nlc.hu
Életmód
A lé a tét

A lé a tét

Állandóan azt hajtogajuk, hogy mennyire fontos az állandó folyadékbevitel. Figyelembe véve, hogy testünk 70%-át víz alkotja, nem is annyira biztos, hogy eleget hívhatjuk fel erre a figyelmet.




Bár ezek szerint van a szervezetünkben folyadék bőven, és már megint fölöslegesen ijesztgetnek minket az egészség-guruk.

Sajnos azért ennyire nem egyszerű a helyzet: a testünkben lévő folyadékmennyiség nem alkot zárt rendszert, így állandóan változik; egyensúlyban tartása saját felelősségünk.

Miért érdemes ügyelni erre az egyensúlyra? Meglepően hangzik, de a vízháztartás szervezetünk nagy részére kihatással van, számos betegség és panasz elkerülhető, ha megfelelő mennyiséget iszunk.
Ha sejtjeink nélkülözhetetlen folyadékmennyiségéből csak tíz százalék hiányzik, jelentős mértékben romlik az anyagcsere. Ennek eredményeként nyugtalanok leszünk, fáradtnak és kedvetlennek érezzük magunkat. Ha a vízhiány eléri a húsz százalékot, levertek leszünk, nincsen kedvünk semmihez sem, és depresszív hangulat vesz erőt rajtunk. Ha a sejtek nedvességtartalma egyharmaddal csökken, anyagcserénk jelentősen megromlik, közérzeti zavarok állnak be. A sejtkutatók az egy napra jellemző hangulatingadozásokat is azzal magyarázzák, hogy változik sejtjeink természetes vízáramlása, az ozmózis.
Az anyagcsere leromlása bőrünk megújulását is lassítja, könnyebben alakul ki narancsbőr, és lassabban gyógyulnak be sebek.
Amennyiben megfelelő mennyiségű folyadékot veszünk magunkhoz, élénkebbek leszünk, javul a koncentrálóképességünk, illetve a sejtek regenerálódása is felgyorsul a fokozott anyagcsere miatt. Méregtelenítéshez is fontos a nagymennyiségű folyadékbevitel.

Ha össze akarjuk kötni „a hasznosat a hasznossal”, a nap során fogyasszunk Sió Könnyű és Zamatos gyümölcslevekből! A gyümölcslevek megválasztásánál ügyeljünk a magas gyümölcstartalomra vagy az alacsony kalóriatartalomra, hiszen a sok cukor hizlal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top