Nem csoda, ha utána ráájulunk az irathalmazra az asztalon. Elég betartani néhány alapszabályt, és hamar látni, érezni fogjuk a változást. Elfelejthetjük a gyomorfájást, az enerváltságot, a gyarapodó kilókat, a vitaminhiányt.
1. szabály: Reggeli nélkül soha! |
2. alapszabály: Napi két liter |
A folyadék a legfontosabb erőnlétfokozó. Ha óránként megiszunk egy pohár vizet, máris megnöveltük a teljesítőképességünket. A folyadékhiány nemcsak a kalóriafelhasználást mérsékli, zsírsavak is kerülnek a vérbe. Következménye: leesik az energiaszint, csökken a koncentráció, megfájdul a fejünk. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot fogyasszunk, erre a legjobb megoldás, ha a flakont az íróasztalunkra állítjuk.
Tippek:
Az ásványvízmárkákat érdemes havonta változtatni, hogy az ásványi anyagok bevitele ne váljon egyoldalúvá.
Jobb ízű az ízesített víz, ami kellemesen felfrissít. Tegyünk a vízbe egy szelet citromot, gyömbért vagy mentalevelet.
A gyümölcsleveket hígítva fogyasszuk.
A zöld vagy a fekete teában található élénkítőanyag lassabban hat, mint a kávéban lévő, ám hatása tovább tart, mint a kávéban lévő.
A kávé persze nem tilos, napi két csésze szinte orvosságként hat: éberebbé, koncentráltabbá tesz, a teljesítőképességet fokozza. A kávéban található ingeranyagok ugyanis szűkítik az ereket, ezáltal emelik a vérnyomást. Még jobb a presszókávé, mert az nem terheli meg túlságosan a gyomrot.
Az alkoholt viszont jobb elkerülni!
3. alapszabály: Napi ötszöri étkezés |
Az egészséges táplálkozás megkívánja, hogy napközben háromóránként együnk. Bőséges reggeli és tízórai után, tizenkettő és egy között a figyelmünk újra lankadni kezd, megéhezünk. A nehéz ebéd ilyenkor csak rontja a helyzetet, ezért érdemes fehérjét enni. Ideális a csirke, a pulyka, a hal és a sovány marhahús. Ha diétázunk, különös gonddal válogassuk meg a köretet. Sok céges büfé kész kalóriacsapda: túl nagy adag húsok, cukros üdítők, zsíros szószok. Ezek az étkek sok zsírt és kevés ballasztanyagot visznek a szervezetbe. Fontos, hogy akkor hagyjuk abba az evést, amikor jóllaktunk, és ne akkor, amikor üres lesz a tányér.
4. Mértékkel a fogadásokon! |
Irigylésre méltónak tűnik a fogadásokról fogadásokra rohanó üzletasszonyok élete, pedig nekik sokkal nagyobb önfegyelem kell, hogy az egészséges étrend szerint táplálkozzanak. Ha mi is ezen szerencsés-szerencsétlen csoportba tartozunk, úgy tervezzük meg a heti menünket, hogy a fogadások előtti és utáni napokon kevesebb kalóriát fogyasszunk. Amennyiben üzleti vacsorára vagyunk hivatalosak, legyünk képesek lemondani a harcsapaprikásról és a túrós csuszáról, és válasszunk salátát sovány hússal. Alkohol mértékkel, de egy pohár bor vagy pezsgő bőven belefér.
Készítsd el és vidd magaddal! Az igazán jó megoldás a könnyű, gyorsan elkészíthető és egészséges házi koszt, amit hamar megfőzöl és másnap magaddal viszel a munkahelyedre. Tippeket, ötleteket és recepteket olvashatsz itt! » |