés az ejakulációig (a spermiumok kilövelléséig), illetve a kielégülésig fennmarad. A szexuális élmény elmaradása olyan tünet – akárcsak a merevedési zavar –, amellyel érdemes andrológus (férfi betegségek szakértője), illetve urológus szakorvoshoz fordulni.


– Bár a fogantatás szempontjából nem olyan lényeges az orgazmus, a nő egészsége szempontjából igenis van jelentősége – állítja a nőgyógyász. – Ehhez tudni kell, hogy a férfi és a nő eltérően működik. A nő vágyát nehezebb felkelteni. Az esetek többségében nem az orgazmus hiányzik, hanem a vágy. Meggyőződésem, hogy bizonyos testi panaszok hátterében a kielégítő szexuális élet hiánya áll. Az orgazmus az agyban születik. Elvileg tetőtől talpig bármi lehet erogén zóna, amelynek simogatása, csókolgatása felkelti a vágyat. Volt egy tanulságos esetünk. Onkológiai műtétnél szükség lehet arra, hogy a kismedencéből mindent kivegyünk. Ha nem sikerül a hüvelyt sem megtartani, a comb belső részét borító bőrt beforgatva képezünk hüvelyt. Egy ilyen műtéten átesett beteg orgazmusról számolt be. Nagyon fontos visszajelzés volt, és nagyon jó, hogy mert, sőt tudott róla beszélni. Azt jelezte, hogy fontosnak tartotta és fölvállalta, hogy megmaradt az igénye a szexre.

Jó, ha beszélünk a magánéleti, szexuális problémákról. Ha tudjuk, hogy mást jelent a férfinak a közeledés, és mást a nőnek. A párkapcsolat akkor működik, ha a férfi férfinak, a nő nőnek érezheti magát. Kiegyensúlyozott magánélet, örömteli szex mellett lényegesen kevesebb lenne a megkeseredett ember.

További információk: www.szexologia.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top