Salátázzon!
A salátákat alacsony kalóriatartalmuk miatt bármikor fogyaszthatja: reggelire, ebédre és könnyű vacsorának egyaránt. A hozzávalókat és önteteket ízlés szerint variálhatja.
Öntet tippünk: keverjen össze 1-2 dl citromlevet, 1-2 evőkanál olívaolajat egy csipet curryporral és sóval. |
A kesernyés ízű alapanyagokat (ilyen például a retek, a rukola, a cikória) felhasználás előtt langyos vízben mossa meg, és legalább 20 percig hagyja őket a vízben.
Minden idénysalátához jól illik az alábbi öntet: keverjen össze 3-4 evőkanál tökmag- vagy olívaolajat fél citrom frissen facsart levével, 2-3 csipet sóval és ízlés szerint borsikafűvel.
A hozzávalókat (például a halat, a húst, a burgonyát, az uborkát, a hüvelyeseket vagy a káposztát) hagyja hosszabb ideig állni az öntetben, így az ízek jobban összeérnek.
A krumpli igen gazdag emésztést segítő rostokban, fehérjében, káliumban, magnéziumban, B6- és C-vitaminban. Mivel magas a kalóriatartalma, vacsorára nem a legideálisabb választás, inkább ebédre fogyassza.
Tippjeink:
Vásárláskor csak kemény, száraz héjú, szép formájú burgonyát válasszon, amelyen nincsenek sérülésnyomok, repedések, vágások.
A krumpli száraz, sötét, hűvös helyen, jól szellőző kosarakban áll el a legtovább. Ha bezöldül vagy kicsírázik, már ne használja fel főzéshez!
A legtöbb ásványi anyag és vitamin a burgonya héjában, illetve közvetlenül alatta található, ezért a legegészségesebb, ha héjával együtt főzi meg.
A megráncosodott krumpli ismét kemény és friss lesz, ha felhasználás előtt 1-2 órára hideg vízbe áztatja.
A burgonya savas közegben nehezen puhul meg, ezért csak a már megfőtt burgonyához adjon ecetet, citromot, joghurtot, kefirt.
A vastag héjú, hosszúkás változatot legjobb extra szűz olívaolajban megsütni, de pürének is kiváló.
A héjában sült burgonyát vaj vagy margarin helyett bolondítsa meg egy kis zsírmentes tej és tejszín fele-fele arányú keverékével, amelyet ízesíthet kaporral, snidlinggel vagy petrezselyemmel, ízlés szerint sóval és borssal.
Liszt helyett levesek sűrítéséhez használhat áttört főtt burgonyát is, így a leves ízletesebb és laktatóbb lesz.
A pirosas héjú, négy cm-nél kisebb rózsaburgonyának főleg nyár elején van a szezonja, sütve vagy párolva a legfinomabb.
A halvány rózsaszín Hópehely fajta ami nyár közepétől kapható krumplisalátához ideális, de olajban kisütve köretnek is nagyon finom.
Az édes burgonya kora ősztől tél végéig kapható, hosszúkás, fehér és vörösesbarna héjú. Az egészben megsütött változat darabolva, vajjal pépesítve kiváló köret; ízesítheti citromlével, összezúzott pirított fokhagymával, korianderrel, sóval és borssal. Megfőzve és kockára vágva remek saláta készíthető belőle.
Tovább >>