Életmód

Asztalhoz hív a természet!

Itt a tavasz – virágba borulnak a fák, hét ágra süt a nap: a szép idõ mágnesként vonz ki minket a szabadba.




Ilyenkor kétségtelenül nehezebben maradunk meg az íróasztal mögött, de szabadidőnket sem a tévé előtt bevackolódva, vagy egy sötét moziterem fotelébe süppedve akarjuk eltölteni. Mi már tudjuk: az idei sláger a piknik lesz.
Legyen szó egy családi kirándulásról a Mátrában, egy romantikus szabadtéri randiról a Gellérthegyen, vagy egy baráti összeröffenésről a Margitszigeten: a tavaszi-nyári időszakra kevesebb ideális társasági elfoglaltság képzelhető el egy pikniknél.

A piknik az úgy nevezett „batyubálokból” ered, ahol is a résztvevők mindegyike valamilyen étellel járult hozzá a közös lakomához. Magát a „pique-nique” kifejezést először egy XVI. századi francia szövegben olvashatjuk, amely egy olyan éttermi étkezésről számol be, ahol a résztvevők maguk hozták a bort. Jelentése a „csipeget” és a „semmiség” szókapcsolatból ered. Ebből is látható, hogy eredetileg nem a szabad tér volt a legmarkánsabb része, sőt, nem is szerepelt a piknik kritériumaként. Először a Nagy Francia Forradalom idején kezdtek a polgárok a szabadban étkezni, amikor megnyitották a nép előtt a királyi kerteket.





Mit együnk egy pikniken?
Elsősorban a hideg ételek dominálnak a piknik-fogások étlapján, bár amennyiben a körülmények engedik, meleg étel is készíthető (a grillezés lehetősége sajnos a hazai parkokban eléggé korlátozott).
Vihetünk kész szendvicseket, de adott esetben a helyszínen is összeüthetjük őket; nagy sikernek örvendenek a koktél-falatkák is.
Amennyiben a hidegtál a helyszínen készül, nyugodtan vigyünk mindent, mi szemnek szájnak ingere: minél többféle sajtot, felvágottat és zöldséget csomagolunk el, annál gusztább lesz a piknikünk. Légmentesen záró műanyag edényekben házi készítésű mártásokat vagy körözöttet is vihetünk. A menü összeállításánál ügyeljünk a megfelelő arányokra: inkább teljes kiőrlésű péksüteményeket vigyünk fehér kenyér helyett, használjunk margarint vaj helyett, és a felvágottak is inkább fehér (szárnyas) húsokból készültek legyenek.
A gyümölcsök mellett a gyümölcslevek is nagyszerűen hozzájárulhatnak lakománkhoz: a jól megválasztott alacsony kalóriatartalmú, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcslevek nemcsak egészségesek, de finomak is, ráadásul a korszerű, visszazárható csomagolás miatt attól sem kell tartani, hogy a gyümölcslé kifolyik a táskában.
Bár egy romantikus piknik esetén elengedhetetlen a rendes tányér és pohár, nagyobb családi összejöveteleknél már célszerűbb az eldobható műanyag étkészlet.





A piknik legfontosabb eszközei a pokróc és a piknikező kosár, amelynek különlegességét a poharak, tányérok és evőeszközök jól rögzített, kipárnázott tárolási lehetősége adja.

Ma már a klasszikus fonott kosár mellett nagyon sokfajta anyag és forma mentén választhatunk ideális piknikező-táskát: adott esetben hátizsákként is működhet, illetve hűtőtáska-funkciót is elláthat.

Az ilyen alkalmakkor természetesen a játékok sem hiányozhatnak: a kártya, a focilabda és a frizbi mellett jó szórakozásnak bizonyulhat egy activity- vagy scrabble-parti is. Egy-egy kiadósabb baráti focimeccs, tollasozás vagy frizbi-menet kapcsán ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékutánpótlásra: A SIÓ Könnyű és Zamatos gyümölcslevek a folyadékháztartás karbantartása mellett könnyed energiaforrást biztosít számunkra a kirándulás során, és emellett alacsony kalóriatartalma miatt nem is hízlal!



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top