nlc.hu
Életmód
Hol legyen a számítógép?

Hol legyen a számítógép?

A rendszeres számítógép használattól sajog a hátad, esetleg fáj a szemed vagy a nyakad? Ennek nem kötelezõ így lennie.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan kerülheted el a fenti kellemetlenségeket.
Amennyiben augusztusi cikkünk útmutatásai alapján megvásároltad a már rég vágyott számítógépedet, még van néhány tennivalód, ha egészséged érdekében ergonómikus környezetben szeretnéd élvezni a komputer nyújtotta előnyöket.

Melyik szobát szállja meg az informatika?

Ha asztali számítógépet vásároltál, először is el kell gondolkodnod rajta, hova fogod helyezni a lakásban, és milyen körülmények között használod majd. Ha van dolgozószobád, akkor egyértelmű a döntés, ha azonban nincs kifejezetten ilyen helyiség, akkor érdemes átgondolni hol van az a nyugodt, csendes hely, ahova még befér egy íróasztal vagy egy számítógépes állvány. Erre kifejezetten alkalmas lehet a nappali egy távolabbi sarka vagy az étkező egy szeglete. A legtöbb szakember viszont egyetért azzal, hogy az elektronikai szennyezés miatt nem szerencsés a hálószobába tenni a PC-nket.

Megvilágítás

A számítógépes központunk megválasztásánál fontos szempont, hogy milyen minőségű és erősségű fény éri a helyet. A legjobb persze a természetes fény, ilyenkor az az optimális, ha az asztal merőleges a legközelebbi ablakra. Ellenkező esetben a hátad mögül érkező napfény visszatükröződik a monitoron, és így megakadályoz a tisztánlátásban. Ha mégis az ablaknak háttal tudsz csak ülni, érdemes gondoskodni egy sötétítő függönyről vagy egy redőnyről, és azzal szabályozni a beáramló fény mennyiségét. Előfordulhat, hogy kizárólag lámpával tudod megvilágítani a számítógépet környékét. Ekkor figyelj arra, hogy a lámpa ne a képernyőre irányuljon, hanem a billentyűzetet és többi kelléket (másolandó könyvet, az íráshoz szükséges nyomtatott anyagokat stb.) világítsa meg.

Milyen asztalt válassz?

A szakemberek szerint számos bútordarab alkalmatlan arra, hogy kényelmesen hosszabb időt tölthessünk a számítógép előtt. Ilyen a hagyományos írógépasztal, a dohányzóasztal, vagy bármilyen fényes felületű bútordarab. Dr. Hódos Tibor Képernyős munkafeltételek című művében legmegfelelőbbnek a kb. 120 cm X 80 cm felületű, állítható magasságú (ideálisan 68 és 76 cm között van) asztalt tartja.

Szemünk világa

Annak érdekében, hogy a számítógép képernyője minél kevésbé terhelje a szemed, a monitort is megfelelően kell elhelyezned. Ennek létezik egy tudományosan megállapított szöge, amely mellett a legkevésbé terheljük meg a szemet, és még a megjelenő információkat is könnyebben be tudjuk fogadni. Ezt a szöget úgy tudod beállítani, hogy a fejedet egyenesen tartva előre nézel. Ehhez az irányhoz képest kell a képernyőnknek 20 fokos szöget bezárnia.






Forrás: Dr. Hódos Tibor: Képernyős munkafeltételek


Dőlj hátra és… de miben?

Talán közhelynek hangzik, de a kényelmes, megfelelően kialakított szék az egyik legfontosabb bútor nemcsak a munkahelyen, de otthon is.






A Kinnarps ergonómikus székei
Egészségügyi és kényelmi szempontból a legjobb, ha olyan darabot választasz, ami megfelelően alátámasztja a derekadat és a hátadat. Az állítható magasságú székek nagy előnye, hogy az asztalhoz és a saját testmagasságodhoz is hozzá tudod igazítani őket. A legújabb ergonómikusan kialakított ülőalkalmatosságokon már szinte mindent a saját szájízed szerint tudsz beállítani. Ha pedig úgy gondolod, hogy a jövőben hosszú órákat fogsz az új géped előtt eltölteni, akkor feltétlenül olyat vásárolj, aminek karfája is van. És talán nem is kell hosszan ecsetelni, milyen jó szolgálatot tesz a napközben megfáradt láb ereinek egy lábtartó!

Hasznos holmik

Miután beszerezted az asztalt és az összkomfortos széket, már csak a kiegészítőket kell elhelyezned úgy, hogy igazán kényelmesen tudd használni a PC-det.






A Micorosft ergonómikus billentyűzete
A billentyűzetet, illetve az egeret tetszésed szerinti távolságba tudod helyezni a monitortól, rövid idő elteltével úgyis kitapasztalod majd, hogyan esik leginkább a kezedre. Ha tudsz tíz ujjal gépelni, és sokat dolgozol számítógéppel, érdemes ergonómikus – vagy más néven osztott – klaviatúrát venned, amelyen a két kézre jutó billentyűk egymástól elkülönítve, félkörívben helyezkednek el. Ez a változat drágább ugyan, de kíméli az ízületeidet. Még kényelmesebbé teheted a klaviatúrád mindennapi használatát, ha puha kéztámaszt vásárolsz, amit a csuklód alá, a billentyűzettől 10-15 cm távolságba teszel.

Megfontolandó szabályok

Az egészséged megőrzése érdekében néhány egyszerű szabályt érdemes betartani! Ha nagyon érzékeny a szemed, bármelyik optikában vásárolhatsz speciális, kímélő szemüveget. Ezek különleges lencséjét szinte minden divatos keretbe bele tudják helyezni.
Ezen kívül fontos, hogy a számítógépes munka során óránként pár perc szünetet kell tartanod. Ilyenkor szemeid kipihenhetik magukat egy kicsit, de arra is figyelj oda, hogy néha nyújtózkodj egy kiadósat, mozgasd meg a fejed, nyakad! Vagy vásárolj egy fitness bérletet, hogy ne legyen rossz hatással az alakodra az internet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top