A piramis alján találhatóak azok az ételek, amelyekből a legtöbbet, míg a tetején azok, amelyekből a legkevesebbet kellene ennünk egészségünk megőrzése érdekében.
A piramis talapzatát a teljes kiőrlésű pékáru, valamint a növényi olajok alkotják. Utána következnek a zöldségek és gyümölcsök. Feleannyi alkalommal célszerű a különböző magvak, negyedannyi alkalommal a szárnyas húsok és hal fogyasztása. A felettük elhelyezkedő tejtermékekből ajánlatos még ennél is kevesebbet enni egy nap. A piramis csúcsán a vörös húsok, a fehér rizs, a fehér tészta, a fehérkenyér, a burgonya, a vaj, a szóda és az édességek állnak.
A kutatás eredményei azt mutatták, hogy aki a piramist szem előtt tartva étkezik, annál 20%-kal csökken a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata, továbbá nőknél 28, férfiaknál 39 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója.
Röviden összefoglalva, így célszerű összeállítani étrendünket:
4x annyi hal és baromfi, mint vörös hús,
Napi 5x zöldség,
Napi 4 darab gyümölcs a kedvenceid közül,
1 alkalommal növényi eredetű fehérje olajos magvak vagy szója formájában,
Több többszörösen telítetlen zsírsav (főleg növényi eredetű ételekben),
mint telítetlen zsír (állati eredetű táplálékokban)
Napi 15 gramm rost teljes őrlésű gabonából nyerve (gabonapehely, teljes kiőrlésű kenyér),
Nőknek: maximum fél-másfél pohárnyi alkoholtartalmú ital naponta,
Férfiaknak: maximum másfél-két és fél pohárnyi alkoholtartalmú ital naponta.
A napi optimális folyadékbevitel 2 liter.
A SIÓ Könnyű és Zamatos gyümölcslevek rendszeres fogyasztása a gyümölcstartalmuknál fogva hozzájárul a gyümölcsök által biztosított egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő folyadékbevitelhez.