nlc.hu
Életmód
A szexmágnás pilótanõ

A szexmágnás pilótanõ

Gondolta volna, hogy a világ elsõ szexshopját egy fiatal özvegyasszony nyitotta, még 1962-ben? Beate Uhse neve fogalom a szórakoztatóiparban, élettörténete pedig egyike a 20. század legizgalmasabb nõsorsainak.







 „Az erotika és a szex az élvezetre való. De az üzletet határozott stílusban, rendezetten kell vezetni.”

Nemrégiben Budapesten is megnyílt a nevével fémjelzett első üzlet.
A szexipar későbbi nagyaszszonya 1919. október 25-én született egy kelet-poroszországi kisvárosban Beate Köstling néven. Édesapja gazdálkodó volt, édesanyja, Margarete pedig egyike Németország első orvosnőinek. A család szabad szellemben nevelte három gyermekét. Beszélgetéseik során nem volt tabutéma a szexualitás sem.


Az első élet: pilótanő

A kis Beate vad és ambíciózus kislány volt, bár lelkesedése ötéves kora után egyetlen dologra irányult: a repülésre. 
Arról álmodozott hogy pilótanő lesz, bár Németországban a nők nem jelentkezhettek pilótakiképzésre.







Tizenhét éves volt, amikor az édesapja Berlinben összefutott a Német Aero-Club akkori oktatójával. Nevetve mesélt neki „repülésőrült” lányáról, hozzátéve, szerinte képtelenség, hogy egy nő pilóta legyen. Az oktatót azonban felvillanyozta a lehetőség, és küldött Beatének egy beiratkozási lapot. Egy évig vitatkozott a szülőkkel, akik végül beadták a derekukat, és 1937-ben Beate Köstling lett a rangsdorfi pilótaiskola első női hallgatója. Engedélyét a tizennyolcadik születésnapján kapta kézhez.  Először tesztpilótaként, majd szállítóvállalatoknál helyezkedett el. A kor német filmjeiben dublőzként is szerepelt.
Hamarosan szerelmes lett kaszkadőrpilóta oktatójába, Hans-Jürgen Uhsébe. Bár a férfi többször megkérte a kezét, ő eleinte viszszautasította, mondván, „nincs az a férfi, akiért feladnám a repülést”. Két évvel későbbi esküvőjükre már árnyékot vetett a második világháború.
Férje 1945 elején egy repülőbalesetben elhunyt, a 24 éves özvegy egyedül maradt kisfiával. Pilótakarrierje azonban töretlenül ívelt felfelé. Kapitányi rangot ért el, és gyakran kísért gépeket a frontra.

A második élet: szexmágnás






Beate Uhse öröksége
A nagyasszony 2001-ben egy svájci klinikán halt meg tüdőgyulladásban. Cége ekkor már a szexipar csúcsán állt, olyan magasan, hogy utána sokáig nem is következik senki. A Beate Uhse Verlagnak 13 országban 300 boltja, a katalógusból rendelőkkel együtt több milliós vevőköre, magazinja és tévéműsora van. A Beate Uhse név 63 millió eurót ér az európai piacon, a cég éves profitja meghaladja a 280 millió eurót.
A sikerhez egy kicsit a magyarok is hozzájárulnak: a minőségi „játékok” nagy részét ugyanis nálunk gyártják, és Budapesten, a Teréz körúton nyílt az egyik legnagyobb európai bolt.
Beate Uhse halála után a cég új tulajdonosai alapítványban emlékeztek meg a legendás úttörőről: az alapítványhoz kilátástalan helyzetbe került nők fordulhatnak. Ezen felül minden évben 10 ezer euróval díjazzák a legkreatívabbnak ítélt német vállalkozónőt.






