Életmód

Nagy tavaszi samponteszt

Közkívánatra hajat mostunk. Erõsítettük, védtük a színét, a barnát még barnábbá tettük, egyszerûen (szinte) mindent kipróbáltunk, ami a piacon elérhetõ.






• Samponok könnyen zsírosodó hajra •








Garnier Fructis hajerősítő sampon aktív gyümölcskoncentrátummal
Korpásodás ellen, zsíros hajra
 





Kiszerelés:
Rikító, messziről észrevehető üde zöld flakon – az évek óta szinte változatlan külső megjelenés megbízhatóságot sugall. A flakont nyitáskönnyítő kupakkal szerelték fel, így vizes kézzel sem kell közelharcot vívni vele.
Illat: Meghatározhatatlan, kellemes gyümölcsös illat, talán sárgadinnyére emlékeztet.
Állag és szín: Sűrű, fehér, krémes állagú sampon, könnyen eloszlatható a hajon.
Használat/hatás: Nem kell belőle sok, mert jól felhabosítható. De ami a legtutibb, hogy nincs szükség hajbalzsamra, mert már az öblítés pillanatában is szépen kiegyenesedik a haj, így nem kell gubancokkal vacakolnunk. Illatát hosszan megőrzi, frissé, könnyen kezelhetővé varázsolja a hajamat – ő az első számú kedvencem.

Fellelt ár: 639 Ft






Sunsilk zsíros hajra (grease-free hair)





Kiszerelés:
 Egyszerű, nem túl rafinált, mégis dizájnos türkizkék flakon, jól kezelhető, nem csúszik ki a kézből, könnyen nyitható.
Illat: A sampon görögdinnye-kivonatot tartalmaz, ám mégsem erre emlékeztet az illata – sokkal inkább hasonlít friss, finom öblítőre vagy mosóporra –, de a lényeg, hogy isteni illata van.
Állag és szín: Átlátszó, masszív, jól eloszlatható, sűrű krém.
Használat/hatás: Ezt a sampont azoknak ajánlják, akiknek túl gyorsan és makacsul zsírosodik a hajuk. Nem hiteget azzal, hogy végleg megszünteti a zsírosodást, viszont hosszan tartó tiszta érzést ígér, akár 48 órán át. Hajmosás után úgy érezzük, hajunk valóban friss és tiszta lesz, hatása pedig tényleg két napig is tart. 

Fellelt ár: 449 Ft







Herbal Essences mélytisztító sampon normál vagy zsíros hajra rozmaring-, jázmin- és narancsvirág-kivonattal 









Kiszerelés: A halványzöld sampon átlátszó, belülről virágmintával díszített flakonban próbálja elhitetni velünk, hogy friss rozmaringszálak úszkálnak a matériában. Annyira gusztusos a csomagolás, hogy ösztönösen leemeljük a polcról, és nagyot szippantunk belőle (és szépen bedobjuk a bevásárlókosarunkba).
Illat: A kipróbált samponok közül ennek volt a legkellemesebb illata, igaz, egyik alkotórésze sem dominál benne, az összhatás viszont tökéletes.
Állag és szín: Halványzöld, sűrű, jól felhabosítható, krémszerű sampon.
Használat/hatás: Masszírozó mozdulatokkal habosítsuk fel a nedves hajon, majd öblítsük le. Összetevőinek köszönhetően hatékonyan távolítja el a zsíros lerakódásokat, a hajformázókból visszamaradt szennyeződéseket. Használatával felfrissültnek érezzük hajunkat, és a hajmosás felér egy aromaterápiával. Egyetlen gond van csak vele – balzsam használata nélkül picit nehezebb kifésülni a hosszabb hajat. 
Fellelt ár: 559 Ft






Szulfokoll kátrányos kénsampon





Kiszerelés: Másfél decis fehér flakonban és a hanyag eleganciával ráragasztott barna (!) alapon narancssárga felirattal pompázik. Mivel a neve sem túlzottan attraktív, méltán gondolhatnánk, hogy ezzel a dizájnnal erős hendikeppel indul a mezőnyben. A belcsín viszont a külsőségeknek merőben ellentmond.
Illat: A nyolcvanas évek fodrászszövetkezeti illatanyagát hordozza, elég intenzíven. Nem egy hódító illat, de ez kevésbé fontos azoknak, akik egészségügyi problémájukra (például ekcémás fejbőr) keresnek megoldást.
Állag és szín: Sokkolóan barna, nyilván a kátrány miatt, viszont igen jól habzik, és természetesen a habja már fehér.
Használat: A vizes hajon eloszlatjuk a hígítatlan sampont, alaposan bedörzsöljük, habot képzünk, amit 2-3 percig hagyunk a fejbőrön. A használati utasítás szerint akár 3-szor is megismételhetjük ezt, majd a végén bő, meleg vízzel leöblítjük.
Hatás: Ne hagyjuk magunkat becsapni a fertelmes csomagolás és a kissé bizarr állag miatt. Ez egy zseniálisan működő, rejtett kincs. Ekcémás fejbőr kezelésére vagy makacs korpásodás, hajzsírosodás esetén a legjobb választás. Folyamatos használata mellett csökken a fejbőr irritációja és mérséklődik a haj zsírosodása. 
Létezik kátránymentes változata is (zöld címkén citromsárga felirattal).

