nlc.hu
Életmód
Levessel kezdd a helyes táplálkozást!

Levessel kezdd a helyes táplálkozást!

A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt a fogást.

Pedig remekül beilleszthető a helyes táplálkozásba, amit a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt.





Miért is érdemes levest fogyasztani?
A legkézenfekvőbb válasz: mert ízletes és olcsó, de ezenkívül számos érv is szól mellette.
A leves értékes szervezetünk számára, hiszen minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, annál magasabb a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma.
Gazdag ízanyagokban, isteni az illata, javítja az étvágyat, kedvező hatással van az emésztésünkre, segít szervezetünk folyadékigényének kielégítésében. Az elegendő folyadék elfogyasztása egyebek között megkönnyíti az emésztést, és segít kiüríteni a káros salakanyagokat is a szervezetünkből.
Az alacsony energiatartalmú levesek a táplálkozásukra odafigyelők számára is megfelelőek, mert rost- és folyadéktartalmuknál fogva magas a telítőképességük, vagyis csökkentik az éhségérzetet és szabályozzák az étvágyat. Emellett szükséges tápanyagokat juttatnak az emberi testbe. Egy tányér leves általában 100-150 kcal-t tartalmaz, elkészítési módtól függően, mely egy átlagos tömegű és aktivitású ember napi energiaszükségletének 5-6%-át fedezi.




Ásványi sók, flavonoidok, antioxidánsok és vitaminok is kerülnek velük a szervezetünkbe.
Szerencsére a legtöbb leves változatosabbnál változatosabb zöldségekből készül, így közelebb kerülhetünk a táplálkozásszakértők által ajánlott napi 200-400 g zöldség fogyasztásához is. A gyerekeinket is egyszerűen rá lehet vele szoktatni a rendszeres zöldségfogyasztásra, amely majd fontos szerepet tölt be a későbbi táplálkozásukban is.

És ami még mellette szól:
Nem kell mesterszakácsnak lenni, hogy elkészítsünk egy finom és tápláló levest. Manapság ugyanis remek kész levesek kaphatók a kereskedelemben. Ezeket akár irodai körülmények között is elkészíthetjük.






Helyes táplálkozás
Étkezzünk rendszeresen, lehetőleg napi öt alkalommal kis adagban, és fogyasszunk 1,5-2 liter folyadékot. Ezért kezdjük az ebédet egy levessel.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top