nlc.hu
Életmód
Az egészség többszáz éves fái

Az egészség többszáz éves fái

A legendák szerint él egy fa Olaszországban, ami több mint 500 éves, amely a mai napig is virágzik és gyümölcsöt terem. Habár ezt a fát még nem látta senki, de ’fiatalabb’ –alig 150-200 éves- társaival mi is találkozhatunk.




Ezeket a fákat a mai napig mítikus tisztelet övezi, mely az ókortól napjainkig kíséri történetüket. A fa ága a béke jelképe lett Picasso keze alatt, hosszú élete miatt pedig az ókori görögök és itáliaiak tiszteletétől övezve az örök élet, a lelki béke és nyugalom jelképe lett. Kivágását, megcsonkítását az ókori görögök büntetéssel sújtották, mert az istenek ajándékának tekintették ezt a szikár, göcsörtös fácskát és annak gyümölcsét. Ha eddig nem találták volna ki, a fentiekben az olajfáról esett szó.






Az olajfákat nemcsak puszta létük miatt tisztelték és kedvelték az ókori mediterrán vidék lakói, hanem gyümölcséből préselt folyékony aranyáért, az olívaolajért is, ami jelentős kereskedelmi értékén kívül rendkívül finom összetevője lett az akkoriak ételeinek. Ma már azt is tudjuk, hogy az olívaolaj az egyik legegészségesebb főzési alapanyag.





Több tudományos vizsgálat eredménye és évszázadok tapasztalata alapján egyre megalapozottabbnak tűnik az a régóta közkeletű vélekedés, hogy az olaszok kiemelkedően magas, 1.3 literes havi egy főre jutó extra szűz olívaolaj fogyasztása, és az itt élők szív és érrendszeri megbetegedéseinek rendkívül alacsony száma összefügg. A helyes táplálkozás filozófiájának terjedésével a világon egyre többek tapasztalata az, hogy a táplálkozási szokások tudatos befolyásolásával az egyén életminősége, a jó életvezetéshez szükséges energiáinak szintje az optimálishoz közelít. Ennek a jótékony változásnak egyik nagyszerű és finom „eszköze” lehet az extra szűz olívaolaj mind szélesebb körű használata is.

Nem mindegy azonban, hogy milyen olívaolajat választunk étkünkül, ezért mindig legyünk körültekintőek. Hasonlóan a borokhoz, az olívaolajoknál is a nagy árkülönbség mögött legtöbbször valóságos minőségbeli különbségek vannak. A Bertolli 1865 óta gyártja azóta méltán világhírűvé vált extra szűz olívaolajait, amelyek három változata hazánkban is kapható. Ezeket az olajokat közvetlenül olajbogyóból, kizárólag préseléssel nyerik, így mind a legmagasabb elérhető minőséget képviselik. Különbség csak az ízükben van, aszerint, milyen olajbogyóból állítják elő őket. Az olívaolajra is igaz tehát a mondás: nem minden – folyékony – arany, ami fénylik.






 


Nézd meg honlapunkat, és próbáld ki a recepteket! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top