Életmód

100% nassolás – 100% wellness

„Úgy ennék valamit!” – sóhajtasz fel, és a szemed elõtt lebeg egy kocka mogyorós csokoládé? Képzeletben már zörren a csomagolás, de gyomrod kordul egyet, és arra eszmélsz, hogy hevesen furdal a lelkiismeret…

Hogy a sokakban viharos lelki tusát kiváltó nassolásról mostantól ne kelljen lemondani, olyan rágcsálnivalók kerülnek terítékre, melyek nemcsak hogy segítenek megszüntetni a nap folyamán többször – és alattomosan – támadó ehetnéket, de egyenest arra méltók, hogy a wellness életmód nélkülözhetetlen kellékeivé avassuk őket.


Dicséret és hála a most bemutatott ételek kitalálóinak! Lássuk, hogy milyen gasztronómiai élményt nyújtanak ezek a finomságok, és igenis vegyük készpénznek, amit jótékony hatásuk bizonyítékaként hoz fel Laki Anita, a WellnessCafe dietetikus szakértője.


1. Pirított, nátriumszegény sóval ízesített szójabab


Tapasztalat:
A sós és rettentően ropogós – egyik-másik szemet épphogy szétroppantom a fogaimmal – szójababszemek ízre kicsit a sós mandulára emlékeztetnek. Mintha mégsem lenne olyan olajos, ezáltal pedig nem tűnik energiabombának sem. Egyszóval akár lélekmelengető is tud lenni a szójababevészet, ha az ember gyereke szeretne odafigyelni arra, hogy hová hány kiló rakódik le éppen a nagy nassolás közepette. A kissé száraz, túlságosan kemény állag okán és az olajos jelleg hiánya miatt a mandulához szokott gyomornak idegen, de könnyen megszokható és megszerethető rágcsálnivaló.

Tudomány:
Először vízben áztatják, majd jól megpörkölik a magokat – szigorúan olaj nélkül. Ezért is alkalmas kiegészítő ételnek akár fogyókúrázók számára is – két étkezés között. A nátriumszegény só miatt a pörkölt szójabab úgy látja el a szervezetet tápanyagokkal, hogy közben nem köti meg a vizet.

2. Diákcsemege


Tapasztalat:
Sosem lesz álmaim netovábbja a kesudiót, sárga és barna mazsolát, aszalt szilvát, sárgabarackot, törökmogyorót, sótlan és pörkölt földimogyorót tartalmazó egységcsomag. Szerencsére egy csomó minden van a kis tasakban! Aki tehát nem szereti a magokat, az szemezgethet a szárított gyümölcsök közül, aki pedig nem szíveli a mazsolát, hanem ropogtatni akar, az a többféle mogyoró felé nyúlhat a zacskóban.

Tudomány:
Mivel ebben a keverékben érvényesül az aszalt gyümölcsök édes íze, magas szőlőcukor-tartalma, az olajos magok magas ásványianyag-tartalmával együtt, akár az uzsonnát is helyettesíthetjük vele.

3. Aszalt szilva

Tapasztalat:
Nagyanyáink is igazi csodaszernek tartották az „aszú szilvát”, napsütötte tornácon szárították mézédesre, hogy átsegítse őket a főként „női bajok” napjain jelentkező emésztési zavarok nehézségein. Akkor igazán jó, ha nincs benne mag, nem túl száraz és kissé savanykás ízével csábít. Szerencsére pont ilyet teszteltünk, nagy-nagy megelégedésünkre. Bátrabbak aszalógépben szárítva maguk is bespájzolhatnak belőle. És lám: egy deka zsír sincs benne!

Tudomány:
Koncentrált cukortartalmánál fogva az agyi tevékenységhez járul hozzá, pótolja az édességet – vagy legalább enyhíti az ez iránti vágyat –, áztatott leve és maga az aszalt gyümölcs pedig természetes „kezelője” a székrekedésnek. Figyelem! Igazán egészségesnek csak az a fajta kiáltható ki, amelyik hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

4. Főtt, héj nélküli szelídgesztenye 

Tapasztalat:
Az eddig csak az őszi–téli időszakban beszerezhető csemege mostantól az év bármely időszakában fogyasztásra sarkall. A zacskóba nyúlva kissé nedves állag fogad, ami miatt egy pillanatra megtorpanok, majd a rossz érzést gyorsan félretéve majszolom a mennyei mannát.
Finom, édes, egynémely szem omlósan kásás. Az igazi ínyencek rövid időre a sütőbe is betolhatják, hogy enyhén megpirulva ropogjon a szájban. Az abszolút kedvenc, de sajnos egyelőre nem alapcikk a hazai közértekben. 5–10 dkg garantáltan fedezi egy ember azonnali tízórai-, uzsonnaigényét. Későbbre eltenni, kuporgatni vétek!

Tudomány:
A szelídgesztenye közepes glikémiás indexe – vagyis az, hogy nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést és újabb éhségérzetet –, lassan felszívódó szénhidráttartalma és rostokban, káliumban gazdag volta miatt elősegíti a szív, izom működését, emellett segíti a csontozat erősödését is.

