Életmód

Matracmustra

Matrac – már-már Gombóc Artúr csokoládéválasztékához hasonlóan – sokféle van. Úgyhogy nehéz feladat a legjobbat kiválasztani. Egy könnyed piacelemzés után pedig az is kiderül, hogy ahány ember, annyi alvás és annyi kényelem.

Aludni csak szépen…












Milyen az ideális matrac, teszi fel az egyszeri újságíró a kérdést piacelemzése első állomásán: otthon. A nagyi szerint matrac ide vagy oda, ő utoljára igazán jót gyermekkorának süppedős ágyában aludt. Mostanság azonban egy ilyen fekhelyről nehézkesen tudna felkelni, és a dereka sem fáj annyira, amióta keményebb a fekhelye. A család másik fele rugó nélküli egyszerű, de kemény szivacsra esküszik, de azért tudnak olyan emberekről is, akiknek a rugós vált be. Szakemberhez – gyógytornászhoz – fordulva sem lettünk sokkal okosabbak. Én magam is olcsó és kemény szivacsot tettem a földre, azon szendergek, és ha nem is mindig tökéletesen pihenten ébredek, az nem feltétlenül a matrac hibája. Gerincspecialista gyógytornász ismerősöm azt állítja, hogy mindegy, a lényeg, hogy kényelmes legyen. Hozzátette ugyan, hogy nagyon puha matracból a tizenöt évnél idősebbek nagyon kis százaléka tud reggel nem úgy kiszállni, mintha egy traktor ment volna keresztül rajta. Úgyhogy kénytelen voltam végigfeküdni egy-két bútor- és matracáruház kínálatát, és bár a tutit most sem tudom, de legalább nem fáradtam el.







Rugós matrac és barátai






Alvással kapcsolatos kérdéseiddel fordulj szakértőinkhez!






Dr. Radics Judit
pszichiáter, alvásszakértő










Dr. Ráthonyi Gábor Kristóf
ortopédus



Mindent a matracokról!


Elsőként is van a mindenki által jól ismert rugós matrac. Ezekben a teherelosztást acélrugók segítik. Alapvetően a kemény és félkemény változatok a legelterjedtebbek az üzletekben. Igen ám, de rugósból is alapvetően kettőt különböztetünk meg. Vannak az úgynevezett bonell rugók, amelyekben a rugózat egymáshoz erősített rugóspirálokat jelent, és vannak a táskarugós matracok, amelyekben minden rugót egy-egy zsákocskába varrtak. Ennek előnye, hogy mivel a rugók nem érintkeznek közvetlenül egymással, nem válik nyikorgóssá sem. A manapság kapható rugós matracok egyenletes súlymegosztást biztosítanak, ám élettartamuk rövidebb, hiszen a rugók előbb-utóbb – igaz, egyre inkább utóbb – elfáradnak, így veszítenek keménységükből, és megváltozik súlymegosztó képességük is.

Szivacsvilág

A rugó nélküli fekvőalkalmatosságok között van a legolcsóbb, a klasszikus szivacs. Pár ezer forintért már kétszemélyes kapható, és bár az élettartama talán ennek a legrövidebb, azért négy-öt évig kényelmesen alhatunk rajta.




Többféle keménységben kapható. Bár ma még mindig igen sok bútor készül szivacsból, azért vannak hátrányai. Viszonylag nagy a nedvszívó képessége, ezért szinte képtelenség tisztítani, ráadásul igen jól nyeli el a port is, így allergiásoknak nem ajánlott. A klasszikus szivacs korszerűbb változata a habszivacs. Ezen matracok általában már nemcsak egy tömb anyagot jelentenek, hanem a hasonló anyagokat különböző módon rétegezik. Így jobb a súlyelosztás, és jóval tartósabb is, mint a sima tömbben kapható. A variációk száma szinte végtelen, a különböző rétegezések különböző keménységet produkálnak. A rugóssal szemben a legnagyobb előnyük, hogy tompítják vagy elnyelik a test mozgásának erőhatásait, így a mi térfelünk nem változik attól, hogy alvótársunk miként forgolódik. Szintén ebbe a kategóriába tartoznak a latex- (kaucsukfa tejéből, habosítási eljárással készülő) matracok. A latexből készült matrac lágy, rugalmas szerkezetet biztosít. Jó alátámasztást ad a test érzékeny pontjain, kényelmesen körülfogva a nyak és a medence területeit is. Tökéletesen higiénikus, baktérium- és atkamentes, ráadásul jól szellőzik.

Kombinált fogások

A latexből és kókuszháncsból készült felületek biomatrac néven találhatók meg az üzletekben. És persze vannak a kombinált (rugó + latex) matracok, amelyek biztosítják a rugós ágy puhaságát, ugyanakkor elnyelik a mocorgó társ mozgásenergiáit. Az árakat vizsgálva a határ a csillagos ég. Ha nem szivacsban gondolkodunk, akkor egy kétszemélyes fekvőhelyet (ágykeret és ágynemű nélkül) 50 ezer forint alatt nem úszunk meg.
A döntés persze sok mindentől függhet, de íme egy-két igen fontos szempont, amit nem árt figyelembe venni vásárláskor.











• A gerincbarát ágy lapos és kemény, amelyiken a gerinc kinyúlik, ha a hátunkon fekszünk. Ezért a testesebb embereknek érdemes keményebb ágyat venniük, mint a vékonyabbaknak, és ugyanez igaz azokra is, akik elsősorban a hátukon alszanak.
• Ha a matrachoz van ágykeretünk is, és partnerünknek jelentősen eltér a súlya vagy alvási szokása, akkor ne dupla matracot vegyünk, hanem egy-egy, a különböző feleknek megfelelő szimplát.
• Fontos, hogy a test soha ne süppedjen bele a matracba. De a túlságosan kemény fekhely is okozhat gerincfájást.
• A matrac hosszúságán ne spóroljunk, mert nem lehet kényelmesen aludni, ha lelóg a lábunk.
• A legtöbb üzletben ki lehet próbálni a matracokat. Ilyenkor azt kell mérlegelni, hogy hanyatt fekvésben el tudjuk-e teljesen lazítani a gerincünket.
• A nedvszívó képesség nemcsak azért fontos, mert az ágyba hozott reggeli kávé könnyen landolhat a matracon, hanem azért is, mert egy éjszaka 2–5 dl vizet is kiizzadhatunk magunkból.
• Vásárláskor érdemes a várható terhelésre is gondolni – ágyon ugrálós gyerek mellé ne vegyünk rugós matracot.
• De a legfontosabb az, hogy amikor a boltban először ráfekszünk a matracra, könnyen el tudjuk-e képzelni a pihentető alvást, vagy viszonylag hamar forgolódni kezdünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top