Pizzaügyben igazán a bőség zavarával küszködtünk, így két fontos dolgot mindjárt a legelején tisztáztunk. Kipróbálásra a legegyszerűbb pizzát fogjuk megrendelni, legyen rajta fűszeres pizzaszósz és sajt, vagyis kiválasztottuk a 32 cm átmérőjű Margheritát.
Azt is eldöntöttük, hogy kizárólag interneten rendelünk, tehát azok közül a pizzériák közül válogattunk, amelyek kínálata a világhálón elérhető. Így aztán pizzaebédünk szállítói lettek:
Okay Italia
IL Treno
50 minutes
Pizza Paradicsom
Avanti
Tesztelés előtt tisztáztuk még, hogy a jó pizzát keressük. Nem mérjük az eredeti olaszhoz, nem akarunk gasztroértekezéseket, egyszerűen a finom pizzát választjuk ki az ötből.
Lássuk, mire jutottunk!
1. Idő
Igyekeztünk szinte egyszerre elküldeni a megrendeléseket, nagyjából sikerült is.
A honlapon megadott szállítási időkhöz képest is a gyorsasági versenyt az Okay Italia nyerte meg.
1. | Okay Italia | 60 perces vállalt idő | 38 perces szállítási idő |
2. | Pizza Paradicsom | 50 perces vállalt idő | 50 perces szállítási idő |
3. | IL Treno | 70 perces vállalt idő | 77 perces szállítási idő |
4. | Avanti | 60 perces vállalt idő | 70 perces szállítási idő |
5. | 50 minutes | 50 perces vállalt idő | 70 perces szállítási idő |
2. A pizza
A gyors pizza jó pizza, gondolhattuk, és nem csalódtunk, valóban finom az Okay Italia pizzája. Jó oregánós paradicsomszósz, mozzarella van rajta valóban, és nem spórolták le. Olajbogyóból kettő. A tésztája kifejezetten finom, a magyar átlaghoz képest lapos, de ha mernék még laposabbra csinálni, egészen Olaszországban érezhetné magát az ember. Kicsit kihűtöttük, de még így is nyúlt rajta a sajt. Kár, hogy nincs rajta paradicsomszelet.
Doboza: trikolór, olaszos, pizzához illő, kellemes.
Ára: 1188,
Összértékelés: 5 pont/5
50 minutes
Biztató kezdet után lelohasztó valóság. Ez a pizza mindenből túl. Túl sok az oregánó, túl sok a markáns, zsíros sajt. Ráadásul sűrített paradicsomból van a szósza, és túl fűszeres, amit egy szintén határozott ízű sajttal próbálnak meg elnyomni, ami nem mozzarella. Viszont ezen van friss paradicsomszelet!
Doboza: modern próbál lenni, leginkább a 80-as évek Amerikáját idézi.
Ára: 1340,
Összértékelés: 2 pont/5
Pizza Paradicsom
Amikor a tesztelők is vitáznak… A pizza tésztája vastag szélű, tömör, van, aki ezt szereti. Mások szerint pedig túlságosan széles a karimája és vaskos, szivacsos a tésztája, ami kifejezetten nem jellemzője az olasz pizzának, akkor már inkább focaccia, de pizzatésztának nem pizzatészta. Amit viszont mindenki hibapontnak számolt el, a ketchupos szósz. Soha! Ráadásul a ketchupok közül is az édesebb variáció. Pizzagyilkosság!
Doboza: helyes, kedves, nekem semmitmondó.
Ára: 830,
Összértékelés: 3 pont/5
Avanti
A semmi különös kategória, se nem borzasztó, se nem kiemelkedően szuper. Megesszük, és nem is emlékezünk rá. A magyarországi pizzák első 10 évében még okésnak is számíthatott volna. Fűszerezetlen sűrített paradicsomból van a szósz, vagy valami hasonlóból, mindenesetre nem túl jó, de sokkal rosszabb is lehetne, pl. ha ketchuppal ízesítenék. Sajt van rajta, de nem mozzarella, nem sikerült rájönni, milyen. Rosszabb is lehetne, pl. füstölt sajttal. A tésztája túl merev, sőt szét is vált, mintha leveles tészta lenne, de azért nem az, viszont nem túl jó.
Doboza: helyes, kedves, semmitmondó.
Ára: 890,
Összértékelés: 3 pont/5
IL Treno
Sokat vártunk rá, de annyira nem voltunk tőle lenyűgözve. A legnagyobb csalódás az, hogy a pizza túlságosan olajos. Na de hogy kerül olaj a pizza tetejére? Nem olívaolaj! Fordítsunk feltéttel lefelé egy szeletet a pizzásdobozban, és nézzük meg, milyen olajnyomot hagy maga után!
A pizzán mindenesetre van paradicsomszósz, ami valószínűleg nem rossz, bár nem igazán lehet külön megízlelni, mert a sajt nem válik el a szósztól. A sajt olyan, mintha sok lenne, mégis valahogy lapos, és összesülten összeállt egy kerek valamivé. A tésztája viszont nem rossz, talán kicsit száraz, de kétségkívül kellemes.
Doboza: Jó! IL Trenó-s! Már nagyon bevette magát a köztudatba, és jó, hogy ragaszkodnak a barna színhez, jó, hogy nem fehér!
Ára: 1090,
Összértékelés: 3 pont/5
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro e basta cosi sütödében dolgozott, és 1889-ben a savoyai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki, amit ma pizza néven ismerünk. Forrás » |
Köszönjük a tesztelésben nyújtott Wellness Cafe-s segítséget!