Életmód

Szex, harmónia

Zavarba ejtõ fogalom az intimitás. Vannak dolgok, amik csak ránk, illetve néhány emberre tartoznak, ezeket kiteregetni erkölcstelen és szégyentelen. Ám hol az intimitás határa? Hisz számtalan cselekvés és érzelem van, amely az egyik embernek bizalmasnak számít, más viszont egyáltalán nem érzi annak.

Ha társaságban elhangzik egy zavarba ejtő kérdés, a reakció legtöbbször szemlesütés, visszavonulás, vagy épp ellenkezőleg, heves ellentámadás. Létezik ugyanis egy láthatatlan burok körülöttünk, amely egyrészt biztonságot, védelmet nyújt – megsértésekor azonnali riadó harsan –, másrészt a harmónia és a nyugalom területe, ahol az egyén magabiztosan mozoghat. Teheti, hiszen ő alkotja meg, és olyanná formálja, amilyenné akarja. Ez az intim szféra azonban börtönné válna, ha néha nem osztanánk meg másokkal. Egy párkapcsolatban sok mindent megmutatunk szerelmünknek. Ő is így tesz, s hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy már kettőnk köré fonunk egy új intimitáshálót, amely édes, és sajnos, időnként keserű titkokkal telik meg.

Számtalan dolog van, ami csak kettőnkre tartozik, amit nem akarunk mások előtt felfedni. Ilyen például a szexuális életünk, de idetartoznak az érzelmeink is. A közös negatív élmények is a párkapcsolati intimitás részei. A szexuális kudarcokat nem szokás kibeszélni, s jó esetben a gyűlölködő-marakodó házaspár sem ordibál egymással mások társaságában. Erősen kultúrafüggő, hogy mi tartozik intim világunkhoz. Általában már gyerekkorban sikerül kialakítani saját kis világunkat, ám amikor másokkal is megosztjuk ezt, számos probléma merülhet fel. Hisz nem biztos, hogy ugyanazt tartjuk titkolnivalónak. Ha intim életünk egy darabja – akár személyes, akár párkapcsolati – napvilágra kerül, elmaradhatatlanul elönt a szégyenérzet. Mégis állandóan átlépjük a határt. Olyannyira, hogy ma egész iparágak épülnek az intim szféra megsértésére. Erről szólnak például a pletykalapok. Világszerte azok a legkeresettebb újságok, amelyek a hírességek magánéletéről szólnak. Brad Pitt újra nősül? Az angol királyi család tagjai hűtlenkednek? Mindezt persze lehetőleg fotókkal illusztrálva. Ez a fajta kíváncsiság kicsiben is létezik: kolléganőnk éppen kivel hetyeg, szomszédom kit visz fel a lakására, stb.
Az intim szféra kiteregetése felemelkedési lehetőséggé is válhat. Ma önjelölt sztárocskák azzal szereznek hírnevet maguknak, hogy teljesítmény hiányában magánéletük rejtélyeivel tartják fenn a nagyérdemű nézők-olvasók figyelmét. A valóságshow-k és a kereskedelmi tévék kibeszélőshow-i másról sem szólnak, mint magánügyekről. Féltett titkokat kiabálnak ki több millió néző előtt csalódott, megsértett – vagy egyszerűen butaságukban megrekedt – emberek. Hétköznapi határsértők is bőven akadnak. Egy szakításkor, váláskor a védőburok nagyot pukkanva durran ki, és barátnők, rokonok tudják meg a megromlott kapcsolat legbelsőbb titkait.

Mindezek alapján az intimitás látszólag ugyan eltűnőben van, megijedni mégsem kell. Ugyanis nem az számít, hol is vannak az intimitás határai, hanem az, hogy legyenek határok. Míg a világ világ, a szerelmespárok öntudatlanul is létre fogják hozni apró titkocskákkal fűszerezett sajátos világukat. S ez az intimitásburok a letéteményese a boldogságnak: lehetőség, hogy harmóniában élhessünk egy zavaros, veszedelmes világban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top