Életmód

Pelusban nem ismerünk tréfát!

Ha tetszik, ha nem, központi kérdés, hogy mibe csomagoljuk a gyerkõc popsiját. Életének elsõ két-két és fél évét pelenkában fogja tölteni, a pólyától a totyogáson keresztül egészen a rohangálós korszakig.

Sok anyukának fejtörést okozhat, hogy melyik piacon lévő terméket válassza csemetéje számára, ha szem előtt kívánja tartani mind az egészségügyi és kényelmi, mind pedig az anyagi szempontokat. A két agyonreklámozott márkán kívül a piacon megtalálhatjuk a kisebb gyártók termékeit, vagy a nagy illatszer forgalmazó cégek saját márkáit is.


Pampers     Közepes, 42 db-os csomag fellelt ára: 2900,-

Egy db pelenka: 69,-





Az egyik legismertebb márka, csomagolása sötétzöld, szinte minden pelenkát árusító boltban megtalálható. (Megkockáztatjuk, még riválisánál, a Liberónál is gyakrabban fellelhető.) Külalakra egyértelműen a legimpozánsabb popsicsomagoló eszköz. Az elülső részen különböző állatfigurákat láthatunk a koalától az elefántig, bár ez inkább az anyukákat szórakoztathatja, hiszen a kisbabák látókörén többnyire kívül esik. Pozitívum még, hogy viszonylag vastag a ragasztó pánt, amivel a hátsó részt az elülsőhöz rögzítjük, így akkor sem oldódik ki, ha sokat ficereg a baba. Nedvszívó képessége jónak mondható, bár előfordul, hogy egy hosszú éjszaka után már a felszín is nedves. Viszonylag magas pelenka, ami azt jelenti, hogy köldök fölé ér, és így kisebb az esély arra, hogy gyermekünknek még a háta is…

Osztályzat: 4                  









Méretek és kiszerelések

A pelenkákat a gyártók 5 vagy 5+1 fajta méretre szokták osztani, márkától függetlenül. A méretszámozás egyedül a gyermek súlyának függvénye, a határok változhatnak, de azért a számok többé-kevésbé azonosak.
Így az 1-es számmal jelölt csomag mindenhol az újszülötteknek való, 2-5 kg között.
Ezután következik a 2-es, a mini csomag, 3-6 kg-ig, majd a 3-as 4-9 kg-ig.
A 4-es számmal jelölt méret már a járni tudó babáknak van, kb.10-17 kg-ig, itt egyes gyártók (pl. Pampers) beiktatnak egy 4+ méretet is.
Az 5-ös méretre van úgy, hogy sor sem kerül, mert gyermekünk előbb lesz szobatiszta. A csomagokban található pelenkák darabszámát tekintve általában háromféle kiszerelés létezik (kivétel: Rossmann), ezek pedig az egymást követő súlycsoportokat tekintve egy árban vannak, viszont – értelemszerűen – egy 5-ös jellel ellátott junior csomagban kevesebb darab van (kb. feleannyi), mint egy 1-es újszülött csomagban. 


Huggies  Kis kiszerelés, újszülött csomag 28 db-os fellelt ára: 1750,-

Egy db pelenka: 62,50,-





Magyarországon kisebb márkának számít, bár Észak-Amerikában a Pampers első számú riválisa. Nálunk kevesebb helyen kapható. Kék-sárga csomagolású, gondosan kivitelezett pelenka, tapintásra talán mind közül a legpuhább. A popsinak érezhetően kellemes érintést nyújt, és a pirosságot is jó hatásfokkal előzi meg. Ragasztócsíkja erős és széles, többször nyitható-csukható. Az egyedüli gond az oldalsó gumírozással van, amely bizony nem elég fix és könnyen elmozdul. Így néha olyan helyeken is találkozunk pelenkatartalommal, ahol nem szeretnénk.

Osztályzat: 4                   





Alternatív pelenkázás, avagy óvjuk környezetünket
Sokszor halljuk, hogy Nyugat-Európában ismét hódít a textilpelenka, és a környezettudatos anyukák egyre többen választják a mosást és teregetést az eldobható pelenkák helyett. Nálunk is kezd népszerűvé válni ez a gondolat, annál is inkább, mert az új típusú mosható nadrágpelenkáknak tényleg számos előnyük van. Számítások szerint a mosható pelusok használatának teljes költsége fele az eldobható pelenkákra költött összegnek. A vizet, áramot és szemétszállítást is kalkulálva, kb. 10-15 havi eldobható pelenka költségéből megúszható a dolog.
Az eldobható pelusban popsija nem szellőzik, huszonnégy órán keresztül „üvegházban” van. A modern textilpelenkák már úgy épülnek fel, hogy a külső rétegen keresztül tudjon szellőzni a bőr.  A poliészter nedvszívó magot flanel veszi körül, amely kíméletes a bőrhöz. A tapasztalat szerint használatuk körülbelül naponta 20 perc többletmunkát igényel

• További információért katt ide »



Rossmann Baby Diapers 

Kétféle kiszerelés minden méretben, fellelt ára: kicsi 31 db: 1350, –
nagy 60 db: 2340, –

Egy db pelenka: 43,50,-


Miként nevében is látjuk, ez a pelenka a Rossmann illatszerforgalmazó cég saját terméke, így értelemszerűen csak saját boltjaikban vásárolhatjuk meg. Ilyen boltból azonban akad sok minden nagyobb városban, így akár hűek is maradhatunk ehhez a márkához, ha bevált. Takarékossági szempontokat figyelembe véve jól járunk vele, tulajdonságait tekintve pedig mondhatni semmiben sem marad el a nagyobb márkáktól. Ugyanazon méretekben kapható, s bár csomagolása és látványa kevésbé impozáns, ez mit sem von le értékéből szívóképesség és záródás terén. Ragasztószalagja kevésbé vastag, viszont erős, újszülötteknél pedig nem takarja a köldököt.

Osztályzat: 5  


DM Babylove pelenka

Az 50 db-os midi kiszerelés ára: 1899,-

Egy pelenka: 37, 90,-


A Drogerie Markt saját márkájának legfontosabb tulajdonságai: a barátságos ár és a jó minőség. Sokféle nagyságban és kiszerelésben kapható, ezért aztán már a legkisebb babák is használhatják. Biztonságos a comb körüli záródása, kellemesen légáteresztő. A pelenkázásnál a gumis ragasztócsík jól kezelhető, puha, gumis a derékrésze. Ez az a pelenka, amire még a hosszú éjszakákon is lehet számítani. A kételkedők két darabos próbacsomaggal kísérletezhetnek!

Osztályzat: 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top