Életmód

Kedvencünk, a radír!

Lássuk be, a szagosok ideje lejárt, de még jól tartja magát a majdnem zselés, feljövõben a mozifilmes utánérzéses. A suliban radírmániások voltunk, nem tudtunk ellenállni a nagy évnyitó hurrának, rávetettük magunkat a szezon sztárjaira!

A radír radíroz, ez a legfőbb célja, ha emlékeink nem csalnak, azért felrémlenek olyan gumidarabok, amik egyre alkalmatlanok voltak: radírozásra. De hát ez még a kék iskolásköpenyes korszakban történt, úgy a múlt században. A modern radírok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, radíroznak, mint a gép, éppen ezért kifejezetten esztétikai seregszemlével tettünk különbséget közöttük. A suliszezon legszebb darabjait válogattuk össze!


„Majdmegeszlek” radír

Kitörölhetetlen nosztalgiával ábrándozunk gyermekkorunk státusszimbóluma, a szagos radír után. Ha felrémlik bódító illata, feledjük morzsálódós állagát, megbocsátjuk papírszaggató ragacsosságát. Csak a tolltartónyitásra szétterülő bódító illat maradt emlékezetünkben.
Ezt idézi az erdei gyümölcsös jégkrémet formázó, illatozó radírváltozat, amelynek pálcikája a radírozási műveletben indifferens, viszont ettől lesz igazán pálcikásjégkrém-feeling.








Rajzfilmsztárok radírgumi

A gyakorlott radírozók jól tudják, minden gumidarabra nyomtatott színes figura előbb-utóbb veszít fényéből, rugalmasságából, és eljön a nap, amikor foltokban dobja le magát egy durva grafit eltüntetésének pillanatában. Micimackó, viszlát! Bármennyire is kedvencünk a mackó, be kell látnunk, ábrázatja hamarost az enyészeté lesz.
Ezért aztán az új irányzat már a radírt borító „mezre” pozicionálja a rajzfilmhősöket, jelen esetben a „magyar tolltartóba magyar kockásfülű nyulat” mozgalom keretében. A borító többféle funkcióját csak dicsérni tudjuk, védi a radírt, védi a mintát, és védi a gyereket is, nehogy unalmas környezetismeret-órán arra vetemedjen, hogy ráfirkáljon valamit kedvenc radírjára.








Mangaradír

Vagy mondhatjuk, majdnem manga. A háromdarabos csomagban egy-egy távol-keleti rajzfilmőrület szereplői vonulnak fel. Hangulat szerint változtatható a radírozás eszköze. Harcosabb napokra harcosabb fejeket ajánlunk, dogaíráshoz szelíd csillagszeműt vagy éppen pánikos dülledt fejűt. A hangulatvariáló radír nagyobb gyerekeknél stresszoldó hatású is lehet. Talán…








Klasszikusan minőségi

A funkcionalista irányzat egy szép példája a „radírt a radírozásért” radír. Semmi mást nem tud, mint radírozni. Van neki kis papírborítója, védelem szempontjából értékelendő (lásd feljebb!), kifejezetten grafitokra szolgáló gumiszerkezete, amit finoman figyelmünkbe is ajánl angol nyelven a borító oldalán. A dán ipar terméke a minimalista felhasználók kedvence lehet.








Lyukas radír

Nem gondoltuk, hogy kifejezetten kínálatbővítő célzattal dobták piacra a Gombóc Artúr mondókájára hajazó lyukas radírt. Felrémlik őse még az általánosból, már akkor sem értettük, miért jó a lyuk a radíron, hacsak azért nem, hogy ne nekünk kelljen hosszas körző- és grafithegymunkával megalkotnunk. Biztonsági célzatú lyukelhelyezés szerintünk nem indokolt, hiszen manapság bárki elbánik egy lyukba fűzött spárgával. Viszont a legtrendibb és legelegánsabb kacsos dizájnelemeket csodálhattuk a radír dombornyomásán. Az is valami.








Fociradír

Kifejezetten a legkisebb, erős nemet célzó termék, amely számtalan felesleges dolgot vonultat fel a kiskorúak kápráztatása céljából. A fociszakkörösök meg fognak őrülni érte. A borítóba épített celofán védi a belső kialakításban elhelyezett miniradírt. A praktikum rovására írandó, hogy amint a borítót kicsit feljebb nyomjuk a radírgumin, szabaddá válik az út a kis labdának, és nincs az a tolltartó, amely hosszan megőriz egy ilyen kicsi izét. Másrészről pedig nincs az a leszedált kiskorú, aki három és fél másodpercnél tovább kibírja, hogy a celofánt be ne szakajtsa, és a kis labdát onnan meg ne szerezze. Ameddig ez nem következik be, addig csinos kis jószág. Utána csak egy középen mérhetetlenül lyukas radír.








A TC radír

Azaz többcélú. Egybeépíthető a ceruzával, vagyis a tolltartóban jóval kevesebb helyet foglal el. Kielégíthető azon vágy is, hogy gyorsabb legyen a radírozási művelet, hiszen csak egy ceruzaforgatást igényel. Ugyanakkor a radírfejek kiképzése felhasználóbarát éleket kapott, így a legmakacsabb ceruzafolttal is ügyesen elbánhatunk. És mégsem a fát rágjuk a ceruza végén…

 






A letisztult formák radírja

Vállaltan elfogultak vagyunk a háromszögletű radírral kapcsolatban. Letisztult, egyszerű formája, visszafogott megjelenése sikerre viheti a felnőtt korosztály körében. Szögeinek kialakítása segíti a radírozást, miközben alapanyaga békebeli minőséget idéz. Semmi cicó, radír a javából!








Az abszolút multikulti

Ebbe a radírba aztán beletették az össze kreativitásukat a kreatívok. Ha egyáltalán a radírokhoz sorolható ez a SpongyaBobba oltott faragóba ágyazott gumiláb-variáció. Kétségkívül sikeres a rajzfilmsorozat rajongói körében, az anyukák is boldogok lehetnek tőle, nem kell külön faragóra költeni, viszont szükség lenne egy két számmal nagyobb tolltartóra, hogy a szett beleférjen. Bármilyen otromba is a kinézet, funkcionálisan roppant nagy előnyöket vonultat fel, hiszen a kis kezek könnyebben fogást találnak a hatalmas Bob-testen, így a radírozás valóban gyerekjáték!





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top