nlc.hu
Életmód
Pénzügyek a fotelbõl

Pénzügyek a fotelbõl

Nincs sorban állás, nincsenek csekkek. Elég otthon bekapcsolni a számítógépet, és kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket. Az internetes bankolás Magyarországon talán most már kezd divatba jönni.

Mi az az internetbank?

Az a rendszer, amellyel számítógépről elérjük a számlát vezető bankunk elektronikus rendszerét, és a számlánkon műveleteket hajthatunk végre. Nem kell külön program a szolgáltatáshoz, így az bármilyen internetre kapcsolat számítógépről használható.



Elektronikus fizetési módszerek

Az elektronikus kereskedelem fejlődésének alapfeltétele a biztonságos és olcsó online fizetés. Ennek ma már számos változata elérhető Magyarországon is.



Fizetés sms-ben

Vásárláskor a felhasználónak meg kell adnia mobiltelefonjának számát, és sms-ben fogadja majd a kereskedő kódjait. Ezután a vásárlás tényét a telefonhívás közben mobiljára érkezett speciális felhasználói kód megadásával igazolja. A megoldás előnye, hogy a felhasználónak nincs szüksége sem bankkártyaszáma megadására, sem szolgáltatás előfizetésére. Hátránya, hogy a rendszer még csak szűk körben elterjedt.







Előfizetéssel együtt

Számos szolgáltató az online vásárlások tételeit hozzáadja a havi internet-előfizetési összegéhez. Így vásárláskor az ügyfélnek nem szükséges azonnal fizetnie, mivel az elköltött összeg az internet-hozzáférési előfizetéssel együtt a hónap végén kerül számlázásra. Kis összegű online vásárlások esetén praktikus, ám hátránya, hogy még nem minden szolgáltató kínálja ezt a módszert.



Audiotel szolgáltatások

Egyre több webhely teszi lehetővé, hogy árucikkekért és szolgáltatásokért pótdíj ellenében egy telefonszám felhívásával fizessünk. Előnye, hogy a felhasználó nem kockáztatja a bizalmas információk ellopását. Hátránya, hogy nehéz szabályozni a családtagok, különösen a gyerekek telefonhoz való hozzáférését.







E-banki azonosító kártya

Helyettesíti a bankkártya számát az egyes tranzakciókhoz külön-külön rendelt, egyszer használható számmal. A felhasználó a bankjánál előfizet a szolgáltatásra, ezután letölt egy ingyenes szoftvert, amely majd az e-banki azonosító kártya számait fogja előállítani. Előnye, hogy a felhasználónak a szoftver letöltésén kívül semmit sem kell telepítenie, nem kell megadnia a bankkártya számát, adatait. Hátrány, hogy ezért a szolgáltatásért fizetni kell.



Dallamos smart kártya

A felhasználó a speciális kártyát vásárláskor a számítógép mikrofonjához (vagy a telefonhoz) tartja, s ekkor az olyan speciális hangot bocsát ki, amelynek segítségével a kereskedő weboldala azonosítja a vásárlót. Előnye, hogy a kártya egyedi hangját lehetetlen utánozni. Hátránya, hogy ez a megoldás még csak szűk körben terjedt el.


Otthonról, kényelmesen

A legkényelmesebb otthonról intézni az utalásokat, kikerülve ezzel a bankfiókokban a tömeget, a sorban állást. A pénzintézetek többségének vannak kifejezetten erre kifejlesztett csomagjaik. Az alábbi táblázat a szolgáltatások díját mutatja.












































































 Bank Csomag  Díj  Elektronikus utalás   Papíralapú utalás  Közüzemi díjak
CIB Bank   Online Számlacsomag    549 Ft/ 149 Ft  díjmentes   100 Ft+ 0,20 %,min. 350 Ft, max. 5 000 Ft   díjmentes
Citibank   Net   100 Ft  díjmentes    díjmentes  50 Ft
ELLA   ELLA Magánszámla    díjmentes  díjmentes  díjmentes  díjmentes 
Erste Bank  Erste On-line    449 Ft 0,08%, min. 50 Ft, max. 1000 Ft,  állandó: díjmentes  0,30% min. 750 Ft, max. 7.500 Ft    díjmentes
 Unicredit Bank  Nonstop 449 Ft   díjmentes  0,2%  min. 190 Ft, max 5000 Ft  díjmentes
Inter-Európa Bank  e-Számla-Bázis   99 Ft   50 Ft 0,15 % min. 190 Ft max. 4000 Ft   40 Ft / tétel
K&H Bank   Elektronikus számlavezetési csomag   390 Ft  10 Ft   0,2 % + 300 Ft  max. 4000 Ft    díjmentes 
OTP Bank   Lakossági Elektronikus   1 200 Ft    díjmentes díjmentes   díjmentes  
Raiffeisen Bank    Lendület   590 Ft   díjmentes   0,2 % min 200 Ft, max 4 000 Ft  díjmentes

Forrás: az egyes  bankok






Csak óvatosan!

Internetes fizetésnél ugyanolyan körültekintően kell eljárni, mint egyéb esetekben. Figyelni kell arra, hogy a bankkártya adatai ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, hiszen az internetes fizetéseknél pusztán a kártya adataival, vagyis a kártya fizikai jelenléte nélkül is elvégezhető a tranzakció. Fontos, hogy netes vásárláskor csak a kártyán szereplő adatokat kell megadni, a kártyaszámhoz tartozó PIN-kódot nem kérhetik. Internetes fizetéshez a legegyszerűbb módszer a dombornyomott kártya, ezeknél biztonságot jelenthet az sms-értestő beállítása.

Tavaly év végén sok bankot ért támadás, adathalászok próbálták ellopni ügyfeleik adatait. A kiküldött elektronikus levelek adategyeztetés címén arra kérték az embereket, hogy adják meg azonosítójukat. A támadások során alig kétszáz ember dőlt be a hamis leveleknek, a kár néhány százezer forint volt.

• Tanulság: e-mailben adatot soha ne adjunk meg! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top