nlc.hu
Életmód
Futtában a modern nõ

Futtában a modern nõ

Melyik az a sport, melyhez rajtad és egy jó cipõn kívül nincs másra szükség? Persze, hogy a futás! Bármikor elkezdheted, bármikor gyakorolhatod, akár este a ház körül is! Az eslõ lépés talán nehéz, de hamar megtérül az erõfeszítés.

Sok családban ráadásul kifejezetten fontos, hogy ne csak a családfő dolgozzon, szükség van a nő által termelt bevételre is. A fokozott teherbírás és a rendszeres stressz elviselése a harmonikus családi háttéren túl az egészség meglétében is keresendő. Ez utóbbit pedig hosszú távon lehetetlenség mozgás, sport nélkül fenntartani. Monspart Saroltával, a tájfutás tizennégyszeres magyar bajnokával és világbajnokával, a sífutás hatszoros magyar bajnokával, valamint az első európai nővel, aki három órán belül futotta le a maratoni távot, a mozgás és a futás jelentőségéről beszélgettünk.








Monspart Sarolta
– Miért különösen fontos a nő számára, hogy sportoljon?

Azért, mert ők az egészséges életmód családi karmesterei. Minták és példaképek. A gyerekek az első hat évük alatt veszik fel az életmódszokásaiknak a felét. Ha a család hétvégén eljár kirándulni, úszni, kerékpározni vagy kocogni, akkor a gyerek ezt szokja meg. Ha a tévé elé ültetik, akkor pedig azt. Erről később nehéz lenevelni. Tehát, ha a legfőbb példakép, a szülő, az anya hetente kétszer-háromszor maga is szakít időt a mozgásra, akkor a gyerekek, sőt az egész család számára ez lesz a természetes.


– Mi legyen az első lépés?

Időben és pénzben a legegyszerűbb és legnagyobb szabadsággal járó mozgásforma a futás, esetleg a gyaloglás. (A gyaloglás a nagyobb súlyfelesleggel, netán komoly túlsúllyal és ízületi problémákkal küzdő nők számára ideális, mert nem túl megterhelő, mégis alaposan átmozgat.) A mozgás során fontos a rendszeresség. Határozd el, hogy minden héten például kedden, csütörtökön és szombaton 1-1 órát a sportra szánsz. Ez persze kezdetben lehet 30 perc is, amit később fokozatosan növelhetsz. Fontos, pláne, ha kezdő vagy, hogy találj társat a mozgáshoz. A barátnő, barát, vagy a négylábú kedvenc átsegíthet a nehéz pillanatokon. Azokon, amikor a mozgáson kívül bármi mást szívesebben csinálnál. A lényeg, hogy ne akkor menj futni, amikor ráérsz, hanem igazíts egy héten minimum három délutánt a sporthoz.


– Egyedül vagy társaságban fussunk?

Általában megfigyelhető, hogy a férfiakkal szemben a nők szívesebben futnak társaságban. A fiúk gyakran a könnyed, szombat délelőtti kocogást is versenyként élik meg. Ezzel szemben a nők két-három barátnővel összeállva kocognak, közben persze egy kellemes beszélgetésre is szakíthatsz időt. Amíg nem az intervallumos résztávokat futod, és nem akarsz két órán belül félmaratont futni, addig remek helyszíne lehet egy baráti találkozónak a margitszigeti futókör.


– Mennyire népszerű ma a futás?





Nem annyira népszerű, mint amennyire szeretném és mint amennyire logikus lenne, hiszen az állandó időszűkében szenvedők számára kézenfekvő, hogy a környékbeli parkokban (Margitsziget, Népliget, Városliget) vagy az erdőszélen (Hármashatár-hegy, Hűvösvölgy, János-hegy, Normafa) kocogjanak fél órát. Most, hogy végleg beköszöntött a jó idő, a Margitszigeten olykor kifejezetten zsúfolt a piros futószalag, ami persze inkább jó, mintsem bosszantó, bár tudom, hogy sokakat zavar ez a futóforgalom. Napról-napra több és több ember fut, egyre népszerűbb sport. Persze nem a futáson van a hangsúly, hanem a mozgáson. Nem kell tízmillió magyarnak futnia, csak mozogjon mindenki valamit. Értse meg mindenki, hogy az egészség érték, tegyenek érte még akkor is, ha ez időbe és persze pénzbe kerül. Mindez kevesebb idő és pénz, mintha orvosi váróteremben ülnénk, vagy a gyógyszereket fizetnénk.


– Kinek javasolt és kinek nem javasolt a futás?

Nagyon kevés olyan betegség van, amely tiltja a futást. Egyes szem-, szív- és gerincbetegségek kizárják. Ha valakinek van valamilyen betegsége, természetesen beszélje meg a kezelőorvosával, de majdnem biztos, hogy még asztma, cukorbetegség vagy kismértékű magas vérnyomás esetén sem fog a szakember tiltani, sőt épp ellenkezőleg. Persze nem kell csúcsokat döntögetni vagy versenyeket nyerni. A futás az átlagosan ügyes és a picit ügyetlen emberek számára is ideális. Nem kell hozzá tehetség, különleges alkati adottság, csak egy picivel több akaraterő. A futás a jó értelemben vett átlagember sportja.

Az első lépések

• Harmincöt év felett alapos kivizsgálás
• Futni jöttél, nem szenvedni! Ha úgy érzed, hogy jó lenne megállni, először még ne állj meg. Ha újra érzed, ne erőltesd tovább! Sétálj, majd kezdj újra futni.
• Keress egy megbízható futótársat, aki tempóban közel azonos szinten van veled, vagy legalábbis tud alkalmazkodni a tempódhoz. A mozgás közben is fontos a közösség. Fontos, hogy számíthatsz a másik figyelmére és a támogatására.
• Fontos a jó futócipő. A feltörésektől, a hólyagoktól és az állandó lábfájdalmaktól elmehet a kedved a futástól. Érdemes a futócipőt szakboltban beszerezni, ott megvizsgálják a lábfejet, megkérdezik, milyen terepen és milyen gyakran futsz. Fontos, hogy ne a szín és forma alapján dönts, hanem a kényelem legyen a legelső szempont. Persze, ha van 2-3-4 ideális típus, válaszd azt, amelyik színben is közel áll hozzád. Kell, hogy szeresd a futócipődet, ugyanis ez befolyásolhatja a futáshoz való viszonyodat.
• A kezdő kezdje az első edzéseket síkon. A legideálisabb futóterep a talaj: a földút, az erdei ösvény. Később, ha már túl vagy jó pár edzésen, időnként jó, ha emelkedőkkel is megküzdesz.
• Az aszfalton való futásnak legtöbbször az a veszélye, hogy ha van gyenge kapcsolódási pontod (csípő-, comb-, térd-, bokaízület), sokkal hamarabb előjön a fájdalom.
• Testsúlytól, kortól és egyéni adottságoktól függően körülbelül 3-6 hónap alatt eljutsz oda, hogy folyamatosan, megállás nélkül futsz fél órát vagy 5 km-t. Ha ezt követően vannak további terveid – például 10 km-t egy órán belül futni, vagy félmaratont, később pedig maratont – már érdemes edzéstervvel dolgozni.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top