Elmefényesítők
* Friss gyümölcsök és ezek présnedvei: sok C-vitamint, szerves savat és enzimeket tartalmaznak, ezek mind élénkítő hatásúak, emelik a szerotoninszintet. Bármennyit fogyaszthatunk belőlük, édességek, cukrok, csokik helyett.
* Savanyított tejtermékek: jelentős mennyiségű B1-vitamint, könnyen, gyorsan hasznosuló fehérjéket tartalmaznak, nem terhelik az emésztőrendszert. Sütemény helyett inkább gyümölcsjoghurtot együnk.
* Méz: természetes édesítőszer, tele értékes enzimekkel, ásványi anyagokkal. Régebben hangulatjavítóként is alkalmazták. Gyógy- és gyümölcsteák ideális édesítőszere. Alapszabály, hogy csak kihűlt italba tegyük.
* Ginszeng: kiváló élénkítő. Számos kutatás bizonyítja, hogy fokozza az agy teljesítőképességét. Sokféle formában és minőségben kerül forgalomba. Vigyázzunk, akad silány minőségű is.
* Csokoládé: agyserkentő hatásáról sokat hallunk, különösen a vizsgára készülő diákok körében népszerű. Valóban, a benne található teobromin átmenetileg serkentőleg hat az agyműködésre, de nagyon hamar hozzá lehet szokni. Ráadásul a csokoládénak magas a zsiradék- és cukortartalma. Ezért csak kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.
* Alkohol: kis mennyiségben oldja a feszültséget és a gátlásokat. Sokan ezért már reggel isznak egy kupica pálinkát. Az alkohol azonban e látszólag kellemes hatása ellenére káros, lassítja, megzavarja az agyműködést, csökkenti a koncentrálóképességet.
* Kávé, kóla: mindkettőnek koffein a hatóanyaga, amely könnyen függőséget vált ki. Vízhajtó hatású.