Életmód

Védtelen ízületek

A csontok közötti összeköttetést biztosító ízületek teszik lehetõvé a mozgást. Ezek a kifinomult szerkezetek a kor elõrehaladtával érzékenyen reagálnak a belsõ és külsõ változásokra. Épségüket megfelelõ táplálkozással, rendszeres testmozgással és a testsúly optimális határok között tartásával õrizhetjük meg.




A két vagy több csontvég közötti összeköttetést az ízületek hozzák létre. A képződményt tok veszi körbe, amely biztosítja, hogy az ízületi felszínek közötti rést kitöltő kocsonyás kenőanyag a helyén maradjon. A szerkezetet oldalról szívós és rugalmas ínszalagok erősítik. Az ízületi felszíneket kékesfehér, kemény, rugalmas, ér és ideg nélküli réteg, üvegporc borítja. A legvastagabb ilyen sima felület a térdkalácsnál található. A porcnak saját vérellátása nincs. Az oxigént és a tápanyagokat elsősorban az ízületi folyadékból veszi fel, amelyet az ízületi belhártya termel.


A test belső folyamatai, így az anyagcsere bizonyos zavarai súlyosan érinthetik az ízületeket. Ilyen betegség például a köszvény. A panaszok okozói a purinvegyületek, amelyek bizonyos ételekkel, főként a húsfélékkel, azok közül is a belsőségekkel nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe. A purin húgysav formájában jelenik meg a vérben. Ha ennek szintje túl magas a szervezetben, tű alakú kristályok formájában kicsapódik az ízületekben. Ez nagy fájdalommal járó gyulladásos reakciókat indíthat el.


Dr. Hutás Mihály reumatológus szerint általában hirtelen jött, heves ízületi fájdalom hívja fel a páciens és az orvos figyelmét a betegségre. Az első rosszullétet követően a panaszmentes időszakok és nagy fájdalommal járó periódusok kiszámíthatatlanul váltakoznak. Közben jellegzetes köszvényes csomók jelennek meg a fülkagylón és a boka felett, az Achilles-ín környezetében.


– A köszvény rendszerint a lábujjakat, főként a nagylábujjat érinti, de a fájdalmas tünetek jelentkezhetnek akár a könyökön vagy a kéz ízületeinél is, amelyek szemmel láthatóan megduzzadnak és bevörösödnek – magyarázza. – Gyakran már egy egyszerű fájdalomcsillapító enyhülést hozhat. Súlyos esetben speciális gyulladáscsökkentő és köszvényellenes gyógyszerekre van szükség. Törekedni kell a változatosabb étrendre, amely a korábbinál jóval kevesebb húst tartalmaz. Ajánlott a bőséges folyadékbevitel, amely mintegy átöblíti a szervezetet, ellenben az alkoholos italok csökkentik a purinlebontást, s köszvényes rohamot provokálhatnak.


Az ízületben nem csak kicsapódások, lerakódások keletkezhetnek. Jóval gyakoribb, hogy az életkor előrehaladtával kopásos mozgásszervi elváltozások figyelhetők meg, amelyek következtében az ízületi felszínt borító porc elvékonyodik. A kopás tipikus következménye a csípő-, nyak- vagy térdfájdalom, amely fokozatosan nehezítheti a mozgást. Az egészségtelen ülés, a rossz technikával végzett mozdulatok, az elkényelmesedett életmód előbbre hozza a kopásos panaszokat.


Az esetenként krónikus fájdalommal küzdő pácienseken az elváltozás súlyosságától függően műtét vagy konzervatív kezelés segít. A gerinc kopásos elváltozásai okozta panaszokra gyógyír lehet bármi, ami frissítő és általános keringésjavító hatású, például egy kúra a Hévízi-tóban, illetve a büki gyógyfürdőben. A szakorvos által rendelt iszapkezelés, vízsugármasszázs, súlyfürdő két-három hét alatt jelentősen javíthatja a betegek közérzetét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top