Életmód

Gyógyító szex

Bizonyított tény, hogy a szex nemcsak a legkellemesebb, de az egyik leginkább egészséges „sport” is. Kiválóan égeti a kalóriákat, jótékonyan hat a hangulatunkra, oldja a stresszt, sõt segíthet egyes rákos megbetegedések megelõzésében is.

Mégis férfiak százezrei mondanak le az egészség megelőzésének erről a lehetőségéről azáltal, hogy akár másfél-két évig sem kérnek orvosi segítséget merevedési zavaruk megoldására.

A legjobb sport

A rendszeres sporttevékenység segít elérni és megőrizni a jó alakot, jelentős az egészségvédő hatása, valamint a sportolás közben felszabaduló hormonok csökkentik a stresszt és javítják a közérzetet. A sport tehát egészséges! És a szex? Ma már közismert, hogy a rendszeres szexuális élet egyben az egyik legegészségesebb sporttevékenység is. Egy intenzív csata a párnák között annyi kalóriát éget el, mint negyedóra kocogás vagy húsz perc edzés a lépcsőzőgépen. Ráadásul sokkal jobban csökkenti a felgyülemlett feszültséget, mint a legelterjedtebb feszültségoldók, az alkohol és a cigaretta. Egészségvédő hatása hosszú távon is megmutatkozik. Azoknál a férfiaknál ugyanis, akik rendszeres szexuális életet élnek, idősebb korban jelentősen kisebb a prosztatarák előfordulásának gyakorisága, mint passzívabb társaiknál.






A párkapcsolat egyik összetartója

A párkapcsolatok megromlásának, a válásoknak gyakran emlegetett oka a szexuális élet megromlása, az együttlétek számának jelentős csökkenése vagy teljes elmaradása. A következmények túlmutatnak az összetartozás érzésének és a másikért való rajongásnak az elvesztésén. A szex ugyanis a lelki egyensúlyra is jelentős hatással van. Segít javítani a rossz kedélyállapotot, feloldani a megfelelési kényszert és a frusztrációt. Egy jól sikerült romantikus hétvége vagy egy szenvedélyes éjszaka után a hölgyek vonzónak, a férfiak magabiztosnak és erősnek érzik magukat.







Miért ne éljünk „sport” nélkül?

A fentiekből látszik, mennyi előnnyel jár testi és lelki egészségünk szempontjából, ha megőrizzük szexuális aktivitásunkat. Mégis férfiak százezrei mondanak le erről a remek lehetőségről azáltal, hogy párjuk és az orvosok előtt is titkolják merevedési zavarukat. Gyakran másfél-két év is eltelik az első problémák jelentkezésétől az orvosisegítség-kérésig. Pedig ha idejében keresnének fel urológus vagy andrológus szakorvost, nem csupán a probléma megoldására lenne esélyük, hanem számos, korábban fel nem fedezett súlyos betegségre (magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) is fény derülhetne. A legnagyobb gondot a „férfiúi büszkeség” jelenti, hiszen nagyon kevesen mernek igazán szembenézni a ténnyel, és még kevesebben vannak azok, akik partnerükkel vagy akár orvosukkal őszintén beszélnének a megoldási lehetőségekről. Sokan vagy a teljes hallgatást választják, vagy bizonytalan eredetű, az internetről vagy piacokon beszerzett hamisítványokkal, csodaszereknek kikiáltott, ám valójában sokszor teljesen hatástalan vagy az egészséget kifejezetten veszélyeztető pirulákkal kezdenek öngyógyításba. Azonban minél hosszabb idő telik el a merevedési zavar rendszeres jelentkezése és az orvoshoz fordulás között, annál több lelki és testi tünettel lehet számolni. Az első lépést a kérdéssel kapcsolatos információk összegyűjtése és az anonim segítségkérés jelentheti. A következő lépés az urológus, andrológus szakember felkeresése. Gyakran egy beszélgetés, illetve egy vérvétel, vizeletvizsgálat, valamint egy néhány perces urológiai szűrés segítséget nyújthat a probléma azonosításában és a leginkább megfelelő gyógymód kiválasztásában. Éppen ezért nem szabad halogatni a szakmaisegítség-kérést, hiszen nem csupán egészségünk megőrzése a tét, hanem a lehetőség is, hogy ismét gyakorolhassuk a világ minden bizonnyal legélvezetesebb sportját.







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top