Életmód

Mások szerint “túl” … vagy?

Hát igen. Az ember sokszor a fejéhez kapja, hogy túl ilyen vagy olyan, amikor a legkevésbé számít rá. Néha igazán gyomron üt. Meglep, hogy az a viselkedés, amit teljesen normálisnak képzelünk, mások szerint olyan szélsõséges.






Olvasd el szerzőnk korábbi írásait!
• Sikerakadémia »
• Legyél sokkal sikeresebb! »
• Rólad van szó, dönts szabadon! »
• Törődj többet magaddal a boldogságodért! »
• Mi hiányzik az életedből? »
• Hány lehetőséget szalsztasz el naponta? »
• A személyes kapcsolat hatalma »
• Hogyan tehetnek elhatározásaid kitartóbbá? »
• Változtasd meg az önképedet! »
• Hogyan ne essünk a saját csapdánkba? » 
• Ami a szádon az a fejedben? »
• A nézeteltérés tudománya » 





Ez akkor történik, amikor a különleges tulajdonságaid nálad nagyobb erővel jelentkeznek, mint másoknál. A legbosszantóbb az egészben, hogy sokszor olyan viselkedésért kritizálnak, amit a sikereid egyik legfontosabb összetevőjeként könyvelsz el! Általában ilyeneket hallasz:
„Túl maximalista vagy; nem várhatod el tőlünk, hogy ugyanígy teljesítsünk!“
„Túl érzékeny vagy!  Így nem lehet emberek között élni!“
„Túlságosan koncentrálsz a céljaidra, és észre sem veszed magad körül az embereket!“
„Túlságosan munkamániás vagy; soha nincs időd a családodra és a barátaidra!”

Ha nem veszed figyelembe ezeket a megjegyzéseket, jól lehet nagy puffanásokra számíthatsz mind a családod, és barátaid között, mind a munkahelyeden. A kérdés az, mennyire tudod felmérni a tulajdonságaid aktuális hatását, és ennek a kívánttól való eltérését.


Van olyan ügyfelem, aki a munkára történő koncentrálása, gyors döntéshozatala, és a részletekre való pontos figyelme jutalmául magas vállalati pozíciót ért el. Amire nem számított, az ezeknek a tulajdonságoknak a nem kívánt mellékhatása volt – munkatársai lenézőnek, és barátságtalannak tartották, és féltek attól, hogy a „rossz“ oldalára kerülnek. Azt mondták, hogy túl célratörő és túl gyors. A magánéletében is változások történtek. Ahogy többet dolgozott, egyre kevesebb időt töltött a családjával, a személyes fejlődése is háttérbe szorult és a pihenőidő elmaradása már fojtogatóan hatott rá. 


Lehet, hogy te is ilyen gondokkal küzdesz. Az egyik oldalon állnak a „túl“ tulajdonságok, amelyekre az életed nagy részét építetted, a másikon ezeknek a nemkívánatos mellékhatásai. Hogyan lehetne mások rólad alkotott véleményét felhasználni, miközben hű maradsz önmagadhoz? Talán nem is érdemes? Eddig elég jól ment minden…


Vágj bele, és végezd el a következő néhány lépést. Végülis az „eddig elég jól ment“ nem kell, hogy elég legyen, főleg hosszú távon nem.








A .  Mérd fel a helyzetet!

Először vegyél egy darab papírt és keress egy kis időt, amit erre tudsz szánni.  Válaszolj a következő kérdésekre: 

1.  Írj ide öt embert, akik befolyásolják az életed. Ők mit mondanának rólad, hogy „túl“ milyen vagy?
2.  Szerinted ezeken kívül még „túl“ milyen vagy?


B.  Vizsgáld meg, hogy milyen hatással vagy magadra és a környezetedre!
Elég ritkán mérjük fel őszintén, hogy a viselkedésünk hogyan befolyásolja a környezetünket, ami végülis rajtunk csapódik le. Ne válaszolj gyorsan, inkább őszintén gondolkozz el ezen:


 1.  Hogyan segít a„túl …“ tulajdonságod az életben érvényesülni és a céljaidhoz közelebb kerülni?
 2.  Hogyan akadályozza a „túl …“ tulajdonságod az életben az érvényesülésed és a céljaid elérését?


