Életmód

Kis vitaminkalauz

„Egyél sok vitamint!” – a csapból is ez folyik, de mennyit, milyet és miért? Ha körültekintünk a patikák és a drogériák polcain, és figyeljük a reklámokat, azt vesszük észre, hogy igazi dömpingje van a vitaminkészítményeknek. De honnét tudjam, hogy melyiket válasszam?

Mit mond a doktor?





Belgyógyász orvos barátomat hívtam segítségül a kérdés eldöntéséhez, hogy melyik színes vitamindrazsét válasszam. Az első reakciója rögtön egy újabb kérdés volt: miért szednél vitamint? Vitamint csak az szedjen, akinek tünete is van, feleslegesen adagoljuk magunkba a bogyókat, ha nem jelez a szervezetünk, sőt akár még túl is lőhetünk a célon, és mellékhatások is felléphetnek. A túl sok C-vitamin például vesekövet okozhat. A legjobb, ha természetes úton, a táplálékkal juttatjuk a vitaminokat a szervezetünkbe. Vitaminkészítményekből tehát csak keveset és csakis a szükségeset szedjük, ne vigyük túlzásba – az orvos tanácsa szerint.
Ha választani szeretnénk a vitaminkészítmények színes kínálatából, akkor kérjük ki kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét, vagy tekintsük meg az összetételét, és aszerint döntsünk. „Csak úgy magától, mert azt hallotta, hogy sok vitamint kell enni, ne szedjen senki sem, csak tudatosan, a tüneteknek megfelelően juttassunk a szervezetünkbe vitaminokat” – mondja a doki.

Mit mond a „vitaminhívő”?





Dr. Lenkei Gábor, a híres szerző szerint mindenféle vitamint egyszerre kell szednünk, hagyva, hogy a szervezetünk döntse el, mire van szüksége. A test felszívja, amiből hiányt szenved, és kiüríti magából azt, amire nincs szüksége. Nem létezik vitamintúladagolás. De azzal, hogy egyfajtát szedünk, vagy abból nagyobb dózist, egy másikból vitaminból valóban hiány keletkezhet a szervezetünkben. Lenkei doktor véleménye szerint az összes fontos betegséget a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiánya okozza.

Lenkei Gábor szerint két fontos szempont segít bennünket a vitaminkészítmény kiválasztásánál. Először is tekintsük meg az egyes alkotóelemek mennyiségét, győződjünk meg arról, hogy van-e belőlük elegendő egy napi adagban. A másik szempont az egyes alkotóelemek egymáshoz viszonyított aránya; ugyanis a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek rendszerben fejtik ki a hatásukat.






Íme egy kis támpont, Lenkei Gábor szerint így néz ki az a készítmény, melyet érdemes szedni:





• A-vitamin: 5000–10 000 NE
• D-vitamin: 400 NE
• E-vitamin: 400–800 NE
• C-vitamin: 500–1000 mg
• B1-vitamin: 300–500 mg
• B2-vitamin: 50 mg
• B3-vitamin: 50 mg
• B4-vitamin: 50 mg
• B5-vitamin: 50 mg
• B6-vitamin: 50 mg
• B12-vitamin: 50 mg
• Folsav: 100 ¾ g
• Kalcium: 500 mg
• Magnézium: 250 mg
• Vas: 18 mg
• Cink: 15 mg
• Mangán: 4 mg
• Réz: 2 mg
• Jód: 225 ¾ g
• + 60-70-féle nyomelem

(Forrás: www.drlenkei.hu



További szempontok





A vitaminkészítmények vitamintartalmának kb. a 15-20%-a szívódik fel, míg a természetes, növényi eredetű vitaminoknak akár 90-95%-a is, mivel a mikrotápanyagok az egész tápcsatorna hosszában folyamatosan tudnak eljutni a szervezetbe. Tehát hiába látjuk azt egy szintetikus C-vitamin-készítményen, hogy 1000 mg-os, mert ebből maximum 150-200 mg szívódik fel, vagyis napi 4-5 szemet kell még ebből is bevennünk.

Az általános nézet szerint minimum napi 60 mg C-vitaminra van szükségünk. Ezt a mennyiséget Adolf Hitler dolgoztatta ki az orvosaival, olyan minimumadagként, amit muszáj volt adni a katonáknak ahhoz, hogy a skorbutot, a C-vitamin-hiány utolsó, halálos fázisát elkerüljék. Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat, naponta legalább 1000 mg-ot szedett élete végéig, és nagyon szép kort ért meg. Azt mondta, hogy a C-vitamint a boltok polcain kellene árulni a tej és a kenyér mellett, mert ennyire létszükséglet.
Lenkei doktor szerint a C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele megmentene bennünket a betegségektől, s ha mégis elkapnánk valamit, akkor is elegendő lenne gyógyszerek helyett azt szedni. Érdekes és elgondolkodtató vélemény…

Erről se feledkezz meg!

A napfény hatására a bőrben képződő D- és a belekben baktériumok által termelt K-vitaminon kívül a szervezet a vitaminok mindegyikét a táplálékokból szerzi be. Két csoportjukat különböztetjük meg: egyesek vízben oldódnak, mások zsírban. A vízben oldódó vitaminokat (B, C) a szervezet nem képes tárolni, ezért napi bevitel szükséges. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) a zsírszövetben raktározódnak. A legtöbb vitamin hiánya jellegzetes hiánytüneteket és így betegségeket okozhat. A zsírban oldódó vitaminok túladagolása azonban ártalmas lehet.

Fűben-fában tavaszi orvosság






A természethez is visszatérhetünk a tavaszi vitamindózisért, ugyanis a különböző friss tavaszi levelekből összeállított teák igen gazdagok ásványi anyagokban. Amint kihajt a málna, a szeder, a csipkebokor, a galagonya, és amikor megjelenik a szamóca zsenge hajtása, a nyírfalevelek, gyűjtsük össze, hogy teát készítsünk belőle. Ez a tea, amellett, hogy pótolja az ásványi anyagokat, elősegíti a veseműködést is, amire ebben az évszakban különösen figyelni kell.






Ne feledd!
Fűben-fában orvosság! Használd előbb a környezetedben lévő energiaforrásokat, csak utána nyúlj mesterségesen előállított készítményekhez, és amíg lehet, kerüld az orvosságokat! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top