Életmód

Nem banyakór a klimax

A köztudatban a klimax egyenlõ a hisztis nõvel – megjegyzem, nincs ez másképp a menstruáció és az idegbetegség társításánál sem. Ennek ellenére nem emlékeztem arra, hogy anyám a szokásosnál idegesebb lett volna a változó korban.





Amikor megkérdeztem, annyit mondott: hát ez is a természet rendje, el kell fogadni. A dolog ugyan nem ilyen egyszerű, de érdemes tudni, vannak kultúrák, ahol a már nem termékeny nő, megszabadulva a havi tisztátlanságtól, a közösség bölcsévé válik.

Rajta van a banyakór – hányszor lehet ezt  hallani, ha egy ötvenéves nő éppen nyűgösebb napját éli, vagy felidegesítette magát valamin. Igaz, fiatalabb korban az ember meg azért hülye, mert „biztosan megjött neki”. Vagyis a menstruáció megléte, illetve elmaradása egyenlő az idegrohammal. Azt gondolom, nem állunk jól az empátiát tekintve. (A terhességet csak azért nem soroltam ide, mert azzal elfogadóbb a társadalom, ha valaki éppen hatalmas pocakkal és vörös fejjel ordít, nem mondják, hogy meghülyült a terhességtől, csupán annyit: drágám, neked most nyugalomra van szükséged.) A közös annyi, hogy testünk hormonháztartása folyamatosan – havonta, terhességenként és életkoronként – változik. És ennek vannak testi tünetei is, nemegyszer kellemetlenek.

Meddig tart a klimax?

A klimax azt a 10-15 (!) éves időszakot jelenti, amely a nő életében lezárja a termékeny kort, és bevezeti az öregkort. Ugyanakkor nem lehet pontosan tudni, hogy ezt a változást mi is indítja be, és nagyon érdekes, hogy ez a jelenség nem létezik az állatvilágban. Az biztos, hogy a hormonváltozás összefüggésben van az életképes tüszők számával. A menstruáció elmaradásával ugyanis megszűnik a tüszőhormon – ismertebb nevén ösztrogén – termelése. Menopauzának az utolsó menstruáció időpontját nevezik. A nők többségénél nem egyik pillanatról a másikra szűnik meg a menstruáció, hanem fokozatosan válik egyre rendszertelenebbé vagy ritkábbá. A klimaxot kísérő negatív pszichés tünetek leginkább erre az időszakra jellemzőek. Ahogy emelkedik az életkor, úgy tolódik ki a menopauza ideje is, de általában 45 és 55 év közé tehető az utolsó menstruáció időpontja. Szintén a menopauza előtt jelentkeznek a kellemetlen hőhullámok, az alvás felületessé válhat, illetve a gyakori vizeletürítési inger. Ezzel együtt csökkenhet a libidó. Általában ezek azok a tünetek, amelyeket mindenki ismer, és a változó kor lezárulásával ezen tünetek többsége meg is szűnik.





A klimax a bölcsesség kora


A depresszió pedig részben ezen igen kellemetlen tüneteknek, a társadalom igen furcsa reakciójának és a termékenység megszűnése tudatának köszönhető. Holott  a menopauzát követően a nő nem képes több gyermeket a világra hozni, sem a nőiességét, sem szerepének fontosságát nem kell, hogy elveszítse. Szakemberek szerint a klimax lelki problémái arra is visszavezethetők, hogy a nyugati társadalom nem tud mit kezdeni az öregség, a betegség és a halál fogalmával. Éppen ezért az öregkor nem a kiteljesedés, a megnyugvás, az összegzés és a bölcsesség jelképe, hanem a fájdalomé, az értéktelenségé és a halálé. Az arab világot sokan ostorozzák manapság, egyebek között a nők – vélt vagy valós – elnyomása miatt. Mégis éppen ebben a világban vannak olyan kultúrkörök, ahol a nők alig várják a menopauzát. Ugyanis menstruáció – vagyis a tisztátlan állapot – elmaradásával a nők helyet kaphatnak a törvényhozásban, a közösség fontos tagjaivá válnak, véleményüket tiszteletben tartják. Hiszen „elmúlik a fiatalkori szenvedélyesség, helyette megmarad a tisztán gondolkodás”. A szakemberek szerint az a nő, aki a termékenységet, a szülést és a termékenység elmúltát is természetes dolognak veszi, sokkal könnyebben vészeli át a hormonváltozásos időszakokat. A klimaxszal ugyanakkor olyan változások is történnek, amelyek maradandóak. Megváltozik a mell, a testalkat, továbbá a bőr, a haj szerkezete. Megjelennek az öregkorra jellemző ráncok, a bőr nem tudja már a vizet megfelelően megkötni, ezért rugalmatlanná és szárazzá válik. Az ösztrogén természetes módon szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezért a természetes védelem megszűnésével ugrásszerűen emelkedik az infarktus és az agyvérzés kockázata. Szintén az ösztrogén akadályozza meg, hogy csontjaink sűrűsége csökkenjen. Ezért a változó korban lévő nőket fokozottan veszélyezteti a csontritkulás. A húgyhólyag és mint minden izom, a medence izmai is veszítenek rugalmasságukból, éppen ezért vizelettartási problémák is megjelenhetnek.






Erre is fel lehet készülni…


Minderre fel lehet és fel is kell készülni. Ma már számtalan olyan készítmény van, amely csökkenti a tüneteket, illetve lehetőség van a hormonpótlásra is. Ugyanakkor még több természetes mód van a megelőzésre és a klimax átvészelésére. Több olyan gyógytea is létezik, amely enyhíti a tüneteket. Az intimtornát már az első terhesség előtt érdemes megtanulni, napi néhány perces gyakorlással megelőzhető az inkontinencia. A helyes táplálkozás és a rendszeres sport csökkenti a csontritkulás veszélyét. A sport ugyanakkor segít a lelki béke megőrzésében is, hiszen sportolás közben a szervezet úgynevezett örömhormont termel. Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen mozgást végez az ember, a hangsúly a rendszerességen van.
Ami viszont a legfontosabb, az az elfogadás. Szakemberek szerint a nőnek ilyenkor több figyelemre van szüksége, meg kell őt erősíteni abban, hogy a termékenység elmúltával is egyenértékű ember marad. De a nők is sokat segíthetnek azzal magukon, ha hagyják magukat kényeztetni, ha több időt fordítanak magukra.






Hasznos linkek:

Klimax.lap.hu
Nőgyógyász szakértőnk blogja
Intimtornatréner


Magyarországon is elérhető gyógyhatású készítmények a változó kor idejére:







Medisoya







Lady Klimax teakeverék





 


 


 










Remifemin kapszula






Béres Feminavit




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top