Ezek a megfigyelések a „most itt vagy“ pontot jelölik meg az úton a kívánt hatás elérése felé.


C.  Határozd meg, hogy milyen hatást szeretnél elérni!
Mit jelent az a szó, hogy „hatás“?  Gondolj bele, hogy minden amit mondasz, csinálsz, nem mondasz vagy nem csinálsz, előidéz valamit, ami maga is tovább göngyölíti az eseményeket egy bizonyos irányba. Gondolj ennek a hatására magaddal, a környezeteddel, és másokkal kapcsolatban. Lehet, hogy a hatás a kívánt, és várt eredményhez vezet, de az is lehet hogy nemkívánt és előre nem eltervezett eredménnyel találod szemben magad. A következő kérdések segíthetnek abban, hogy mostantól azt idézd elő, amit szeretnél:


 1.  Mit szeretnéd, ha mondanának rólad a. a barátaid, b. a családtagjaid, c. a főnökeid, d. a beosztottaid?
 2.  Mit szeretnéd, ha különlegesnek tartanának benned?
 3.  A Te meghatározásod szerint mikor leszel „sikeres“?


D.  Hol látod a különbséget?


Vedd észre hogy mennyiben tér el az aktuális, a kívánt hatásodtól! A következő kérdések megválaszolásakor ne arra koncentrálj, hogy mit miért nem lehet, hanem próbálj valóban jó ötletekkel előállni!


 1.  Milyen könnyű megoldásokra tudsz gondolni, hogy a viselkedésed a kívánt hatást produkálja?
 2.  Milyen nagy kihívást tudnál magad elé tenni, amit ha sikeresen megugrasz, javulna a helyzet?
 3.  Milyen stratégiát ajánlana az 5 legbefolyásosabb személy az életedben?
 4.  Min tudnál ma változtatni?


Ezzel egy listát írtál, azokkal a lehetséges megoldásokkal, amelyek közül valamelyik (vagy több együtt) abban segíthet, hogy hatásosabban használd a különleges tulajdonságaidat. Ne próbáld megváltoztatni a „túl“ tulajdonságodat, csak használd tudatosabban! 


E.  A nagy lépés


Nézd át a felsorolt lehetőségeket, és válaszd ki melyik hozná a legnagyobb, kívánt változást a legkisebb erőfeszítéssel! Válassz ki néhányat, amiknek a kipróbálására hajlandó vagy! Gondold végig a következőket:


 1. Mikor kezded el a változ(tat)ást?
 2. Hogyan fogod eldönteni, hogy ez a stratégia sikeres-e?
 3. Ki tud segíteni Neked ebben a változ(tat)ásban?
 4. Mi motívál a legjobban?  Mire kell gondolnod ahhoz, hogy kitarts?
 5. Hogyan fogod számonkérni magadtól hogy megtetted-e, amit eldöntöttél?


Ezen a folyamaton keresztül meg fogod erősíteni az öntudatodat, és új képet alakíthatsz ki magadról.  Ha tudatosan fejleszted a stílusodat, nagyobb támogatást fogsz kapni a környezetedtől, és könnyebben fogod elérni a kívánt eredményeket.  









Szerzőnk: Szász Masover Kata
Az Egyesült Államokban szerzett diplomát nemzetközi kapcsolatokból és jogból. Gazdasági ügyvédként dolgozott New Yorkban és Észak-Kaliforniában. Az egyik legnevesebb coaching intézet, a kaliforniai Coaches’ Training Insitute diplomájának megszerzése óta mint executive és életviteli coach dolgozik. 2004-ben családjával költözött haza Magyarországra.
Egy kisfiú és egy kislány édesanyja. 
• Szász Kata honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top