Életmód

Tuti immunerõsítõ: Echinacea

Ha beköszönt a nyirkosabb, hûvösebb idõ, szervezetünk önkéntelenül gyógynövényeket, gyógyteákat kíván. Az õszi–téli évszakváltáskor jó szolgálatot tehet immunrendszerünk erõsítésére az Echinacea.

Valószínűleg a hajkeféhez hasonlatos, szúrós virágzata miatt kaphatta a tudományos nevét, amely a görög echinos, sündisznó szóból származik. De lehet, hogy elnevezésében közrejátszott az a jelenség is, hogy elfogyasztva enyhe bizsergető érzést okozhat a nyelven.

 

Találkozási pont

Ezt az egykoron vadon élő növényt még az Észak-Amerikában élő indiánok alkalmazták sebek gyógyítására. A kasvirág a szárazabb, erdős területeket és a füves pusztákat kedveli. Gyűjtési ideje a tavaszi és nyári hónapokra esik; főleg a föld felett található részeit (virágzatát, leveleit, szárát) és a gyökerét keresik, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. De nem szükséges bakancsot és hátizsákot húznod, hogy beszerezd, csak vesd be magad az első utadba eső gyógynövény- vagy bioboltba, esetleg egy nagyobb patikába. Számos megjelenési formája közül kiválaszthatod a neked megfelelőt. Az Echinaceát megtalálhatod valamilyen oldat, különböző cseppek, tabletta, kapszula, bonbon és tea formájában.

Hogyan hat?

• Erősíti a szervezetet. – Érdemes évente többször, kúraszerűen fogyasztani, mivel olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek megerősítik az immunrendszert.
• Csökkenti a fertőzéses megbetegedések gyógyulási idejét. – Rendkívül hatásos néhány, már kialakult betegség kezelésében is, mint amilyen a megfázás, influenza, hörghurut, köhögés, mandulagyulladás, fülgyulladás. Érdemes már a betegség első tüneteinél belevágni egy kasvirágkúrába, így – főleg egy nátha vagy influenza esetén – gyorsabban tudja kifejteni gyógyító hatását, és jelentősen enyhíti az influenzával járó fájdalmakat, az orrdugulás vagy a megfázás okozta kellemetlen közérzetet.
• Enyhíti a bőrbetegségeket. – Gyakran alkalmazzák nehezen gyógyuló sebekre és gyulladásos bőrbetegségekre is, mivel megtalálható benne a gyenge antibiotikus hatást keltő echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag. Gyógynövénytinktúrájával kezelhető a tályog, az ekcéma, enyhébb égési sebek, szájfekély vagy akár a felfekvés is.

Természetes mozgósítás

Természetes antimikrobás és fertőzésgátló anyaga révén hatásosan véd bizonyos fertőzést okozó gombák, vírusok és baktériumok ellen. A gyógynövény alkotóelemeinek hatására a sejtek mozgósítanak egy természetes antivirális (vírusellenes) anyagot, az interferont. (Az interferonok olyan fehérjék, amelyeket a szervezet különböző sejtjei termelnek. Fokozottabb működésük révén meggátolják a különböző vírusok szaporodását és a daganatok növekedését, valamint a paraziták szaporodását is.) Mivel a „mozgósítás” hatása csak rövid ideig tart, ezért egy esetlegesen elhúzódó fertőzéses megbetegedésnél érdemes gyakrabban, naponta többször is alkalmazni.

Adagolása

A kasvirágot hosszabb távú kezelésnél vagy az immunrendszer erősítésekor ajánlott más, hasonló, immunserkentő gyógynövénnyel felváltva fogyasztani. (Próbáld ki a homoktövist, ami valóságos vitaminbomba, használd ki a csipkebogyó C-vitamin-forrásait vagy a ginszeng univerzális erejét is.) Ajánlatos, hogy a hetekig tartó kasvirágkúrát mindig néhány hét szünet kövesse.
Bár nem jellemző, hogy az Echinacea fogyasztásának lennének mellékhatásai, azért akik a margarétafélékre allergiásak, kellő óvatossággal fogyasszák. Bármilyen bőrkiütés vagy légzési zavar fellépése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top