Életmód

A puding próbája

Mi aztán nem voltunk restek, mert miután hadrendbe állítottuk az összes fazekunkat, gigászi kotyvasztásba kezdtünk, hogy megtudjuk, melyik zacskó rejti a legfincsibb pudingot széles e hazai nyalánkságpiacon.






• Főzéssel készíthető pudingok •






Dr. Oetker gyümölcsös puding eperdarabokkal – vaníliaízű

Csomagolás: A nagyméretű tasak kissé zavarba ejtő, egyben komoly információs káoszt okoz. Merthogy ez egy vaníliapuding, amiben eperdarabok vannak, nem pedig gyümölcspuding, ami vaníliaízű. Ez utóbbinak amúgy sincs semmi értelme. Az illusztrációs kép mű mivoltához kétség nem fér, az eperre applikált mentalevél nem túl életszerű – bár azt elismerjük: gusztusos.

Elkészítés: A tasak tartalma fél liter tejhez elegendő (ez az összes kipróbált főzős puding esetében is így lesz, így ezt nem részletezzük a továbbiakban). Kevés hideg tejjel keverjük el a pudingport, adjunk hozzá ízlés szerint kristálycukrot (3–5 evőkanál elegendő bele). A maradék tejet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a már simára kevert port, és folytonos kevergetés mellett forraljuk az egészet minimum 1 percig.

Íz: Lágy, kellemes vaníliapudingot kapunk, a benne található apró gyümölcsdarabok látványra nem, de ízre mindenképp eperre emlékeztetnek. Könnyed, pikáns desszert – nagyon finom.

Ár: 99 Ft






RUF vaníliaízű pudingpor


Csomagolás: Az ultrarealisztikusan ábrázolt erdeigyümölcs-teríték közé montázsolt puding rémisztően plasztik. Bár jól érzékelteti színével, hogy itt csakis valami vaníliacsodáról lehet szó, nyilvánvalóan lehetetlen feladat elé állítja azokat a háziasszonyokat, akik a képen látható formát próbálják tökéletesen lemásolni. 

Elkészítés: A metódus semmiben nem különbözik a többi puding elkészítésétől. Kis cukorral simára kever, majd a már forrásban lévő tejhez hozzáönt, újra kever, és kész. A por könnyedén elkeverhető, nincs vele macera, pillanatok alatt eléri a megfelelő állagot.

Íz: Nem túl édes, nem is túl vanília, de kellemes állagú és ízű, lágy, krémes puding. Nekem picit Danette puding feeling – ha azt szereted, ez is be fog jönni.

Ár: 89 Ft/5 db-os csomag






Tesco gazdaságos eperízű pudingpor

Csomagolás: A jól megszokott Tesco gazdaságos piros-kék minimáldizájn, a feladata nem az, hogy a minőségről, hanem sokkal inkább az elfogadható árról próbáljon meggyőzni. Ezen a téren sikerrel is jár, egyébként rettenetesen ordenáré.


Elkészítés: A tasak tartalmához keverjünk kb. 3 evőkanál cukrot, majd kevés hideg tejjel keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a maradék hideg tejet is, és folyamatos kevergetés közben forraljuk fel az egészet. Az elkészítés módja annyiban különbözik a többi pudingétól, hogy itt nem kell előzetesen felforralni a tejet, hideg tejben kell elkevernünk a pudingport, és azt felforralni. Ennek annyi a hátránya, hogy több időt kell a tűzhely előtt állnod, és kevergetned a masszát, nehogy leégjen. Egyébként gyorsan csomómentesre keverhető, és az állaga is tökéletes marad, nem ugrik össze, nem csomósodik.

Íz: Itt egyértelműen gyermekkorunk plasztik eperpudingíze köszön vissza. Nem túl édes (pedig 3 evőkanál helyett véletlenül 5 sikeredett bele…), picit vizes is, fura állagú, kommersz műeperíz és -illat. Ha nosztalgiázni akarunk, tökéletes választás.

Ár: 29 Ft






Mandella – vaníliaízű puding


Csomagolás: A doktor úrék, kiküszöbölve a gyümölcsdarabos csorbát, ezúttal nem kerültek kommunikációs szélviharba. Tiszta sor, hogy ez egy vaníliaízű puding, amiben manduladarabkák rejtőznek.

Elkészítés: Kikever, cukrot hozzáad, tejhez hozzákever, felforral, formába önt… Hipp-hopp megvagyunk vele, minden komplikáció nélkül, még az apróra tördelt manduladarabkák sem zavarnak be.

Íz: Már a pudingpornak is átható, erős mandulaaroma-illata van, és ez kész állapotban sem enyhül – a pudingnak határozott aromás mellékíze van. A pudingban található, hihetetlen apróra vágott manduladarabok némi izgalmat csempésznek a nassolásba, és bár ízük a legkevésbé sem emlékeztet a mandulára, azért jó elrágicsálni őket. Állagra nagyon jó, masszív, ez volt az egyetlen a kipróbáltak közül, amit tökéletesen sikerült kiönteni a formából.

