nlc.hu
Életmód
Gyógyítható-e a magyar egészségügy?

Gyógyítható-e a magyar egészségügy?

Megbecsülni sem lehet, hányszor, hányféleképpen adták tudtunkra a rendszerváltás óta, hogy nagy bajban van az egészségügy, akadozik az ellátás, semmire nincs pénz, megszorítások várhatók. A különféle kormányok, az egészségügy reformálására, tisztába tételére kinevezett miniszterek ígéreteiben nem volt hiány. Most ismét átalakításra, nagymûtétre vár az egészségügy.

Ki fizet, ki nem





Most, hogy korlátozták az ellátható betegek számát, egyesek szerint nagyobb jelentősége van a hálapénznek. Többen dühöngnek, hogy csúszópénzért azok is hozzájutnak az ellátáshoz, akik évek óta egyetlen fityinget sem fizettek a társadalombiztosítónak.
– Van taj-számom, ellátnak. Hogy van-e munkahelyem, hogy fizetek-e tb-t, tőlem soha nem kérdezték. Asztmás vagyok, ízületi gyulladás kínoz. Rendszeresen járok tüdőgondozóba, reumatológiára, de nem volt gondom. A támogatott gyógyszereket megkapom, és a három gyereknek is van taj-száma, őket szintén ellátja a gyerekorvos – mondja a negyvenéves gödi asszony, majd látva a csodálkozásomat, naivan megkérdezi: – Lehet, hogy az uram után jár? Ő autószerelő Sződön, és minimálbéres. Utána fizet valaki, ugye? Nem lesz baj, hogy elmondtam?






Pénzfolyás


Kívánjuk, hogy ne legyenek ellátási különbségek, de tudjuk, lesznek, míg világ a világ. És ezt gondoljuk a pazarlásról is. Az is lesz, de nem mindegy, milyen mértékű. Most óriási. Tegye szívére a kezét, aki beteg gyermekével, szülőjével nem rohant el minimum két orvoshoz, hogy biztos diagnózisa legyen. Rohanunk, de nem gondoljuk át, hogy ez a legtöbb esetben fölösleges. Hogy mi az ok? Hát a félelem, a bizalmatlanság. Olykor mindkettő.

De a köz pénzét másképp is lehet szórni. Durván kifejezve, lenyúlja az orvos, aki a papírokkal ügyeskedik. Az ötödéves orvostanhallgató kicsit morcos lett, amikor a minap azt hallotta, hogy hatszor operáltak le a hüvelykjéről szemölcsöket, miközben négy éve nem járt a rendelésen. Egyszerű ügy. Nyugdíjba ment egy orvos, egy másik megkapta a kartonjait, és rendre ellátottként regisztrálta leendő kollégáját. Élt egy lehetőséggel. Kihasználta, hogy a rendszer ellenőrizhetetlen. Hogy kárt okozott? Nem érdekli. És ez csupán filléres beavatkozás meghamisítása. Kínosabb, ha az derül ki: szültünk fél éve, de gyereknek nyoma sincs, vagy kivették a vesénket, kasztráltak.

A közös nagy kasszából jól élni persze egyszerűbben is lehet. Fővárosi klinika. Újszülött-látogatás szombaton és vasárnap. Húsleves-lötyögtetés, majd másnap madártej. Nem lehet átvergődni a tömegen, annyi a kismama a folyosón. Még hogy fogy a nemzet, jegyzem meg a nővérnek, aki legyint, s csak annyit mond: Fogy! A doktorok meg itt rendelnek maszekba. Nem tudni, mennyi steril eszköz, mennyi áram fogy, hány liter víz folyik el egy-egy hét végi délutánon. Nem tudni, hányan szerepelnek görcsös hasfájással, pecsételő vérzéssel a tb-számlán. A reformok alkotói azt ígérik, rend lesz.


Fontos tudni:
1. Az egészségbiztosítás nálunk szolidaritási alapon működik. Vagyis az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások függetlenek a biztosított által befizetett összeg nagyságától! Az ellátást egészségi állapotának megfelelő mértékben veheti igénybe.
2. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai (mint például a táppénz, gyed stb.) nem szolidaritási alapon működnek. Azok a járulékfizetési kötelezettséggel arányosan vehetők igénybe.
3. Különbség van a biztosítottak és az ellátásra jogosultak között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top