nlc.hu
Életmód
Garantált tõke, nagy haszon lehetõségével – nemcsak profiknak

Garantált tõke, nagy haszon lehetõségével – nemcsak profiknak

Ismerd meg az MKB Bank Befektetési Szolgáltatásait. Interjúnkban Csorba Nikolettet kérdeztünk.

Mit tegyen a megtakarított pénzével, aki a nagyobb hozam reményében szívesen lekötné tartósan is, de nem tud biztosan hosszú távra tervezni, kicsit türelmetlen is, szeretné mielőbb kivenni a hasznot, és kockáztatna is, de azért nem nagyon?
 – kérdeztük Csorba Nikolettől, az MKB Bank Befektetési Szolgáltatások szakterületének üzletágvezetőjétől.

– Gondolom, ilyen esetben valamelyik tőkegarantált befektetési alap jöhet szóba?
– Valóban. Elsőrangú ajánlatunk van az ilyen ügyfeleink számára: Hozam Expressz néven új, zárt végű, tőkegarantált alapot indít az MKB Alapkezelő. A hasonló termékeinkhez képest az az új benne, hogy a futamideje ugyan 3 év, de akár lehet rövidebb: egy vagy két év is. Ha minden ideálisan alakul, és a nyereséget meghatározó részvénykosár teljesítménye hozza, amit elvárunk tőle, akkor már akár egy év után 20 százalékos hozamot tehetnek zsebre a befektetőink – vagy két év után 30 százalékot (ez évi 14,02 %-ot jelent). Ha az első két évben mégsem alakul minden ennyire ideálisan, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen az alap a három éves futamidő végével szűnik meg és ebben az utolsó évben is előfordulhat nagy emelkedés az árfolyamokban, így 3 év után a befektetők a részvények átlagos növekedéséből részesedhetnek a befektetett tőkéjükön felül. Az alap emellett rendelkezik a tőkegarantált konstrukciók összes előnyével – miközben a hagyományos banki betéteknél magasabb a lehetséges hozama -: a befektetett tőke nem veszhet el. A futamidő végén akkor is garantáltan megkapja az ügyfél, ha a portfólióban levő egyes részvények nem szárnyalnak olyan magasan, ahogyan szeretnénk.

– Mi van a részvénykosárban?
– A Hozam Expressz Alap teljesítményét tizenkét elemű részvénykosár növekedése határozza meg: hat az európai, három-három pedig az amerikai és a hong kongi piacról származik. A legjövedelmezőbb üzletágak legdinamikusabban fejlődő vállalatainak részvényeit tettük a csomagba. Ezek a cégek az energia-, a gyógyszer-, a bank-, a technológiai-, a kiskereskedelmi-, a közmű-, és a telekommunikációs szektorban működnek.

– A sokféle részvény közt akadhat olyan amelynek a piaci helyzete megrendül a három éves futamidő alatt?
– Az életben bármi előfordulhat, de a részvényeket úgy választottuk ki, hogy ennek a valószínűsége alacsony legyen, gyakorlatilag ez ne történhessen meg. Mivel a befektetett tőkét garantáljuk, az alap jó választást jelenthet az óvatosabbaknak is, akiknek még nincs részvény típusú befektetésük, és erre a területre merészkednének. Továbbá a tapasztalt tőzsdézőknek is, akik szeretnének a merészebb csomag mellé egy mérsékeltebb kockázatú befektetést is vásárolni.

– Mi van akkor, ha valakinek mégiscsak szüksége lesz a pénzére a futamidő alatt?
– Tekintettel arra, hogy zártvégű alapról van szó, a befektetési jegyek értékesítése a tőzsdén keresztül lehetséges. De szükség esetén bankunk lombard hitelt nyújt a befektetési jegy fedezete mellett.

– A tavaly bevezetett kamatadó csökkenti a hozamot is?
– Igen. Ugyanakkor a mostani akciónk keretében a befektetőink pénze már a jegyzési periódus alatt is egészen jól kamatozik: a március 26-tól május 4-ig tartó jegyzési időszak alatt éves szintre vetített 10%-os diszkonttal (EHM: 10,14%), azaz kedvezménnyel vásárolhatók a 10 ezer forintos névértékű befektetési jegyek az MKB Bank teljes fiókhálózatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top