Fellelt ár: 529 Ft
Kapható:
DM drogériákban






• Samponok normál hajra •






Herbária sampon normál hajra, 250 ml





Kiszerelés:
A samponhoz a hagyományos Herbária-hangulat dukál: a puritán flakon 250 ml-es mennyiségű kozmetikumnak elegendő, melyen a matrica igazi zsánerképet idéz a rajta szereplő gyógynövénykosaras-kalapos hölggyel. A kupak viszonylag nehezen pattintható, ugyanennek köszönhetően azonban garantáltan jól záródik, utazáskor pedig biztosan nem folyik a neszesszerbe.
Illat: Az erős gyógynövényes hatás a felvitelkor kissé durvának hat, szárítás után enyhül, majd egészen elillan.
Állag és szín: Sötétzöld sampon, mely közepesen habzik, és bár krémesnek, lágynak nem mondható, könnyen eloszlatható a hajon.
Használat: A vizes hajon 5-8 percig kell rajta hagyni, ez idő alatt a csalán finom hatóanyagai remélhetőleg be is ivódnak a hajba, ápolják a fejbőrt.
Hatás: A rövid, normál típusú hajat biztosan könnyen kezelhetővé és formázhatóvá teszi, és tényleg elősegíti a hajszálak megújulását, frissességét!

Fellelt ár: 540 Ft
Lelőhelyek:
drogériák, gyógyszertárak, bevásárlóközpontok





Sunsilk elbűvölő barna, 200 ml





Kiszerelés: Egyszerű tubus, lefelé állítva tárolandó. A kupakja jól kezelhető, nem csúszik ki a kezünkből a tus alatt.
Illat: Engem maximálisan megvettek… A sampon illata ugyanis határozottan emlékeztet a kedvenc narancsos étcsokimra. Egyszerűen nem tudok elszakadni tőle. 
Állag és szín: Csillogó aranybarna, krémes, jól eloszlatható.
Hatás: A termék elméletileg barna hajra lett kifejlesztve, hogy az még barnább, illetve barnán fényes és csillogó legyen. Ezt nem teljesen tudtam ellenőrizni, mert a hajam ugye barna, és láss csodát, azóta is barna maradt. Viszont nagyon jól kezelhetővé tette a hajamat, és szép fényessé. Igazi kedvenccé vált.

Fellelt ár: 539 Ft






Dove hajerősítő sampon – a mindennapok során elgyengült hajra








Kiszerelés: Elegáns, formatervezett doboz, ami épp hídba kíván lemenni.
Illat: Kellemes, tiszta.
Állag és szín: Krémes, selyemfényű, könnyen eloszlatható a hajon.
Hatás: A termék hivatott életfeladata a hajerősítés. Az amúgy közepesen erős szálú hajamat ezért, vagy nem ezért, első mosás után kicsit sprőddé tette. De aztán pont ezért tettem vele még egy próbát, és másodjára már nem produkálta ezt az eredményt, a hajam fényes és jól kezelhető volt mosás után.


 Fellelt ár: 755 Ft






Lush New – sampon-szappan 
 





Kiszerelés: Elsőre talán meglepő ez a szappan-sampon, de nem kell megijedni tőle, teljesen jól funkcionál. Viszont egyetlen gyengéje mégis a kiszerelésben rejlik. A kis szappantallért ugyanis használat után macerás tárolni. Miután könnyen fellazul, egy hagyományos szappantartó nem igazán megfelelő, mert elolvad. A boltban kapható, erre a célra rendszeresített fémdobozkából pedig az életben nem kapirgáljuk ki, ha egyszer beletettük. Szállítása így például szinte reménytelen.
Illat: Nagyon friss, rozmaringos illat.
Állag és szín: Állaga szappan, színe pink.
Használat: A vizes hajat átdörgöljük a szappannal. Meglepően nagy és vaskos, kemény habot képez.





