nlc.hu
Életmód
Kezdjük az alapoknál!

Kezdjük az alapoknál!

Tavasz, megújulás, új cipõk! De vajon milyen gondokat okozhat egy rosszul választott cipõ, és milyen a helyes járás? A cipõtrend tanulmányozása mellett érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe vennünk a cipõválasztásnál.

Lábunk szinte egész nap cipeli testünket. Ha tartásunk eközben helytelen, és ráadásul cipőnk sem megfelelő, nemcsak gerincünk deformálódik, de lábunkat is számos kellemetlen elváltozásnak és betegségnek tesszük ki.

Emberré válásunk folyamán a láb óriási átalakuláson ment keresztül. Eredeti funkciója a fogás és a kapaszkodás volt, ma viszont egészen más szerepet tölt már be: a járást. Ennek következtében átalakult lábunk boltozata, melynek fenntartásához erősebb talpi szalagokra, lábizmokra és inakra van szükség. Ha ezek működése bármennyire is korlátozott, vagy a talp normális terheltségét helytelenül választott cipőnkkel megváltoztatjuk, nemcsak lábunk deformálódik, hanem testünk egyensúlyának megváltozása miatt az ezt kompenzáló gerincet is a normálistól eltérő állapotba kényszerítjük. Ha ez a kényszerállapot tartós, előbb-utóbb rögzül, és kialakulnak a deformitások, amelyek számos problémát vonnak maguk után.

Milyen a helyes járás?


Ahhoz, hogy a gerinc deformitásai ne rögzüljenek, érdemes odafigyelnünk magunkra, és mielőbb tudatosan visszatérnünk a megfelelő testtartáshoz, így elkerülhetjük a hajlott hátat, a görbe vállakat, a fájós derekat és ízületeket. A helyes járás során minden testrészünk egyensúlyban van egymással. Törzsünk és végtagjaink súlyközpontja fejünkkel egy képzeletbeli függőleges síkban helyezkedik el, amit a has behúzásával, a csípő enyhe előretolásával, a váll hátrahúzásával és a mell kitolásával érhetünk el. Még ha a laza, görnyedt járás kényelmesebb is, érdemes újra és újra visszatérnünk a helyes tartáshoz, így az idővel állandóvá és természetessé válik. Normális esetben a talpak három ponton, egyenletesen érintkeznek a talajjal: a sarok, a nagylábujj és a kisujj párnáján. Sok cipő nem teszi lehetővé ezt az alátámasztást, így nemcsak az egyensúlyhelyzetünk változik meg, de a láb boltozatára ható erők is. Emellett a sima, kemény talajon, cipőbe zárt lábbal járás miatt sincsenek izmaink kellően edzésben tartva, ezért meggyengülnek és hamar elfáradnak. Ennek következménye, hogy a láb és az egész test statikája módosul. Amikor csak tehetjük, járjunk mezítláb egyenetlen (apró kavicsos, füves, homokos) talajon. Ezzel egyrészt masszírozzuk a talp reflexzónáit, ami javítja az egész test vérkeringését, energiaellátottságát és gyógyítja a belszerveket, másrészt megerősödnek a láb izmai és ízületei, és ezáltal gerincoszlopunk tartása is javul.

Milyen problémákat okoz a rossz cipő?

A cipők tömeggyártásával lábunkat sablonformába kényszerítjük, ami sok esetben inkább esztétikus, mint egészséges. A láb ergonómiájához nem megfelelően illeszkedő cipőbe nyomorított láb sok elváltozást szenved el, melynek komoly következményei lehetnek.

Ha túl magas a sarka

A megemelt sarokról a terhelés átkerül a harántboltozatra, aminek következtében megváltozik az egyensúlyi helyzet. Ahhoz, hogy törzsünk ne dőljön előre, fenekünket hátra kell tolnunk, fokozva a deréktáji görbületet. Térdünk, combizmunk és vádlink megfeszül, hátunk pedig kissé hátradől. Az ízületek és az izmok túlterhelődnek, és kezdetben csak kompenzálják, később rögzítik ezt az állapotot, ami többek között derék-, hát- és ízületi fájdalmakat okozhat. A megfelelő cipősarok-magasság gyermekeknél maximum 1-2 cm, felnőtteknél 3-4 cm.

