nlc.hu
Életmód
Kamatadó elõtti hajrá

Kamatadó elõtti hajrá

A tavaszi választásokat a követõen parlament elfogadta a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását. A jogszabály egy új elemmel bõvült: szeptember elsejétõl 20 százalékos kamatadó terheli az ide sorolt megtakarításokat, illetve befektetéseket.

Talán ismerős az érzés, mikor a napi vagy heti kiadásokat számolva osztunk-szorzunk, hogy még jusson a gyerekek tankönyveire, a legújabb játékokban megfogalmazott álmokra, vagy esetleg egy wellness barátnős hétvége finanszírozására amellett, hogy marad még pár forint, amit megspórolhatunk.
Egyre több felé kell osztani azt a bizonyos összeget; ne maradjunk le a csábítóan hívogató árleszállításokról, és még a rezsit is ki tudjuk kalkulálni. Mindezen számolgatások és a tudatos megtakarítások közepette szinte hidegzuhanyként ér a hír, hogy bizony szeptembert követően árfolyamnyereség-adót, azaz kamatadót kell fizetni.

Mint tudatos nők, azonnal számolni kényszerülünk, mégis ez mennyit jelent? És különben is, hol lehet a kiskapu, mert ugyebár azt tudjuk hogy azért az biztos van!… A törvénytervezetet átolvasva, másodszorra talán teljesen értelmezve a következő képet kapjuk:

Az új adónem

A tavaszi választásokat a követően parlament elfogadta a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását. A jogszabály egy új elemmel bővült: szeptember elsejétől 20 százalékos kamatadó terheli az ide sorolt megtakarításokat, illetve befektetéseket.


Még szeptember előtt!

A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankok és befektetési társaságok hirdetési offenzívát indítottak, amelyben olyan lehetőségeket kínálnak az ügyfeleknek, amelyeknél a kamatadó fizetése megspórolható. Ha a befektetés időpontja szeptember elseje előtti, nem terhelhető a képződő nyereségre kamatadó, ez az oka a nagy igyekezetnek a pénzintézeteknél.

A döntés előtt

A jó döntés előtt tudnunk kell, hogy a megtakarításukat mikor szeretnénk felhasználni. Ha tudjuk erre a választ, akkor rövid időn belül megtalálhatjuk annak a befektetési lehetőségnek a formáját és módját, amellyel a kamatadó alól jó ideig mentesülhetünk. Ha egy éven belül szükségünk lesz a pénzre, akkor arra kell vigyázzunk, hogy még az augusztusi hónapban helyezzük el megtakarításainkat valamilyen nagyon alacsony kockázatú megtakarítási formába – például bankbetétbe.
Van azonban egy másik lehetőségünk is, amit a befektetési alapok jelentenek. Ezt főként azoknak érdemes megfontolniuk, akik több éven keresztül nem szándékoznak hozzányúlni a megtakarított pénzükhöz.
Hogy melyik befektetési alapot is válasszuk, nos, ez már egy nehezebb kérdés.


Melyiket válasszuk?

Ma Magyarországon a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) több mint 120 olyan alapot tart nyilván, amelyek közül választhatunk. A rövid távú befektetésekre alkalmas pénzpiaci alapoktól a rövid és hosszú futamidejű (állam)kötvényekbe fektető alapokon át egészen a részvényalapokig, sőt a kifejezetten kockázatos, úgynevezett származtatott alapokig minden befektető megtalálhatja maga számára a legmegfelelőbbet.

Rövid távra alacsony kockázatú alapot, egyre hosszabb távra pedig kockázatosabbat választhatunk. Előbbiektől alacsonyabb, utóbbiaktól magasabb hozamot várhatunk.
A befektetési alapok azért biztonságosak, mert egy külön – az alap kezelőjétől független – letéti számlára helyezik el az ügyfél megtakarításait és értékpapírjait. A többszörös felügyeletnek köszönhető az, hogy az elmúlt 14 évben a befektetési alapokkal kapcsolatban semmilyen botrányról nem lehetett hallani.


Gyorsan kell dönteni!

Aki még ebben a hónapban úgy dönt, hogy megtakarításait egy vagy több befektetési alapban helyezi el, az évekig ¬ elvileg bármilyen hosszú ideig ¬ mentesül a kamatadó-fizetési kötelezettség alól. Minél hosszabb idő áll rendelkezésünkre, annál eredményesebb a döntés. Hosszabb idő esetén dönthetünk nagyobb kockázatú, és ezáltal magasabb várható hozamot eredményező alap mellett. Így az adó(megtakarítás) nagysága is számottevő lehet. Évi 10 százalékos várható hozammal számolva a következő 10 évre ¬ attól függően, hogy augusztus 31-én, vagy szeptember elsején hozzuk meg döntésünket ¬ közel 320 ezer forintot spórolhatunk meg az adón. (Évi 15 százalékos várható hozammal és 15 évvel számolva a különbség már majdnem másfélmillió forint!).
Nem mindegy tehát, miként döntünk, döntésünkben segítségünkre lehet a Bamosz honlapja, vagy a www.kamatado.hu is.

http://www.bamosz.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top