Hatás:
A haj és a fejbőr teljesen felfrissül tőle. Rövidebb hajra ajánlják a boltban, mert a hosszabbat összekócolhatja. Én annyira szeretem, hogy nem mondok le róla, de nem is éreztem igazán ezt a jóslatot.
Megjegyzés: Bár talán borsosnak tűnik az ára elsőre, megéri a befektetés, hiszen ha sikerül megoldani a tárolást (legjobb rácsos szappantartóra helyezni, hogy a felesleges víz lecsöpöghessen), akkor nagyon sokáig kitart.


Fellelt ár: 1999 Ft 





Dabur Vatika gyógynövényes sampon és kondicionáló, 200 ml  






Kiszerelés: Ízléses, átlátszó flakonban sűrű, világoszöld sampon kelleti magát, mókás növényrajzokkal az elején – akár mi is rajzolhattuk volna. A dobozt klasszikus pattintós kupakkal látták el, amit picit nehéz felnyitni, táskába, neszesszerbe rakva viszont ennek még örülni is lehet.
Illat: Nagyon kellemes, üde hatású, gyógynövényes illat, amely másfél napig finoman körbelengte a hajam. Állag és szín: Világoszöld sampon, még hígítva is erősen habzik, lágy és krémes, könnyen felvihető, eloszlatható a hajon.
Használat: Az utasítás szerint finoman átmasszírozzuk vele a fejbőrt és a hajat, 2-3 percig rajta hagyjuk, majd leöblítjük. Ismételjük, ha szükséges. Én fodrász barátnőm tanácsát követve két és félszeres hígítással használtam. Alapvetően száraz vagy normál hajra ajánlott, de hígítva gyakoribb mosásra is alkalmas. Hatását tovább fokozhatjuk, ha előtte a Dabur cég megfelelő hajolaját is használjuk (Amla – hajnövekedést serkentő, Special – hajhullás elleni, Vatika – töredezett, festett, száraz hajra).
Hatás: A félhosszú, hullámos, festett haj szinte feltöltődik tőle, dúsabbnak hat, de nem száll. Bár tartalmaz kondicionálót, mosás után kis hajhabbal kellett kifésülnöm a hajam, de ez hosszabb, gubancolódásra hajlamos hajnál nem meglepő, ezért nem tudok általában 2 in 1 samponokat használni. Illata hosszan megmaradt, hatása kb. négy napig tartott, utána kellett újra megmosni.





A Vatika márkát először 1995-ben vezették be a piacra egy hajolajjal, majd következett ez a sampon, ma pedig már kapható a korpás hajra való változat is. A sampon olyan gyógynövényeket tartalmaz, amit az indiai nők évszázadok óta használnak hajuk ápolására.
Henna: kondicionálja a hajat, puhává, selymessé és csillogóvá teszi.
Shikakai gyümölcs kivonata: gyengéden tisztítja a hajat és fokozza annak természetes fényét és puhaságát.
Zöld mandula: erősíti és táplálja a hajgyökereket.

Fellelt ár: 1400 Ft
Lelőhelyek:
Rossmann drogériák, Atmacenter, gyógynövényboltok






• Samponok festett vagy igénybe vett hajra •






GLISS KUR színvédő sampon, 250 ml





Kiszerelés: Elegáns vajszínű flakon, enyhe szögletes dizájnnal. A kupak barnás és vörös színe visszatér a flakon felirataiban is. Elöl kizárólag német nyelven. Így csak a hátuljáról tudhatjuk meg, hogy a bűvös 30-as szám például azt jelenti, hogy ez a sampon 90%-osan megőrzi a színt, akár 30 hajmosás után is. A pattintós kupaknak a hajmosás során vettük hasznát.
Illat: Kellemes édeskés illat, kissé habcukorra emlékeztet, de meggyőző.
Állag és szín: Fehér, krémes sampon, jól habzik, könnyen felvihető, kellemes hatás a hajmosás során.
Használat: Nedves hajba gyöngéden bedörzsölendő, alapos öblítés után kezdhetünk a hajszárításba.
Hatás: Mosás után (a samponhoz tartozó hajbalzsam segítségével) könnyen fésülhető, kellemes illatú, fényes lett a haj. Ám másnapra már összeállt a haj, sőt harmadnapra kifejezetten ápolatlannak tűnt. Ragacsossá és kellemetlen tapintásúvá vált. A sampont talán mindennapos használatra ajánlják, ám ez nem szerepel a flakonon.

