Rövid összeállításunkban megosztunk veletek négy a diéta részét képező otthon is könnyen elkészíthető, egészséges receptet.
Zabkása reggelinek ajánlott
5 csészényi átöblített zabpelyhet jénai edénybe teszünk, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
Mikróban a forrástól számított 5 perc alatt megpuhul.
Az így előkészített zabkása hűtőszekrényben több napig eltartható, és bármikor percek alatt fogyasztható állapotba hozható: kis tálkába egy étkezéshez megfelelő mennyiséget teszünk, néhány kanál tejjel dúsítva és édesítve (nem szintetikus édesítővel), és mikróban megbugyogtatjuk.
Tipp: változatosan lehet ízesíteni idénygyümölcsdarabokkal, kakaóval, fahéjjal, citromszeletekkel, lekvárral. |
Hajdina köret
Egy- vagy kétcsészényi átöblített hajdinát kétszer annyi vízben felteszünk főni, kevés tengeri só és vegamix hozzáadásával, a forrástól számított 20 perc múlva kész.
(Vastag falú lábosban, a legkisebb fokozaton kell főzni, fedő alatt.)
Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, hűtőben több napig is eláll.
Fogyasztás előtt az egy étkezésre szánt adagot megmelegítjük, és csak ezután teszünk rá olívaolajat és jó sok petrezselymet.
Tofukrém könnyű vacsorához
Egy doboz füstölt tofut keverőedénybe teszünk a következő hozzávalókkal:
1 csomag petrezselyem,
4 evőkanál olívaolaj,
1 csapott evőkanál mustár,
néhány gerezd fokhagyma (ha éppen nincs, akkor granulátum is megfelelő),
tengeri só (hétfűszer-só-val még finomabb),
néhány evőkanál szójatej vagy tej (annyi, amennyi a krémes állag eléréséhez kell).
A fent felsorolt összetevőket botmixerrel pépesítjük.
Kitűnő héjában sült krumplihoz (a vágott felét megkenni), zöldségekhez vagy pirítóshoz.
Praktikus tanács: gyorsan egyforma adagok készíthetők, ha fagylaltoskanállal teszünk egy-egy kupacot a tányérra. |
Túrógombóc ha egy kis édességre vágysz
Hozzávalók:
50 dkg sovány tehéntúró
2 púpozott kanál teljes kiőrlésű búzadara
2 tojás
pici só
Az öntethez:
joghurt
friss vagy mélyhűtött gyümölcs
édesítő
Elkészítés:
A túrót keverőtálba tesszük, és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a 4 kanál búzadarát és a pici sót, ezeket simára dolgozzuk. Az így elkészült masszát és a tojások fehérjét is (külön kis edényben) hűtőben kell tárolni, legalább 3 óra időtartamra, de akár 24 óra hosszát is lehet pihentetni).
Felteszünk egy fazékba vizet forrni, amíg felforr, felverjük a tojások fehérjét kemény habbá (ettől lesz pillekönnyű), és óvatosan a túrómasszához forgatjuk.
Kézzel vagy fagylaltoskanállal a forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, kb. 15 perces főzési időre van szükség, mérettől függően, fedő alatt, lassú forrás mellett. (Leszűrés előtt ajánlott egy gombócot kivenni a vízből, és kettévágva ellenőrizni, hogy átfőtt-e.)
A kész gombócokat óvatosan kell kiszedni és szitára tenni, teljesen lecsöpögtetni.
Tipp: prézli helyett öntettel tálaljuk Édesített joghurttal (ne használjunk szintetikus édesítőszert, csak természetes anyagot, pl. cikóriából származó élelmi rostot), valamint édesített, turmixolt málnával, eperrel (idénynek megfelelő bármilyen gyümölcs megfelelő) öntjük le. |
A teljes kúrát kipróbálhatod a Visegrádi Vitalizáló Vendégházban.
|