5. Fitt müzliszelet 

Tapasztalat:
Igazán nagy találmány a müzliszelet! Egyszerűen csak kinyitjuk, és már rágcsálhatjuk is a savanykás, zabpelyhet, mogyorót és szárított gyümölcsök elegyét rejtő nassolnivalót. Praktikus, egyszemélyes adagban, többféle ízesítéssel kapható. A kissé ragadós állag azonban sokakat elriaszthat, és azok, akik nincsenek oda a müzlifélékért, valószínűleg szintén nem fognak rászokni.

Tudomány:
A délutáni fáradtságot csökkentő, valamint a mozgás, sport utáni szénhidráthiány pótlására kiválóan alkalmas, egészséges nassolnivaló. Vigyázat: a csokoládéba mártott vagy tejszínes joghurtos bevonattal ellátott verziók nem sorolandók egy kategóriába a natúr változatokkal!

6. Puffasztott bioköles tengeri sóval

Tapasztalat:
A nagy zacskó tartalmát igazából egyszerre lenne jó megenni, a köles ugyanis gyorsan szikkad, és elveszti finom ropogós állagát. A csomagolás rejt ugyan egy-két golyót, ami extrán sós a többihez képest, de sajnos még így sem túl izgalmas nassolnivaló. Etetgeti magát, és lassan el is fogy – főleg, ha többen esszük egyszerre –, de nem ez az, amiért tülekednék a közértben. Semmi pikantéria, semmi magával ragadó jelleg, néha azonban szívesen elropogtatom a magam kis adagját, mert titkon sejtem, hogy kárt nem teszek vele.
Vigyázat! Az általunk próbált kiszerelés 150 grammjának egyszerre történő elfogyasztása akár hizlalhat is!

Tudomány:
A köles régi magyar gabona, jelentős az ásványianyag-tartalma, rostokban gazdag. Azt csak remélni tudjuk, hogy az itt használt tengeri só jódozott! A kölest azért is ajánlja a dietetikusszakma, mert a búzánál magasabb a fehérje-, és alacsonyabb a zsírtartalma. Azokkal a B-vitaminokkal rendelkezik magas arányban, melyek az idegrendszer működéséhez szükségesek.

7. Almaszirom golden almából 

Tapasztalat:
Az almát nyersen és frissen szeretem. Ezért is fogadtam kételkedve szárított változatát. Meglepődve tapasztaltam, hogy van belőle starking, jonatán és golden változat is – egyszóval igen széles a választék. A szárított golden alma tasakjában lévő szirmok hada kissé fanyar ízével, roppanós állagával a csajpartik kedvelt fogása nálunk. Azt azonban le kell szögezzük, hogy leginkább a csomagoláson feltüntetett igen alacsony kalóriatartalom miatt nyeri el egészen a tetszésünket.

Tudomány:
Az almaszirom tulajdonképpen aszalt almakarika, ami magában hordozza az alma rost- és vitamintartalmának összes pozitív tulajdonságát. Segíti az édesség utáni vágy leküzdését, de ha már olajban is ki van sütve, akkor csak óvatosan, hiszen az energiatartalma jelentősen megemelkedik!

8. Biorizsgolyó karobbal

Tapasztalat:
Kívülről olybá tűnik, mintha kakaóporba gömbölygetett, reggelire, tejbe áztatásra váró gumókat rejtene a zacskó. Valójában isteni, kókuszolajba forgatott puffasztott rizsgolyókról van itt szó, amelyek könnyen, gyorsan omlanak el a szájban, és csak úgy etetik magukat – minden körítés, felesleges sallang nélkül. Szóval finom, bár nem túl intenzív, mégis édes, kellemes ropogtatnivaló. Elsőre látszik, és érződik tehát, hogy egészséges. De vajon mi az a karob?

Tudomány:
A karob a kakaó helyettesítésére használt szentjánoskenyér-őrlemény, tulajdonképpen a csoki helyettesíthető vele. A karobbal ízesített ételek különösen az édességgel csak ismerkedő kisgyerekeknek ajánlottak (feltéve, ha nem allergiásak rá).

9. Sesame snaps – szezámmagos szelet


Tapasztalat:
A meglehetősen émelyítő, kissé karamellizált cukorba olvasztott – és talán meg is pirított – szezámmagos szeletkét reggeli helyett kóstolgattuk. A fogba ragadt magok, a túlontúl intenzíven cukros íz ellenére nem okozott csalódást, bár feltételezett cukortartalma miatt nem elég meggyőző. Azért egyszer-egyszer bevállalható, különösen, ha valami igazán édesre vágysz.

Tudomány:
A szezámmag jelentős kalciumtartalmánál fogva, jelen esetben cukorba olvasztva és pirítva édességként kiváló csemege. Egészséges nassolnivalónak számít, ám épp glükózszirup- és cukortartalma az, ami miatt csak mértékkel fogyasztandó!

10. Fenyőmag 

Tapasztalat:
Sem nem sózott, sem nem pörkölt, a puha magok mégis rendesen etetik magukat. Sajátságos, kissé édeskés ízük hosszan él a szájban. Sokat viszont valamiért egyszerűen nem lehet enni belőle, pedig még maradt a zacskóban jó néhány szem, és késztetést is érzek arra, hogy felfaljam mindet a tízórai és az ebéd között. Ha sikerül lemondanom a további szemekről, később egy jó olaszos pestóban úgyis helyet kapnak!

Tudomány:
Olajos magként magas energiatartalma és fényűző ára miatt ritka csemege, de alkalmanként 10-15 szem bőven kielégítheti az ínyencek igényeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top