Fellelt ár: 659 Ft






Garnier Fructis hajerősítő sampon (a tartós szín érdekében), 250 ml 






Kiszerelés:

 A márkához illő, frissesség benyomását keltő harsányzöld flakon, méregzöld dizájnolt kupakvéggel. Az elején meggyőző magyarázattal, ami a fokozottan aktív gyümölcskoncentrátum részletezését jelenti. A sampont festett vagy melírozott hajra ajánlják.
Illat: Kirobbanóan gyümölcsös illat, elsősorban citrusfélék szabadulnak ki a flakonból. A frissesség-, a kellemes, napfényes érzetet erősíti. 
Állag és szín: Fehér színű, folyékony sampon, jól habzik, kellemes bársonyos érintésű.
Használat: Nedves hajra felvive, könnyed mozdulatokkal a fejbőrbe masszírozva fejti ki hatását.
Hatás: Kellemes, friss érzet a fejbőrön, jó illat, ami két napig intenzíven érzékelhető. A flakonon ígért külső-belső ragyogás nem szembetűnő. A hajmosás után szép fényű, könnyű hajkorona a jutalom.

Fellelt ár: 639 Ft






ELSÈVE színvédő hajápoló sampon, 250 ml 










Kiszerelés:

Harsánypiros flakon, pattintós tetővel. A feliratban fehér, sárga és aranyszínek dominálnak. A hátoldali leírás bőven ki is fejti a gyártó új fejlesztésének lényegét. Festett és melírozott haj ápolására ajánlják.
Illat: Megújult illat, hirdeti a felirat a flakon elején. Kellemes, enyhén gyümölcsös, friss illat, amely a hajmosás utáni harmadik napon is – gyengén bár, de – érezhető.
Állag és szín: Fehér, folyékony állagú, jól kezelhető, krémes sampon.
Használat: Nedves hajba gyöngéden masszírozva fejti ki legjobban a hatását, ajánlatos a hozzá illő balzsam és krémpakolás használata is.
Hatás: Tiszta és friss érzés, könnyen kezelhető, lágy esésű, tartós frizura. Jól őrzi a festett haj színét és a hajmosás utáni ragyogással még frissebb érzetet kelt.

Fellelt ár: 719 Ft





Rising Sea Complex 3 – polivitaminos, tengeri algás hajfürdő
Vékony szálú, száraz hajra, 250 ml





Kiszerelés: A terméket egyszerű, formatervezett fehér flakonban, kék felirattal kínálják, amin áttetszik a tengerkék színű sampon. A pattintható fedél nehezen nyílik és záródik, ami vizes kézzel, a zuhany alatt állva kicsit kínlódás, de a táskába dobva inkább előny lehet.
Illat: Klasszikus, kellemes gyógynövényes illat, se több, se kevesebb.
Állag és szín: Tengerkék színű sampon, amit egy kis adagoló segítségével háromszoros hígítással kell használnunk.
Használat: A termék használata előtt mindenképpen ajánlatos felkeresni egy O’Rising szakembert, aki egy kis kamera segítségével megvizsgálja a hajunk és fejbőrünk állapotát, valamint tanácsot ad, hogy hogyan használjuk. Én kétszer mostam vele hajat, az első mosásnál szinte alig habzott, másodszor finom, krémes hab képződött, amit kb. öt percig kellett rajta hagyni, hogy a hatóanyagok fel tudjanak szívódni.
Hatás: Mivel vizsgálatunk kimondottan samponokra specializálódott, ezért a termékcsalád többi tagját szándékosan nem használtam. Hullámos, festett, gubancolódásra hajlamos a hajam, amit mosás után mindenképpen át kellett fésülnöm, balzsammal, hajhabbal.






A termék hatóanyagai: Aloe vera (hidratáló, puhító hatás, UVB-sugarak elleni védelem), tengeri kollagén (erős hidratáló hatás), alga hypnea musciformis (vörösalgafajta a haj védőrétegének regenerálására, a keratinsejtek stabilizálására), barnamoszatok (hidratáló, tápláló, puhító hatás), hidralizált keratin (a keratin egy olyan protein, amit elsősorban a hajrostokban találhatunk, szinte ebből épül fel, 18 aminosavból áll), kukorica (puhító, tápláló hatás), ásványi anyagok (vas, magnézium, réz, szilícium, cink), panthenol, búzaprotein (képes behatolni a hajrostokba, táplál, hidratál), vitaminok (A-vitamin a száraz fejbőr hidratálására, antioxidáns E-vitamin, öregedésgátló F-vitamin).
 

 









Fellelt ár:
3290 Ft, de vegyük figyelembe, hogy ez egy koncentrátum, amit háromszorosára hígítunk!
Lelőhelyek: O’Rising szakembereknél, O’Rising boltokban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top