nlc.hu
Életmód
Nyaralj és gyógyulj!

Nyaralj és gyógyulj!

Kösd össze a kellemeset a hasznossal, és válassz idén nyáron olyan úti célt, ahol nem csak kikapcsolódhatsz, de egészségügyi problémáidtól is megszabadulhatsz!

Sokan úgy gondolják, hogy ha életük kísérőjévé válnak bizonyos kellemetlen tünetek, a legjobb, ha a négy fal között várják az enyhülést. De vajon így kell ennek lennie akkor is, amikor mindenki más a jól megérdemelt pihenését tölti? Ne zárkózz be a lakásba a nyári melegben, hiszen könnyen lehet, hogy a tenger sós vize, a hegyvidék tiszta levegője, vagy éppen a párás tengerparti klíma lesz a gyógyír panaszaidra. Segítünk a megfelelő helyszín kiválasztásában.






Ha pollenallergiával küzdesz…

Viszkető szemek, kaparó torok, folyamatos orrfújás. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, biztos lehetsz benne, hogy a túlzott immunreakciót kiváltó pollenszint többszörösére nőtt a levegőben.

Ideális úti cél: Az Északi-középhegységben, a Kékesen, Miskolc és Eger környékén alacsonyabb a pollenszint, mint hazánk más tájain. A teljesen pollenmentes levegőért azonban külföldre kell utaznia, ahol a 2000 méter feletti hegyek levegője minden allergén növény pollenjétől mentes. De kitűnő választás lehet Hollandia is, ahol nincsen parlagfű. Az Északi-tenger partmenti városaiban – például Hágában – a szél szinte kifújja a virágpolleneket az utcákról.

Mire ügyelj? A mediterrán országokban számos, még ismeretlen allergén pollennel találkozhatsz, mint például a nyári időszakban az olajfa, vagy kora ősszel a virágzó falgyom virágporával. Ha az északi országokat választod, inkább nyár közepén utazz, mert a nyír és a tölgy tavasztól nyár elejéig sokkal nagyobb koncentrátumban van jelen, mint itthon. Ha hegyvidékre utazol, ügyelj arra, hogy az alacsony légnyomás miatt a séták és a kirándulások jobban leterhelhetik szervezetedet.


Ha bőrallergiád vagy ekcémád van…

Az ételek, a stressz, a pollen és a poratka okozta, viszketéssel és hólyagosodással járó bőrallergiával sem kell a sötét szobába menekülnöd! A bőrpírt és bőrkorpásodást a lelki megterhelés mellett a változókor, a hormonzavar vagy a gombás és a bakteriális eredetű fertőzések is okozhatják.





Ideális úti cél:
Mártózz meg a Holt-tenger vizében! A bőr allergiás tünetei a magas sótartalmú víz és a napfény hatására enyhülnek. A Holt-tenger vize 27 százalékban tartalmaz sót, a Földközi-tengeré viszont csak 3 százalékban. A só nem csupán fertőtlenít, de – védőréteget képezve a testen – védi a bőrt a káros UV-B sugaraktól is. Ráadásul a Holt-tengert szinte állandóan páraréteg fedi, ami védelmet nyújt a káros napsugarak ellen. A tengervíz harmincféle ásványi anyagot tartalmaz, ezzel elősegíti a bőr anyagcseréjét, fokozza oxigénfelvevő és nedvességmegtartó képességét. Ha belföldön szeretnéd kipróbálni a sós vízben való fürdőzést, érdeklődj a wellness-szállodákban, mert a szolgáltatások sorában már sok helyen szerepel a holt-tengeri sófürdő.

Mire ügyelj? Az apró sószemcsék és a finom homok, valamint az erős szél fülgyulladást okozhat. Bánj óvatosan a tengerparti éttermek által kínált tengeri herkentyűkkel, mert ezek is okozhatnak allergiás reakciókat!


Ha folyton fáradt vagy…

A tartós stressz ma már nem csak a menedzserek betegsége. Ha nem találjuk a kiutat a frusztráló és feszültségkeltő helyzetekből, szervezetünkben az adrenalin olyan természetellenesen magas szintig emelkedhet, hogy gyomorégés, gyomorfekély, légszomj és súlyos esetben szívproblémák is kialakulhatnak.

Ideális úti cél: Itt az ideje, hogy fellélegezz! Ahhoz, hogy a fejed fölött tornyosuló feladatok felett meglásd a napot, és megszabadulj a nyomasztó terhektől, le kell lassítanof, és a rohanó hétköznapok helyett nyugodt, csendes és viszonylag ingerszegény környezetbe kell visszavonulnod, ahol a lelked kivirulhat. Ha messzire vágysz, akár az olaszországi Toszkánáig is elutazhatsz, de a magyar dimbes-dombos borvidék – például Tokaj környéke – is nagyszerű helyszín lehet a lazításhoz. A nyugalom beindítja az örömhormonok termelődését és oldja a stresszt.

Mire ügyelj? Ha mediterrán tájakra utazol, és a piacon friss gyümölcsöt vásárolsz, ne felejtsd el őket alaposan megmosni, mielőtt hozzákezdesz a lakmározáshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top