Életmód

Lobbi a megelõzésért

Egy kormányrendelet szerint 2007. június elsejétõl nem járna adókedvezmény az egészségpénztárak életmódjavító szolgáltatásaira. Jelenleg a tagok ezen körön belül egyebek között adómentesen vehetnek fitneszbérletet vagy gyógyászati segédeszközöket.

A pénztárak lobbizni kezdtek, és ha minden jól megy, több szolgáltatás igénybevétele továbbra is adómentes lesz, igaz, nem mindegyik.






Tény, hogy a magyarok egészségi állapota sokkal rosszabb, mint az uniós átlag. A statisztikák szerint Magyarország lakosai, különösen a férfiak, a gazdaságilag fejlettebb környező országokhoz képest lényegesen rövidebb ideig élnek. Ráadásul a születéskor várható élettartam nem emelkedik az elvárható ütemben, a férfiak esetében pedig egyenesen csökkent a 70-es évek végétől a 90-es évek közepéig. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek és a rák. Ám főleg az előbbi elsősorban életmódbeli kérdés, de mindkét betegségtípusnál a katasztrofális statisztikák jelentősen növelhetők a megfelelő prevenciós programokkal – tudatos egészséges életmód, szűrővizsgálatok.


A szolgáltatások két nagy csoportja: gyógyító és életmódjavító

Az önkéntes egészségpénztárak küldetése éppen az, hogy szolgáltatásaiknak az egészség védelmét és megőrzését kell szolgálniuk. Éppen ezért eddig az egészségpénztárak szolgáltatásait két nagy csoportra lehetett felosztani: gyógyítókra és életmódjavítókra. Az első kategóriába tartoztak egyebek között a gyógyászati segédeszközök (pl. szemüveg, kontaktlencse) vásárlása, természetgyógyászati szolgáltatások; míg életmódjavítónak számított például a patikákban vásárolható multivitaminok, sporteszközök, fitneszbérletek vásárlása. Ám egységesen valamennyi szolgáltatás- és eszközvásárlásra vonatkozott az adómentesség.



Javultak a statisztikák

Éppen ezért a tagok évről évre nagyobb arányban vették igénybe az életmódjavító szolgáltatásokat – mondta Dr. Lukács Marianna, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke. Tavaly „igazi” egészségügyi szolgáltatásra a kiadások 13 százalékát fordították. Ugyanakkor a sportolásra költött pénz aránya 3, sporteszközvásárlásra 13, míg gyógyüdülésre 7 százalék volt. Így tavaly 5,9 milliárd forintot fordítottak prevencióra, ez a teljes költés 27 százaléka. (A legtöbb pénzt – a kiadások 35 százalékát – a gyógyszertámogatások teszik ki.)

Az új rendelet


Egy nyári kormányrendelet szerint azonban jövő június elsejétől adóköteles lenne a természetgyógyászati szolgáltatás, a rekreációs, gyógy- és egészségügyi üdülés, a sporttevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások – pl. fitneszbérlet – kiadása, sporteszközök vásárlása, az életmódjavító gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyászati segédeszközök vásárlásának támogatása. Az egészségpénztárak szerint azon túl, hogy a rendelkezés alkotmányossági problémákat is felvet, a prevenciós szolgáltatások öngondoskodás keretében történő támogatása hosszú távon tehermentesíti az OEP gyógyítókasszáját. Éppen ezért a pénztárak lobbizni kezdtek. Mint azt Lukács Marianna elmondta, az egyik lehetséges megoldás – a pénztártörvény módosításával – az lehet, hogy az eddigi két kategória helyett három lesz, és megjelenik hivatalosan is a prevenció. Idetartoznának a valóban a megelőzést segítő szolgáltatások, egyebek közt a sporttevékenység támogatása. Egyelőre úgy tűnik, hogy a jógastúdiók és fitnesztermek bérleteinek támogatására a jövőben is lehet esély. Jelenleg a legtöbb stúdió, terem szolgáltatása igénybe vehető egy-egy pénztáron keresztül. Az elmúlt években a forgalom egyre nagyobb részét képezték a tagok, így az intézkedés ezen szolgáltatóknak is jelentős bevételkiesést eredményezhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top