A második világháború után a fiatal özvegynek más megélhetési forrást kellett keresnie, így feketepiaci házalással harcolt a túlélésért. A háziaszszonyokkal beszélgetve találkozott a háború utáni Németország egyik legégetőbb problémájával: a bizonytalan gazdasági helyzetben és az ennek következményeként fellépő éhínség idején a nők nem akartak szülni. A frontról hazatérő harcosokat pedig nem érdekelte a „Nincs lakás, nincs fizetés, nincs jövő” panasz, ők a szerelemben látták a túlélés lehetőségét.
A nem kívánt gyermekáldástól középkori módszerekkel dolgozó kuruzslók szabadították meg az asszonyokat. Uhse jól emlékezett arra, amit édesanyja tanított neki a szexről. 1946-ban megírt és terjesztett egy brosúrát a Knaus-Ogino naptármódszerről, amelynek segítségével a nők megismerhették menstruációs ciklusukat, és kiszűrhették a termékeny napokat. „Tudom, hogy nem tökéletes, de jobb a semminél.”
Az X-Irat lett a későbbi Beate Uhse birodalom alapja. 1947-re 32 ezer példányt
adtak el belőle Uhse „Betu” csomagküldő szolgálatán keresztül. A Betuhoz özönleni kezdtek a levelek. Íróik többnyire tanácsot kértek. „Ezeknek az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogyan működik
a testük” – írta Uhse a memoárjában. Hamarosan óvszereket, síkosító kenőcsöket és házassági tanácsadó könyveket is lehetett rendelni tőle. A cég neve közben Beate Uhse Mail Order Companyra változott. 1953-ban már 14 alkalmazottat foglalkoztatott.

Ha egy üzlet beindul

1962-ben nyitotta meg első boltját Flensburgban. A „Beate Uhse boltja a házassági higiéniáért” gyakorlatilag a világ első szexshopjaként fogamzásgátló szereket, felvilágosító  anyagokat árult. A kis bolt a rendőrség figyelmét sem kerülte el. A hivatalos vélemény szerint „erkölcstelenségre és illetlen viselkedésre buzdítja az állampolgárokat”. Az elkövetkező harminc évben több mint kétezerszer jelentették fel a főnökasszonyt. A jó társaság sem fogadta be az egyre gazdagodó Uhsét, a teniszklubjából ki is tiltották.
Ez azonban nem állította le. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel újabb és újabb boltokat nyitott. 1975-ben a németek lazítottak a pornográfiát szabályozó törvényeken, ami Beate Uhse boltjainak is új kapukat nyitott. A felvilágosítás és fogamzásgátlás mellé felzárkóztak a szex-ipar kellékei is, immár szerte a világon. „Aki otthon zenélget, nem feltétlenül hangszervirtuóz. Ez a házasfelekre is érvényes az ágyban. Termékeim révén sokat tanulhatnak” – nyilatkozta szerényen.







Uhse közben ismét elvált, sőt, túlélt egy gyomorrákot. Hetvenöt évesen pedig  megkeresztelkedett. „Lassan itt az ideje”– kommentálta az eseményt. Társadalmi elismertsége ekkora már nem lehetett kérdéses: mindenki egyetértésével 1989-ben megkapta a német becsületrendet.
1996-ban még egy álma valósult meg. Berlinben megnyithatta a Beate Uhse Erotikus Múzeumot.










A teljes cikket a Nők Lapja Évszakok márciusi számában olvashatod, sok más érdekes olvasnivaló mellett.

A tartalomból ajánljuk:

•  Minket nemcsak a felszín érdekel
Valami vadság: Schell Judit
• Láthatár
Albert Györgyi az Oscarról
• Férfioldal
Till Attila a kommunikációról
• Első személyben
Szakíts, ha bírsz!
• Lakberendezés
A pillanat varázsa
• Egészség
Lelki teherből valós kilók
• Szülők iskolája
Malacperselytől a bankszámláig
• Kipróbáltuk
Leradírozzuk
• Sztáröltöző
Reese Witherspoon, a sütibaba
• Praktikus ruhatár
Macinaci dölux

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top