Azért tűnt túl egyszerűnek a módszer első ránézésre, mert igaz, hogy sokat hallunk és olvasunk arról, hogy a megfelelően összeállított étrend milyen áldásos hatással van a szervezet működésére ám valószínűleg csak ritkán szánjuk rá magunkat, hogy erről a hatásról a gyakorlatban is megbizonyosodjunk. Ezúttal azonban elhatároztam magam, hiszen akkor néhány napja derült ki, hogy magas a koleszterinszintem. Aminek a fele sem tréfa, hiszen ez a szív- és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora.
A koleszterincsökkentő étrend tulajdonképpen azokat az elveket ültette át a
Jó tudni A koleszterinszint csökkentését napi 3 dkg növényi szterint tartalmazó margarin elfogyasztása hatékonyan segíti a diéta mellett. |
Szerencsére ezek nem jelentettek túl drasztikus változást, ugyanis a disznótoros amúgy sem mindennapi étel az asztalunkon. Leszámítva persze azt a mennyei ritkaságot, amelyet kizárólag sátoros ünnepek idején, egyenest jóféle falusi vágásból kapunk Ilyen azonban ebben a három hétben nem zavart bele a diétába. Rendben, hogy egy-két kilengés megengedhető, de ahogy már mondtam: most tényleg elhatároztam magam. A szívem miatt.
Ahogy telt-múlt a három hetem, úgy lettem egyre profibb abban, hogy milyen formában fogyaszthatom el a napi 30 gramm margarint. A kreativitásom pedig nőttön-nőtt, jobbnál jobb recepteken törtem a fejem, hogy változatosabb legyen a kenyeres műsor.
A harmadik hét végén már izgatottan vártam a vérvételt, és annak az eredményét, hogy kiderüljön, hatásos volt-e az elmúlt hetek kitartása. És megjött a telefonhívás az eredményről: bizony, a koleszterinszintem a normáltartományba került. 5,5 mmol/liter értékről 4,9-re csökkent. Tehát a normálérték határának számító 5,5 mmol/literes érték alá. Személy szerint is nagyon örültem a hírnek, de akadt olyan olyan kolléga is, aki elgondolkodott rajta: ha tényleg sikerült, mi lenne, ha ő is kipróbálná
De azért nem bízom el magam, és ezentúl ehhez a három héthez hasonlóan továbbra is odafigyelek a koleszterinszintemre. Hiszen nem elég lecsökkenteni a koleszterinszintet, szinten is kell tartani. A módszer már bevált, csak folytatni kell. Még az is lehet, hogy a héten lemegyek kocogni egy kicsit
Ördög Virág
194 kcal/adag Hozzávalók 4 személyre: 2 ek. olívaolaj, 4-4 csirkemell és csirkecomb, 2,5 dl húsleves, 12 kimagozott fekete olívabogyó, 1 ek. provence-i fűszerkeverék, 1 felszeletelt citrom, 1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld, 2,5 dkg növényi szterint tartalmazó margarin, 1 ek. méz Felforrósítjuk az olajat, és pirosra sütjük benne a csirkehúst. Ezután hozzáadjuk a húslevest, az olívabogyókat, a fűszerkeveréket és a citromszeleteket. Lefedve pároljuk 20 percig. Ekkor kivesszük a csirkét a szaftjából, és belekeverjük a petrezselymet, a margarint meg a mézet. Addig főzzük, amíg a leve elkezd besűrűsödni, végül visszatesszük a csirkét a szaftjába, és lazán megforgatjuk benne. |