Életmód

Alkoholbeteg.hu

Hazánkban az alkoholbetegek száma a legóvatosabb becslés szerint is 800.000 fõ felett van, de egyes szakemberek megkockáztatják, hogy a valós számadat elérheti akár a másfél milliót is. A becslést nehezíti, hogy rejtett betegségrõl van szó: az érintettek többsége nem fordul orvoshoz, ezért függõségét csak a legutolsó fázisban, vagy sohasem diagnosztizálják hivatalosan.

Az alkoholista a legtöbb esetben nem egyedül szenved. Férjek, feleségek, családanyák és apák, nagyszülők, szüleikkel és testvéreikkel együtt élő fiatalok egyaránt vannak közöttük. Az alkoholizmustól közvetett módon szenvedők tömegét még kevésbé lehet meghatározni, de bizonyára nem túlzás, ha azt állítjuk: Magyarországon valamilyen mértékben szinte minden család érintett ebben a problémában.

A Reménység Alapítvány, amely a Somogy megyei Nágocson működik, második éve szervez intenzív, bentlakásos rehabilitációs programokat gyógyulni vágyó alkoholbetegek és – az országban egyedülálló módon – külön turnusokban hozzátartozóik számára. Az Alapítvány Alkoholrehabilitációs Programjában az elmúlt évben 24 alkoholbeteg és 18 hozzátartozó vett részt, összesen hat turnusban. (A következő, kéthetes program szeptember 9-én indul.)







Az Alkoholrehabilitációs Program legfrissebb szolgáltatása a megújult www.alkoholbeteg.hu weboldal, amelyen a terápiás turnusokról szóló legfontosabb tudnivalókon kívül egyéb segítséget is találhatnak az érdeklődők, úgymint: önteszteket (alkoholista, ill. társfüggő vagyok-e?); alapvető információkat az alkoholbetegségről és az önsegítő közösségekről; cikkeket, rövid tanulmányokat; józanodó alkoholisták személyes tapasztalatait; szakirodalmi bibliográfiát; a legfontosabb rehabilitációs intézmények, ill. az önsegítő közösségek oldalaira mutató linkeket.

A weblap folyamatos fejlesztés alatt van, a tervek szerint a közeljövőben elindul a fórum-szolgáltatás, valamint hanganyagok (előadások, rádióinterjúk) letöltésére is lesz lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top