Életmód

Ilyenek voltunk

A hetvenes évek. Az elsõ magyar autópálya építése, az elsõ hazai üdítõital, az elsõ nyugati típusú áruházak korszaka. Státusszimbólummá válik a Zsiguli, hódít a Trapper farmer. A mozikban Huszárik Zoltán és Latinovits Zoltán Szindbádja (1971), majd 1979-ben Gábor Pál Angi Verája ébresztgeti a nagyközönséget.





Az egykori lapszámokat forgatva azonnal szembetűnik: az évtized derekára valami váratlanul és végérvényesen megváltozott. Az elvek és a célok még a régiek, ám a társadalom életmódja, ezzel együtt érdeklődése más irányt vett. A hetvenes évek elején az újság még a hagyományos, barna tónusú lapokon számolt be a Béke Világtanács budapesti közgyűléséről, valamint arról, hogy Chilében győzött a nép, és Dusnokon megélénkült a Vöröskereszt.

A pajzsmirigyproblémák, a krónikus vesebaj és a fertőző megbetegedések mellett újra publicitást kapott a rühesség, a tetvesség és az orsógiliszta elleni küzdelem. Aktuális témává váltak az urbanizációs ártalmak, a környezetvédelem és az addig ritkán emlegetett mentálhigiéné. Az újság cikksorozatban mutatta be az új tudományág, a gerontológia vívmányait.

Az évtized közepére az átmenetileg nagyobb méretet öltő, jobb papíron, új színekben megjelenő lap témái között már egyértelműen elsőbbséget élveztek a családi, párkapcsolati problémákat boncolgató írások: a hozomány körüli hercehurcák, a fiatalok elsietett testi szerelme, a házasságon belüli hűtlenség. A korszak aggasztó statisztikái, valamint a Fővárosi Bíróság és az Igazságügyi Minisztérium közös tanulmánya nyomán az újság szerkesztői is feltették a kérdést: mire figyelmeztet 27 ezer válóper?





Az olvasók megismerkedhettek az első, gyermekét válás miatt egyedül nevelő apák egyikével, és osztozhattak a szintén bontóper után lévő fiatalasszony keserveiben, miszerint az ilyen nőt mindenki könnyen kapható, szabad prédának tekinti. Az óriási népszerűségnek örvendő Az orvos válaszol rovathoz küldött kérdések túlnyomó többsége a szexuális élet problémáiról szólt. A levélírók olyan, kifejezetten intim témájú információkat közöltek és kértek, amelyekről másutt, főként szóban aligha mertek-tudtak volna érdeklődni.
A modern idők hovatovább az élet minden területén éreztették hatásukat. Felvetődött a kérdés, mennyiben előnyösebb a mesterséges csecsemőtáplálás a szoptatásnál. Szót kellett ejteni az ifjú nemzedék tévénézési szokásairól, a házibulikról és a munkát vállaló tinédzserekről, akik spórolás helyett farmernadrágot vesznek ezerszázért.





Sok cikkben elemezték, mi is a hiba a konfekcióipar által készített, senkire sem passzoló ruhák és a mérethiányos gyerekcipők körül. A lábbeligondok súlyosabbak voltak annál, mintsem hogy egyszerű divatproblémaként kezelhették volna őket. A korabeli felmérések szerint a 14 éves korosztály 60–70 százalékának lábán mutatkoztak különféle elváltozások.
1977 táján, amikor a világ egészségügye közös erővel a reuma elleni küzdelemre összpontosított, hazánkban az alkoholizmust népbetegséggé nyilvánították. A már korszerű, színes fotókkal gazdagított újság munkatársai 1979-ig folytatták a közvéleményt foglalkoztató, időszerű problémák összefüggéseinek feltárását. Az évek óta növekvő szeszfogyasztás ügyét napirendre tűzte az Országgyűlés, a Családi Lap pedig megrázó, elgondolkodtató riportokat adott közre a témában. A korábbi tabu témák társadalmi üggyé léptek elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top