nlc.hu
Életmód
Örökzöld gyógyreceptek

Örökzöld gyógyreceptek

Nagyanyáink számtalan gyógymódot ismertek a megbetegedések kezelésére, az orvosláshoz a legegyszerûbb alapanyagokat használták. Összeállításunkból Te is meríthetsz ötleteket.

Egyre többen térnek vissza a természet patikájához, mellőzve a gyógyszeres kezelések nem kívánatos mellékhatásait. E praktikák helyes alkalmazásával az öngyógyítás gyakorlatilag ártalmatlan. Íme, a nagyik leghatásosabb receptjeinek ABC-je. 






Alvászavar

A langyos mézes tej szép álmokat hoz, mivel a benne lévő triptofán nevű aminosav álmosító hatású, az édes méz pedig megnyugtat.
Ami még segít: A macskagyökérből, a komlóból és a citromfűből készített teák, amelyeket lefekvés előtt ajánlott elkortyolni, de kapszula, tabletta formájában is fogyaszthatók.


Bőrproblémák

Száraz, hámló, kipirosodott vagy feszülő bőr esetén segít az argánolaj, amelyet a patikában szerezhetsz be. Az érzékeny bőrfelületet naponta kend be vele, és vegyél be belőle 3 teáskanálnyit szájon át is.
Ami még segít: A feketekömény-olaj is jótékony hatású az irritált bőrfelületre kenve.
A tejes-mézes fürdő puhává varázsolja a bőrt: keverj össze 250 ml tejszínt, 1 l tejet és 5 evőkanál mézet, majd öntsd a meleg fürdővízhez. A különböző fürdősók is nyugtatják a bőrirritációt.


Fejfájás

A hideg vizes lábfürdő megfékezheti a fájdalmat. A vízsugarat lassan vezesd felfelé sarkadtól a térdhajlatig, majd tovább egészen a fenékig, aztán pedig a láb elülső oldalán lefelé. Végül húzz fel egy meleg zoknit, és pihenj le.
Ami még segít: A fűzfakéregben természetes fájdalomcsillapító, úgynevezett szalicin található. Adj egy teáskanálnyi fűzfakéregteát negyed liter hideg vízhez, lassan forrósítsd fel, és miután kihűlt, szűrd le és kortyolgasd el.


Fertőzések

A vöröshagyma olyan természetes antibiotikum, amely még a legmakacsabb kórokozókat is képes elpusztítani. Meg is eheted, de meleg borogatásként is hatásos: pár szem hagymát dunsztolj meg, majd csomagold egy vastag kendőbe és ted a mellkasodra. Készíthetsz hagymaszirupot is 2 darab felszeletelt hagyma és 8 dl liter víz felhasználásával. Főzd 5 percig, majd négy órán keresztül hagyd állni, végül szűrd le és keverj hozzá 3 evőkanál mézet. Naponta kétszer egy kávéskanálnyit egyél belőle.
Ami még segít: Antibiotikus hatású a többi hagymaféle is, valamint a chili, a retek és az oregánó is.


Gyomorfájdalom

A kamillatea a gyomornyálkahártyát érő ingereket csökkenti. Két teáskanálnyi virágzatot adj hozzá negyed liter forró vízhez, 5 percig hagyd állni, majd lassan kortyolgasd el.
Ami még segít: Készíts zabkását! Három evőkanál zabpelyhet főzz öt percen át két csészényi zöldséglevesben, majd passzírozd át egy szűrőn. A kása megköti a felesleges gyomor- és epesavat, valamint normalizálja az emésztést.


A folytatásért katt ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top