nlc.hu
Életmód
Könnyen könnyût

Könnyen könnyût

A köretkészítés látszólag egyszerûnek tûnik, mégis számos hibaforrást rejthet magában, ha nem figyelünk oda az alapanyagokra. Küszöbölje ki ezeket, és készítsen tökéletes és finom fogásokat, segítenek ebben egyszerû tippjeink !

Salátázzon!

A salátákat alacsony kalóriatartalmuk miatt bármikor fogyaszthatja: reggelire, ebédre és könnyű vacsorának egyaránt. A hozzávalókat és önteteket ízlés szerint variálhatja.





Öntet tippünk:
keverjen össze 1-2 dl citromlevet, 1-2 evőkanál olívaolajat egy csipet curryporral és sóval.
• Ügyeljen arra, hogy a leveles saláták mindig frissek és ropogósak legyenek.
• A kesernyés ízű alapanyagokat (ilyen például a retek, a rukola, a cikória) felhasználás előtt langyos vízben mossa meg, és legalább 20 percig hagyja őket a vízben.
•  Minden idénysalátához jól illik az alábbi öntet: keverjen össze 3-4 evőkanál tökmag- vagy olívaolajat fél citrom frissen facsart levével, 2-3 csipet sóval és ízlés szerint borsikafűvel.
• A hozzávalókat (például a halat, a húst, a burgonyát, az uborkát, a hüvelyeseket vagy a káposztát) hagyja hosszabb ideig állni az öntetben, így az ízek jobban összeérnek.






A változatosan elkészíthető burgonya

A krumpli igen gazdag emésztést segítő rostokban, fehérjében, káliumban, magnéziumban, B6- és C-vitaminban. Mivel magas a kalóriatartalma, vacsorára nem a legideálisabb választás, inkább ebédre fogyassza.

Tippjeink:
• Vásárláskor csak kemény, száraz héjú, szép formájú burgonyát válasszon, amelyen nincsenek sérülésnyomok, repedések, vágások.
• A krumpli száraz, sötét, hűvös helyen, jól szellőző kosarakban áll el a legtovább. Ha bezöldül vagy kicsírázik, már ne használja fel főzéshez!
•  A legtöbb ásványi anyag és vitamin a burgonya héjában, illetve közvetlenül alatta található, ezért a legegészségesebb, ha héjával együtt főzi meg.
•  A megráncosodott krumpli ismét kemény és friss lesz, ha felhasználás előtt 1-2 órára hideg vízbe áztatja.
• A burgonya savas közegben nehezen puhul meg, ezért csak a már megfőtt burgonyához adjon ecetet, citromot, joghurtot, kefirt.
• A vastag héjú, hosszúkás változatot legjobb extra szűz olívaolajban megsütni, de pürének is kiváló.
• A héjában sült burgonyát vaj vagy margarin helyett bolondítsa meg egy kis zsírmentes tej és tejszín fele-fele arányú keverékével, amelyet ízesíthet kaporral, snidlinggel vagy petrezselyemmel, ízlés szerint sóval és borssal.
• Liszt helyett levesek sűrítéséhez használhat áttört főtt burgonyát is, így a leves ízletesebb és laktatóbb lesz.
• A pirosas héjú, négy cm-nél kisebb rózsaburgonyának főleg nyár elején van a szezonja, sütve vagy párolva a legfinomabb.
• A halvány rózsaszín „Hópehely” fajta – ami nyár közepétől kapható –krumplisalátához ideális, de olajban kisütve köretnek is nagyon finom.




•  Az újkrumpli áprilistól júniusig érik, vékony, pirosas-barnás héjú, főzve és párolva a legfinomabb. Ha néhány percre forró vízbe áztatja, és egy csipetnyi szódabikarbónát tesz a vízbe, akkor azonnal le lehet a héját dörzsölni. Mivel ez a fajta áll el a legrövidebb ideig, ezért felhasználásig (de legfeljebb egy hétig) tartsa a hűtőben.
•  Az édes burgonya kora ősztől tél végéig kapható, hosszúkás, fehér és vörösesbarna héjú. Az egészben megsütött változat darabolva, vajjal pépesítve kiváló köret; ízesítheti citromlével, összezúzott pirított fokhagymával, korianderrel, sóval és borssal. Megfőzve és kockára vágva remek saláta készíthető belőle.



Tovább >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top