Ha kitaposott


A kitaposott cipő nem megfelelően tartja a lábat, rugalmatlanabb lesz a járás, az ízületek és a gerinc terheltsége egyenlőtlen, ami térd- és gerincfájdalmakat eredményezhet. A szalagok megnyúlhatnak, az izmok elgyengülhetnek, és kialakulhat a lúdtalp. Ilyenkor tovább ront a helyzeten a súlytöbblet és a tartós állómunka, vagy a túl gyakori sima, kemény talajon járás. Kisgyermekeknél megelőzhetjük a lúdtalp kialakulását, ha nem erőltetjük a járni tanulást. A kisgyerek ízületei ugyanis lazák, izmaik gyengék, és ha még nincs felkészülve a járásra, könnyen létrehozhatjuk a bokasüllyedést. Később kerüljük a kitaposott cipőt, hagyjuk, hogy sokat járjon mezítláb, egyenetlen talajon, és végeztessünk vele lábtornát. Ezek a módszerek kialakult lúdtalp esetén is hatásosak, súlyos esetben azonban lúdtalpbetétre is szükség van, amit orvos ír fel. Az erős deformitás lábtőízületi gyulladáshoz, fájdalmakhoz és akár járásképtelenséghez is vezethet, ezért érdemes inkább megelőznünk a bajt.

Ha szűk


Ha a cipő orra szűk, a lábujjak torlódása miatt a nagylábujj fejecsét érő nyomás következtében csonthártyagyulladás alakulhat ki, melynek végeredménye a bütyök, ami lábfejtornával, súlyos esetben műtéttel orvosolható. Szűk cipő okozhatja a bőrkeményedést, a tyúkszemet, a körömbenövést és a kalapácsujjat is. A bőrkeményedés otthoni lábápolással (habkő, reszelő, szaruoldó kenőcs használatával) vagy pedikűrös, súlyos esetben orvos segítségével eltüntethető. A tyúkszem kezelése tapasszal, szódabikarbónás vízben áztatással, majd vérehulló fecskefűvel való ecseteléssel történhet házilag, de jobb, ha szakemberre bízzuk. Körömbenövéssel forduljunk pedikűröshöz, gennyesedés esetén pedig orvoshoz. A kalapácsujjra ortopéd cipőt vagy műtétet szoktak javasolni.

Ha merev a talpa

A merev talpú cipők nem tudják követni a láb alakváltozását, a lábfej nem gördül, hanem lecsapjuk, ezáltal megváltozik a járás normális dinamikája, következésképpen a testtartás is.

Ha nem jó az anyaga

A nem jól szellőző, mesterséges anyagú cipőkbe könnyebben beleizzad a lábunk, ami kellemetlen lábszaggal jár, és a gombáknak is kedvez. A lábgombásodás megfelelő izzadásgátlással, fokozott tisztán tartással, a cipő rendszeres fertőtlenítésével és gyakori váltásával megelőzhető. Kialakult lábgombát házilag diólevél-, tölgyfakéreg- vagy fehérüröm-főzetben, illetve almaecetes vízben áztatással és napfénykúrával szüntethetünk meg, súlyos esetben azonban forduljunk orvoshoz.

Milyen a jó cipő?

Természetes anyagú, jól szellőző, nedvszívó, rugalmas, hajlékony talpú, kellően széles orrú, kényelmes, nem szorít, mégis tartja a lábat, és a sarka széles alapú, biztonságos, nem magasabb 4cm-nél. Időben váltsunk cipőt, ne hagyjuk, hogy túl kitaposottá váljon, vagy sarka nagyon elkopjon. Állómunka esetén kismamacipőt, sportoláshoz, túrázáshoz jó minőségű sport- vagy túracipőt válasszunk.

Holnap olvashatjátok összeállításunkat a tavaszi cipőtrendről! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top