Életmód

Elmosódó testhatárok

Sokunknak ismerõs lehet a reggeli huzavona: miközben a nõ panaszos szavakkal illeti saját, a kelleténél nagyobbnak tartott testtáját, párja bókokkal és vigasztalással próbálja eltántorítani a kritizált testrész miatti elégedetlenségtõl.

Testünkről mindannyiunkban él egy kialakult térbeli, háromdimenziós kép, melynek minősége hatással van önértékelésünkre és énképünkre, azaz személyiségünk központi részére.






Egy kis áttekintés…

A test jelentősége az évszázadok folyamán rengeteget változott. Míg a régebbi korok mindennapjaiban sokkal kevésbé volt szem előtt, többnyire rejtve maradt, a XX. században előtérbe került. Különböző kultúrák eltérő módon viszonyulnak az emberi testhez, más és más üzenetet tulajdonítanak neki. Ebből adódóan az is nagyon változatos, hogy a különböző társadalmakban hogyan jelenik meg a női és férfiideál, az adott közösség mit tart vonzónak. A telt, gömbölyded, akár kövérebb formák évszázadokon át kívánatosnak és elbűvölőnek minősültek, míg korunk gazdaságilag fejlett országaiban a sovány alak válik egyre ideálisabbá.
Korábban a teltség és kövérség az anyagi javakhoz, a jóléthez és hatalomhoz kapcsolódott, míg a nők esetében a termékenységről és nőiességről árulkodott. Számos kultúrában a kövérség továbbra is vonzó jelenség: Afrika több részén a mai napig jellemző, hogy férjhez menés előtt a fiatal lányokat evésre kényszerítik vagy hizlalóházakba küldik, hogy megfelelően kövérré, azaz vonzóvá váljanak.











A cikk előzményét itt olvashatod:
• Lelki túlsúly
• Nőiesség kilóra 

Keresd a nőt – magadban! – további cikkek
• Légy hű a nemedhez! 
• Vénusz-tréning
• Az orgazmus tanulható 
• Ha körte, ha alma – gyönyörű! 



A történelem folyamán a nők számára az alak, a külső mindig is nagyobb jelentőséggel bírt, habár a különböző korok a férfiak számára is hordoztak követendő ideálokat. Manapság egyre jellemzőbb, hogy a testével, alakjával, arányaival kapcsolatos elégedetlenség sok nő mindennapjait beárnyékolja, szégyenérzetet, önértékelési zavarokat szülve. A nők saját testükkel való elégedetlenségét sokan a tömegkommunikációs eszközök hatásával hozzák összefüggésbe. Napjainkban elterjedt jelenség, hogy a médiában, a televízióban, az újságokban, valamint a mozifilmekben elsősorban fiatal és sovány nők szerepelnek, ami a karcsúságot ideális, vonzó módon jeleníti meg. Emellett egyre elterjedtebbek a fogyókúrával és azok különböző módszereivel kapcsolatos reklámok, hirdetések, ezzel párhuzamosan az evészavarok a modern társadalom civilizációs problémái között egyre előkelőbb helyet szereznek. Ezek az erős társadalmi üzenetek hatással vannak a nők önértékelésére, az ideálistól eltérő, rosszabbnak ítélt testük szorongást, bizonytalanságot és elégedetlenséget idézhet elő bennük.

Tyúk vagy tojás?





Érdemes egy pillanatra elidőzni a tyúk és tojás problémájánál is: vajon testünk esetleges aránybeli eltérései vezetnek-e belső bizonytalanságunkhoz, vagy önmagunkkal való elégedetlenségünk képeződik le inkább testünk szintjére? Belső testérzékelésünk leggyakrabban önértékelési zavar miatt károsodik, torzul: ilyenkor jellemző, hogy a valódinál sokkal kövérebbnek, vaskosabbnak érzékeljük alakunkat, arcunkat. Ez gyakran oda vezet, hogy a testkép túlhangsúlyozott szerephez jut, előtérbe kerül, ezzel kapcsolatos elégedetlenségünk, negatív gondolataink folyamatosan bennünk dübörögnek. A testképzavar ilyen formája evészavarok tüneteként jelenhet meg. A fiatal lányok esetében nem ritka, hogy a felszínen azzal szembesülnek, hogy a testüket elnőietlenítő soványságuk miatt a fiúk nem érdeklődnek irántuk, azonban a háttérben állhat egy fordított oksági viszony: éppen a másik nem közeledésétől való félelmük idézte elő túlzott soványságukat. A testképzavarok kezelésében előtérbe kerül, hogy nem magára a tünetre, sokkal inkább a kialakulásának hátterében húzódó szorongásokra, félelmekre, lelki tényezőkre érdemes összpontosítani.

A testképzavar manapság egyre gyakrabban megjelenő problémává válik, elsősorban a nők körében. Ugyanakkor a közgondolkodásban és az orvosok, szakemberek körében még nem eléggé ismert, és előfordul, hogy a szakemberek egy része tanácstalanul áll vele szemben – ehhez az is hozzájárul, hogy a testképzavar gyakran rejtett módon van jelen, sokaknak nehéz ezzel a kérdéssel szakemberhez fordulni.
A testképzavarral küzdők megjelenése, öltözködése árulkodhat problémájukról. A zsákszerű, bő, sötét viselet segítségül szolgálhat a magukat a valósnál kövérebbnek, elhízottnak érzők számára, hogy elrejtsék vélt túlsúlyukat. Sokakat a testükkel kapcsolatos bizonytalanság és szorongás meggátol abban, hogy strandra, sportolni járjanak.





A téma iránt érdeklődők sokat megtudhatnak dr. Túry Ferenc és dr. Szabó Pál „A táplálkozási magatartás zavarai: az anorexia nervosa és a bulimia nervosa” című könyvéből, melyből számos fenti részlet és adat is származik. Emellett a probléma kezelésében sokat segíthet a testtudatosságot fokozó tánc- és mozgásterápia – erről bővebb információ a www.mozgasterapia.org oldalon található.  




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top