Életmód

Változtasd meg az önképedet !

Már gyerekkorunkban is fontosnak tartjuk mások rólunk kialakított véleményét. A külsõ visszajelzések irányítják tetteinket. Vajon tehetünk-e ez ellen, változtathatunk-e a belénk ivódott rossz önértékelésünkön?

Minden, amit magunkkal kapcsolatban hallunk, ugyanúgy mint mások viselkedése, mély benyomást tesz ránk, és nagyban hozzájárul az önmagunkról bennünk élő kép kialakításához.  Főleg akkor, ha ezek a vélemények gyermekkorunkban hangzanak el, és/vagy általunk tisztelt emberek szájából. Az önmagunkról kialakított kép vagy elősegíti, vagy hátráltatja céljaink elérését.








Olvasd el szerzőnk korábbi írásait is!

• Sikerakadémia »

• Legyél sokkal sikeresebb! »

• Rólad van szó, dönts szabadon! »

• Törődj többet magaddal, a boldogságodért! »

• Mi hiányzik az életedből? »

• Hány lehetőséget szalasztasz el naponta? »

• A személyes kapcsolat hatalma »

• Hogyan tehetnek az elhatározásaid kitartóbbá? »

• Még többet szerzőnkről és a módszerről » 
Sokszor hallom az ügyfeleimtől, hogy “nem tudok kommunikálni”, “nem tudok társaságban érvényesülni”, “én ehhez nem vagyok elég kitartó/ügyes/bátor/okos”, stb…  Ezek a limitáló, visszatartó meggyőződések a sok ismétlés hatására annyira erőssé váltak, hogy végül beépültek a tudatalatti önképükbe.  Most már elhiszik, hogy ők valóban ilyenek, és ez meghatározza hogyan viselkednek és mennyire hisznek a különböző képességeikben.  Ez az önkép vált a kényelmi zónájukká, amiben jól érzik magukat akkor is, ha tele van fájdalommal, kudarccal és panasszal.  Nem mernek kilépni, mert az önmagukról alkotott kép és a hit-rendszerük ezt a helyzetet támogatja.  Elhiszik, hogy ez jár nekik az életben.  Ez persze egy ördögi kör, mert a magukról formált képnek megfelelően viselkednek, ami tovább erősíti a hitüket abban, hogy ők valóban ilyenek. 

De a meggyőződést meg lehet változtatni, és ezzel együtt az önképet is.  Neked is biztos vannak negatív ítéleted önmagaddal kapcsolatban, ezért próbáld ki a következö, egyszerű feladatsort:






• Először írd le a saját negatív meggyőződéseidet, az “ehhez én túl / nem elég … vagyok”-okat.  Az összeset.  Ez már magában jó, mert segíthet maga a felismerés abban, hogy tudatosan kűzdj ellenük. 
• Most válassz ki egyet, és írd le mi minden támasztja ezt alá.  Amiket hallottál magadról ezzel kapcsolatban, amiket észrevettél, stb… 
• Most döntsd el, hogy mától ennek az ellenkezőjét fogod elhinni.  Például ha eddig abban hittél hogy nem tudsz társaságban érdekesen beszélgetni, mostantól azt kell elhinned, hogy nagyon érdekes tudsz lenni emberek között.  Ezt ismételgesd magadnak, mert így tudod megtörni az ördögi kört. (Lehet hogy butaságnak hangzik, mert olyan egyszerű, de ez egy sokszorosan bizonyított és elfogadott módszer, sajnos nem az én ötletem.)  Lehet hogy egész életedben építetted magadban ezt a negatív hitet, így az új meggyőződés is lehet hogy csak egy idő múlva kezd valóban eljutni az agyadig és főleg a tudatalattidig. 
• De ahányszor észreveszed, hogy a régi mondatra gondolsz, javítsd ki az újjal. 
• Képzeld el magad a szituácóban (ebben a példában társaságban) úgy, amilyennek látni szeretnéd önmagadat. Èlvezd a mentális képet. Ez az új képed arról, amilyen vagy.  Vagy gondolj valakire, aki olyan, mint amilyen lenni szeretnél, vagy úgy csinál valamit, ahogyan te szeretnéd. 
• Most állj a tükör elé, és imitáld ezt az embert.  Beszélj, nézz, mozogj úgy, ahogyan ő!  Gondolj bele, ő hogyan éri el amit akar, mit csinál amit te nem.  Kérdezd meg magadtól: “Mit kellene elhinnem ahhoz, hogy én is így viselkedjek?”  Amit erre válaszolsz lesz az új hited, az új mondatod amit ismételgetned kell.

Mostantól ahányszor észreveszed hogy a régi mondat ugrik be, vagy a régi módon viselkedsz, állj meg és hallgasd meg az új mondatot.  Lásd magad az új szituációban. Így a régi, negatív hit felismerésével és az új hit bevezetésével megtöröd a kört.  Találj valamit amiről már elhiszed, hogy jól csinálod, vagy amiben már jó vagy, és építsd erre a következő pozitív mondatot.


Légy türelmes, mert úgy ahogy a negatív hit sok év alatt ette magát beléd, a pozitív is eltart egy ideig.  De tudd, hogy választhatsz, és megváltoztathatod a meggyőződéseidet amelyek eddig akadályoznak a céljaid elérésében.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top