nlc.hu
Életmód
Wellness-szakácskönyv

Wellness-szakácskönyv

A májusi Wellnessben epres finomságok receptjei közül válogathat. Egyszerûen elkészítheti õket, és hízni sem fog tõlük!




Frissítő eperleves
Hozzávalók: 45 dkg friss eper, 2 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 6 dl sovány tej, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál édesítőszer, 2 tojásfehérje, 6-8 mentalevél

Az epret megtisztítjuk. Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk. A pépet fedő alatt 2-3 perc alatt megpároljuk, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínnel habosra kevert joghurtot. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a mézet és az apró darabokra tépkedett mentaleveleket. A tojásfehérjét az édesítőszerrel habbá verjük, amiből kis „felhőket” rakodunk a leves tetejére tálalás előtt. Mentalevelekkel, egész eperszemekkel díszítjük.

Avokádós pulykamellsaláta
Hozzávalók: 1 kis fej jégsaláta, 1 fej cikóriasaláta, 2 avokádó, 25 dkg pulykamell, 15 dkg friss eper, 4 evőkanál gyümölcsecet (alma vagy málna), 6 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, diónyi vaj, só





A jégsalátát megmossuk, és jól lecsepegtetjük. A cikóriát félretesszük a díszítéshez. A pulykamellet és az avokádót csíkokra vágjuk. Elkészítjük az öntetet az olajból, az ecetből, a mustárból és csipetnyi sóból. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a megsózott húsdarabokat, majd öt percig pároljuk. A salátát egy tányérra halmozzuk, és leöntjük a salátaszósszal. Az avokádócsíkokat körkörösen elrendezzük, és megszórjuk a felaprított eperrel és a cikórialevelekkel. Végül a tetejére rendezzük a pulykamell-darabokat, és azonnal tálaljuk.





Zabpelyhes sütemény
Hozzávalók: 40 dkg friss eper, 4 tojás, 10 dkg zabpehely, 8 dkg por alakú édesítőszer, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dl tejföl, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 2 dkg zselatin, só

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk 5 dkg édesítőszerrel és csipetnyi sóval. A zabpelyhet kissé összetörjük és összekeverjük a tojássárgájával, valamint az olajjal. A tepsibe sütőpapírt teszünk, ráöntjük a tésztát, és 200 Celsius-fokon 12 perc alatt megsütjük. Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk. A zselatint fél deci vízben beáztatjuk a citromlével, majd a tejfölhöz keverjük. A tejszínből a maradék édesítőszerrel habot verünk, mindezeket összekeverjük az eperrel. Az epres krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és tálalás előtt a hűtőben pihentetjük.





Olívás epersaláta
Hozzávalók: 1 kg nagyszemű eper, 10 szem fekete olívabogyó, 1 evőkanál frissen facsart citromlé, 2 evőkanál balzsamecet, fél kávéskanál tengeri só, 2 evőkanál por alakú édesítőszer, 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 2 evőkanál hántolt napraforgómag, 10 friss mentalevél

Az epret megtisztítjuk, vastagabb szeletekre vágjuk, és egy salátástálba halmozzuk. Hozzáadjuk az olívabogyót és a darabokra tépkedett mentalevelet. Az olívaolajat és a sót az édesítőszerrel és az ecettel összekeverjük, és a salátára öntjük. Tálalás előtt legalább egy órára lefedve behűtjük, napraforgómaggal megszórva tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top