Életmód

Muffin, a kedvenc

Emlékszem néhány éve még nyálcsorgatva néztük az amerikai filmeket, ahol muffint majszoltak reggel-este. Manapság pedig már nálunk is szinte minden bolt polcán ott virítanak a speciális hozzávalók





Mert mindene különleges. Először is ott a muffin sütő tepsi, ami semmilyen hagyományos hazai sütőformára nem hasonlít. Nem azért, mert két fajta létezik belőle a teflonos és a szilikonos, hanem azért mert a kis mélyedésekkel ellátott tepsiforma nálunk eddig nem volt divat. Na, de amióta kapható, azóta még a legkisebb gyerek is tudja, ez az, amiben a kis csodák készülnek.

Legyen édes vagy sós, fűszeres vagy gyümölcsös, pudingos vagy csokis, egyszerűen imádjuk. Mivel az elkészítése sem bonyolult, és az alapanyagok sem drágák, így szinte észrevétlenül került be a mindennapi étkezéseinkbe.

Süssünk muffint!

Ha már megvan a sütőformád, és sikerült kis mignon papírkosarakat is beszerezned, szerintem láss neki bátran. Annyira egyszerű, hogy még a gyerekekkel közös programnak is megfelel.


Na, de íme az alaprecept, amelyet bármelyik idény gyümölcsel felpörgethetsz:






Alaprecept
Hozzávalók 12 darabhoz (általában ennyi mélyedés van a sütőformán)

35 dkg finomliszt
1 kisk. sütőpor




1 mk. szódabikarbóna
csipet só
30 dkg kristálycukor
2 tojás
4 dl tej vagy főzőtejszín
15 dkg Rama sütőmargarin
Rama sütőmargarin
a forma kikenéséhez

Elkészítési idő: 30 perc
Egy darab: 390 kcal

A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval összeforgatjuk. A
cukrot, a tojást, a tejet meg a margarint belekeverjük.

Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy
papírkosárkákkal kibéleljük, és a masszával úgy töltjük meg, hogy majdnem
tele legyenek.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165
°C) 18-20 perc alatt megsütjük.

A formában maradjon 10-15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk,
hogy teljesen kihüljenek.

Az alaprecept jól variálható. Például a tészta masszáját szűk maréknyi idény gyümölcsel, mazsolával vagy fölkockázott aszalt gyümölccsel is
gazdagíthatjuk, de készülhet friss vagy fagyasztott ribiszkével illetve
áfonyával is. Gyümölcsök helyett 6-8 dkg apróra vágott csokoládét vagy
csokoládéreszeléket is belekeverhetünk.

A tészta masszájába 2 evőkanálnyi liszt helyett keserű kakaópor is kerülhet,
sőt, 6-8 deka olvasztott csokoládéval is gazdagíthatjuk.A kristálycukrot
helyettesíthetjük mézzel vagy valódi barna cukorral is.


Elkészült? Na, milyen?


Még több receptért látogass el a Rama megújult honlapjára! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top