Életmód

Rajtunk múlik

Rák – ettõl a szótól azok is megijednek, akik az életmódjukkal kapcsolatos kritikákra a „valamiben úgyis meg kell halni” választ adják. Dohányzás, stressz, káros környezeti hatások. A következményeket ismerjük, de a baj sokszor megelõzhetõ!






A különböző szűrések az esetek egy részében ingyenesek, sokszor még orvos sem kell hozzá, de ha igen, akkor meg tárt karokkal várnak majd, ugyanis Magyarországon még mindig túl kevesen élnek ezen lehetőséggel.
Nemrég – leírni is szégyellem, hét év után – elmentem tüdőszűrésre, és… örültek nekem, kedvesek voltak, majd közölték, hogy anyagi okok miatt ugyan nem küldenek többé behívót, de a szűrés továbbra is ingyenes, szóval ha lehet, azért évente egyszer nézzek be hozzájuk egy „fényképezésre”.

Fontos a megelőzés

Bár az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, a magyar lakosság döntő többsége még mindig nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra. Jelenleg tíz halálesetből nyolcért keringési vagy daganatos betegség a felelős. Márpedig éppen ez az a két terület, ahol az időben elvégzett szűrésekkel megelőzhető lehet a katasztrófa.
A nők esetében akár fokozottan is érvényes, hiszen a méhnyakrák korai stádiumban kimutatva az egyik legeredményesebben gyógyítható daganatos betegség, és az emlőrák esetében is megsokszorozódik a gyógyulási esély, ha azt korai stádiumban mutatják ki.







A mellek szűrése

A szakemberek szerint minden nőnek, aki elmúlt húszéves, havonta egyszer el kell végeznie a mellek önvizsgálatát. Ez néhány percet vesz igénybe, ugyanakkor ezenkívül fokozottan kell figyelni a mellek látványos, illetve hirtelen változásaira (szemmel látható méretkülönbség, a bőrszín megváltozása, váladékozás). Az emlődaganat esetében sajnos éppen a fájdalommentes csomók a veszélyesek, éppen ezért hajlamosak a nők elbagatellizálni egy csomó felfedezését. Évente egyszer a nőgyógyásznak is el kell végeznie a vizsgálatot, és ezenkívül az életkor előrehaladtával rendszeresen kell(ene) mammográfián megjelenni. Negyvenöt éves korig – és ha a családban nem volt ilyen betegség – elég háromévente ezen vizsgálatot elvégezni. Ugyanakkor a 45 év felettiek Magyarországon ma már kétévenként behívót kapnak, de ötven év felett érdemes évente szűrésre járni. A szűrés ingyenes, és panasz esetén bármikor elvégzik. Mammográfiás központ minden megyei és a fővárosban több – egyebek között Szent János Kórház, Országos Onkológiai Intézet – kórházban van.










Kérdezd a témához kapcsolódó szakértőnket!
Dr. Radványi Krisztina – szülész-nőgyógyász
Méhnyakrákszűrés

Az úgynevezett nullladik stádiumban észrevett méhnyakrák túlélési aránya 100 százalék, de alapvetően ez az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegség, ha idejében diagnosztizálják. Mégis évente 500 nő hal meg e betegség miatt, míg Finnországban ez a szám tíz (!) alatt van. Ugyanis ott szinte valamennyi nő valóban évente elmegy a szűrővizsgálatra, míg Magyarországon a nők 60 százaléka nemhogy szűrésre, de nőgyógyászhoz sem jár. Holott a méhnyakrákszűrés szintén ingyenes, évente kellene elvégeztetni a nőgyógyásszal.







Országos Onkológiai Intézet
Liliom-program
Anyajegy.lap.hu
HIV-szűrések
Lakossági szűrővizsgálatok
HPV információs weboldalak







HPV-szűrés

Bár nem ingyenes, szintén fontos lehet a megelőzésben az úgynevezett HPV- (humán papillomavírus) szűrés. A HPV kisméretű DNS-vírus, amelynek jelenleg 100 típusa ismert, ezek között vannak olyan típusok is, amelyek meghatározó szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában – mondta a Nők Lapja Cafénak Dr. Tisza Tímea. Immár hét éve Magyarországon is hozzáférhető az a teszt, amely a HPV-fertőzöttséget kimutatja. A vizsgálat során el kell végezni a típusmeghatározást is. Fontos, hogy a HPV-pozitív lelet nem egyenlő a halálos ítélettel, akinél kimutatják a vírust, annak évente el kell mennie méhnyakszűrésre, ám aki negatív, annak elég csak háromévente. A társadalombiztosítás 2001 óta prevencióként nem támogatja ezen vizsgálatot, jelenleg 4000 forintot kell érte kifizetni, jelenleg igen sok magánpraxisban vállalnak ilyen vizsgálatot. Ráadásul másfél éven belül piacra kerülhet a HPV elleni vakcina, amelyet feltehetően még gyerekkorban kell majd beadni a lányoknak.











Kérdezd a témához kapcsolódó szakértőnket! Dr. Asbót Júlia – bőrgyógyász
Anyajegyszűrés

Sajnos meredeken emelkedik a különböző bőrrákos esetek száma, különösen a napsütötte területeken. De az anyajegyek rendszeres vizsgálatával ez esetben is idejében felismerhető a baj, és így nagyobb az esély a gyógyulásra is. A szakember szerint figyelemmel kell kísérni az anyajegyek sorsát. Intő jel lehet, ha valamelyiknek megváltozik a színe, alakja, nagysága, esetleg vérezni, váladékozni kezd. A rosszindulatú elváltozás korai jele lehet a viszketés is. De akkor sem árt felkeresni a szakdoktort, ha egy kiadós nyári odakozmálás után sok-sok anyajegy jelenik meg – a napra előjövő szeplők természetesen nem jelentenek semmiféle veszélyt. Továbbá ha amorf formájú új anyajegy vagy elszíneződés keletkezik a bőrön, azzal sem érdemes sokáig otthon ülni és várni, hátha elmúlik. Az anyajegyek szűrését nemcsak a magánorvosok, de a legtöbb szakrendelőben is végeznek. A dermatoszkópos – egy bőrre helyezhető kis mikroszkópos – vizsgálat teljesen fájdalom- és mellékhatásmentes. A háziorvosok sokszor maguk hívják fel a páciensek figyelmét egy-egy elváltozásra.







Szájüregszűrés

Szintén ingyenes a száj és a szájüreg szűrése. Erre az éves fogászati látogatáson is sor kerülhet – a fogorvosok többsége is figyel az esetleges elváltozásokra –, de nyugodtan rá lehet kérdezni. Az önvizsgálat pedig itt is elvégezhető, havonta-kéthavonta tapogassuk végig és a tükörben nézzük át szájüregünket, az ínyeket, a nyelv alatti részt, a szájpadlást, és ha bármi elváltozást észlelünk, forduljunk szakorvoshoz. Szintén ezt kell tenni, ha makacs, gyógyulni nem akaró seb vagy fertőzés keletkezik a szájban.

Tüdőszűrés

És végül, de nem utolsósorban a tüdőszűrés. Ez nemcsak a tüdőrák miatt nagyon fontos, hanem a továbbra is létező tbc miatt. Ingyenes, és orvosi körzetenként általában van állomás. És amit a szakértők szinte mindig hangsúlyoznak, figyeljünk magunkra, ha ismerjük a testünket, tudni lehet, mi az, ami nem okozhat veszélyt, és azt is, ami gyanús, és ilyenkor kérdezzük meg házi- vagy szakorvosunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top