Ár: 95 Ft 






Haas – tiramisuízű puding


Csomagolás: Ha ránézek, az jut eszembe: pudingtasak. Szerintem ezt is akarták elérni, jelentem, sikerült. Pirosas-narancs alapon dermedt pudingformát ábrázol pár hangulatelemmel.

Elkészítés: Tulajdonképpen teljesen tisztában voltam vele, háztartásomban miért nem kap semmilyen szerepet a főzős puding. Azt a sort ugyanis, ahol a türelmet osztották, én soha nem bírtam kiállni… Ott bukik el nálam a rendszer, hogy folyamatosan, egyenletesen kevergetni… Bármi mást hajlandó vagyok pepecselni a konyhában, de ezt nem. Ezért hosszú kihagyás után újult próbálkozásom rögtön kudarcba is fulladt, ugyanis alaposan odakozmált a csoda. Amúgy addig könnyen eljutottam, hamar csomómentesre is kevertem, és ízibe szilárdulásnak is indult. Sőt! Pohárba töltve is gyorsan megdermedt. A port egyébként hideg tejben kell elkeverni, és utána forralni. Elméletileg praktikus.


Íz: Nem mondható túlzottan markánsnak, az állaga is meghatározhatatlan. Beépített házi szakértőm szerint a tiramisuhoz semmi köze, leginkább kávéíze van. Talán ha megemeljük az ajánlott cukormennyiséget, jobb hatást érünk el.

Ár: 38 Ft






Spar vaníliaízű puding


Csomagolás: Kék alapon dermedt pudingforma, abszurd málnadíszítéssel. Jól felismerhető, könnyen megkülönböztethető Spar márkajelzéssel.

Elkészítés: Másodjára nem tévedhettem, résen voltam. Fegyelmet erőltettem magamra, és kitartóan kevertem. Igazából rájöttem, hogy részemről felesleges a hiszti, mert pillanatok alatt elkészült, nagyon könnyedén besűrűsödött. Na persze, azért egy icipicit odakapott, de ezt semmiképp nem kenném a gyártóra… Azt hiszem, hamarosan mosogatószereket fogunk tesztelni.


Íz: Nem vagyok kimondottan vaníliarajongó, de azért általában érzem az árnyalatot. Még a készítésnél megkóstoltam, és a javasolt cukormennyiséget egyharmaddal megemeltem, mert addig konkrétan semmi íze nem volt. Az emeléstől sokat javult a helyzet, szinte ehető. Színe csibesárga, állaga jó.

Ár: 27 Ft







• Főzés nélkül készíthető pudingok •






Aranka krémpor – mogyoróízű


Megjegyzés: Bár az Aranka nem kapott puding felségjelzést a nagy porszortírozóban, de miután a szerkesztőség egy emberként ezt kiáltotta ki a kisiskolásévek favoritjának, nem hagyhattuk ki.
Másrészt viszont több áruházlánc feltérképezése után sem találtunk több gyártótól főzés nélküli opciót, ezért abból, azzal és azt főztünk, amink volt.

Csomagolás: Nem tudom eldönteni, változott-e a csomagolása 15 év alatt. Nekem úgy rémlik, inkább nem. Azt, mondjuk, logikailag nem sikerült felfejtenem, hogy miért nagyobb az összes többinél a tasakja, amikor kevesebb tej is kell hozzá, és a port sem láttam benne többnek. Mindegy, hagyjunk feladatot, ugye, az utókornak is.

Elkészítés: Ó, igen! Ennél egyszerűbb tényleg nincs. 3 dl tejet elkeverünk a porral, majd robotgéppel három perc alatt kemény krémmé dolgozzuk. Voilá! Ezt szeretem, és mindig is ezt szerettem.

Íz: Milliónyi frottírzoknis házibuli emlékképe homályosította el a tekintetemet, amikor megnyaltam a kanalat. A távolból C. C. Catch hangja is hallatszott, ha nagyon füleltem. A realitás talaján maradva azonban megállapítottuk, hogy nem mogyoró-, hanem Aranka-íze van. Szerintem mogyorós Aranka. Bár valamiért ennek is kicsit kávés beütése van.






Dr. Oetker Gála –  vaníliaízű krémpudingpor


Csomagolás: Nagyobb méretű kék tasak, kézzel is könnyen feltéphető.


Elkészítés: Mindent elsöprő egyszerűség. Csak elkeverjük a port, majd magas fokozaton habosítjuk.

Íz: Kicsit a madártejre emlékeztet, nagyon habos és könnyű. Vaníliának közepesen mondanám, ízhatása sajnos erősen „műanyag”. A puding műfajában sajnos a legegyszerűbb főzős társa is lekörözi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top