Életmód

Nekem ez a munka gyanús!

Akar otthoni munkával sok százezret keresni… Garantáltan szexmentes munka csinos lányoknak… Jól jövedelmezõ, szaktudást nem igénylõ otthoni munka. Jó kereseti lehetõség…







Micsoda üzlet!
Felkaptad a fejed? Csak óvatosan a lelkesedéssel. Vedd észre, ha egy álláshirdetés csak álhirdetés.





1. vészcsengő:
Túlzottan kecsegtető ajánlat
 





Ne kergess álmokat! Ha léteznének több százezres fizetések négyórás, könnyű, otthoni munkáért, akkor senki nem robotolna a hivatalokban, végezne nehéz fizikai munkát, hajtana fő- és mellékállásban. Légy tisztában a tudásodhoz, végzettségedhez, tapasztalatodhoz megfelelő bérekkel, és ne dőlj be az ennél sokkal többet ígérő ajánlatoknak.
A legtöbb esetben ezek a hirdetések ügynöki munkát ajánlanak, ahol úgy jelenítik meg a fizetést, mintha valaki képes volna a nap minden percében eladni a kívánt terméket. A valóság azonban… ennek a töredéke.






2. vészcsengő:
Miért van odaírva a fizetés?
 



 
Álláshirdetésben – kivéve a fix órabéres munkánál – eleve nem szerencsés, ha odaírják a fizetést. A sok százezer elég pontatlan, ha pedig pontosan jelzik az összeget, tovább gondolkodtatja az embert. Jobb helyeken a felvételi interjú keretében beszélnek a bérről. Mindkét fél részt vesz a béralkuban, és csak ezután egyeznek meg a fizetésben.





3. vészcsengő:
Hirdetés a villanyoszlopon
 





Magára valamit is adó cég nem hirdet kis fecniken, és nem ragasztja ki a villamosmegálló üvegére. Ha állást keresel, megbízható helyeken nézd át a hirdetéseket. Napilapok, hetilapok külön álláshirdetés rovatában, internetes gyűjtőoldalakon vagy munkaközvetítő irodákban. És persze a baráti körödben – az állások legtöbbjét ugyanis ismerős útján töltik be.






4. vészcsengő:
Tiltott szavak a hirdetésben
  





A „garantáltan szexmentes” már eleve gyanús. A szex szónak egy álláshirdetésben amúgy sincs semmi keresnivalója, de légy óvatos a „csinos lányok”-at megcélzó ajánlattal is. Az álhirdetések legnagyobb százaléka ugyanis prostitúcióra tesz halvány vagy akár erősebb célzást, nehogy a naivitásod miatt egy night clubba menj el fehér blúzban az állásinterjúra.







Szuper „szexmentes” külföldi lehetőség …





5. vészcsengő:
Szuper külföldi lehetőség
 




Különösen veszélyes, ha a „szexmentes” munkát külföldön kellene végezned. Sajnos tudatlanságuk miatt sokan váltak és válnak a mai napig a prostitúció áldozatává. Legtöbbször pedig mindez egy ártatlan kis hirdetéssel kezdődik, ahol csinos, fiatal lányokat várnak jól fizető külföldi munkára…





Modern rabszolgaság

A félmilliót is eléri azoknak a nőknek a száma, akik valamilyen uniós országban váltak az emberkereskedelem áldozatává. A nők többsége balkáni országból származik, vagy ezeken keresztül hamis álláshirdetés vagy ismerősök ajánlása nyomán érkezik Nyugat-Európába.
A veszélyeztetettek aránya Magyarországon is magas. A határőrség szerint Magyarország nemcsak tranzit- és kiinduló ország, hanem egyre inkább a nőkereskedelem célállomása is. A Nemzetközi Migrációs Szervezet felmérése szerint a 13 és 23 év közötti lányok több mint fele szeretne külföldön dolgozni, egy másik kutatás szerint pedig a megkérdezettek majdnem felének „fogalma sincs”, hogyan kerülheti el a külföldi munkavállalás veszélyeit.  






6. vészcsengő:
Miért ködösítenek?
 





Egy álláshirdetés akkor korrekt, ha pontosan körülírják, hogy milyen végzettségű embert keresnek milyen munkára. Ha sokadik nekirugaszkodásra se tudod kivenni a szövegből, hogy egyáltalán melyik az a szakterület, ahova pályáznál, inkább lapozgass még tovább.







Milliós fizetés! Igen!!!





7. vészcsengő:
Ne hívjunk emelt díjas telefonszámot!
  





Rendkívül kecsegtető az ajánlat, már tárcsáznád is a hirdetőt, de valami azért mégis feltűnik: 06-90… Így kezdődik a telefonszám, és akkor hirtelen bevillan, hogy ez talán emelt díjas. De még nem is akárhogyan! Ha mégis rászánod magad, akkor meg arra döbbensz rá, hogy a sokperces hívás csupán arról szólt, hogy szóval tartsanak, és közben ketyegjenek a másodpercek. Sajnos léteznek olyan álcégek álhirdetésekkel, akik csupán arra szakosodnak, hogy csőbe húzzák a tájékozatlant. De te ne dőlj be!






Tipp:
Ellenőrizzük le az álláshirdető céget!

Munkaközvetítő irodáknál olyan is akad, ahol bár az adatbázisban rengeteg állás található, még sincs soha egy aktuális sem. Regisztrációs díjat kell fizetned, és a beígért munkák helyett azonban naponta dőlnek a tippek, tanácsok, hogy lépj be mindenféle hálózatba vagy végezz ügynöki tevékenységet. A legbiztosabb, ha állásközvetítő irodáknál kicsit utánanézel a dolgoknak. Ha valami gyanús, inkább kérd el a cégjegyzékszámot, illetve a közvetítői engedély számát. Ennek alapján ellenőrizheted a cég valódiságát. 





Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Álláshirdetés »
• Álláshirdetés nyelve » 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top