Életmód

Füstölgünk – tippek a leszokáshoz

Füstölgünk. Nagyjából minden második férfi és minden harmadik nõ hódol a dohányzás káros szenvedélyének. Az egész világon a dohányzás az egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényezõ, közel 24 halálos betegséggel hozzák összefüggésbe.

Mindenki tisztában van a cigarettázás egészségügyi ártalmaival, a dohányzók közel 70 százaléka szeretne is leszokni, mégis nagyon kevés embernek sikerül. Pedig ha elnyomjuk az utolsó szál cigit, a szervezetünk máris regenerálódni kezd.

Túl sokan szívják





A felmérések szerint a férfiak 48 százaléka, a nők 30 százaléka és ezen belül a várandós hölgyek 20 százaléka dohányzik! Évente 2400-2600 szál/fő a magyar lakosság cigarettafogyasztása, ez a világranglistán a harmadik hely eléréséhez elegendő. Évente 28 ezer ember hal meg dohányzás következtében, vagyis naponta 76 ember. A lakosság 65 százaléka „passzív dohányos”.

Hazánkban a dohányzás még mindig az egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényező. A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy 30 000 ember hal meg Magyarországon, ráadásul ezek az emberek átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint
nem dohányzó társaik. Ez az összes haláleset húsz százalékát jelenti. A kardiovaszkuláris megbetegedések (szívinfarktus, stroke, perifériás érbetegségek) és a légzőszervi betegségek (elsősorban a tüdőrák) az összes, dohányzás okozta megbetegedés háromnegyedét teszik ki.

Tilalom

Miközben szövöm a szöveget a cigarettázás ártalmairól, hallom az infót a háttérből: az Európai Parlament két éven belül betiltaná a dohányzást minden munkahelyen, étteremben és közlekedési eszközön. A szigor mögött szomorú adat áll: a dohányzás évente 650 ezer halálos áldozatot szed az EU-ban.
Ez azt jelenti, hogy ha elfogadják a törvényt, 2009-től nem lehet majd hazánkban sem éttermekben, vonaton, de még szórakozóhelyeken sem cigizni. A képviselők továbbá javasolják, hogy ne lehessen dohányozni az autóban, ha kiskorú is ül benne, az egész Unióban legyen tilos 18 év alattiaknak dohánykészítményt eladni, és cigarettaautomatát is csak úgy lehessen felállítani, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá, és még a játszótereken is bevezetnék a dohányzási tilalmat.
A szigorítás jó hír a nem dohányzóknak. A passzív dohányzásnak egyébként sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt korábban hittük. Hasonló megbetegedéseket okoz, mint a dohányosoknál, és gyakrabban fordul elő, mint azoknál, akik nincsenek dohányfüstnek kitéve. A legfrissebb felmérések szerint minden tizedik aktív dohányos megöl egy passzív dohányost káros szokásával.







Néhány jó ok a leszokásra

A dohányzással az a legnagyobb gond, hogy túl távolinak tűnnek a következményei. Hiába beszélünk a cigi-koporsószög párhuzamról, nem kézzelfogható, így mindenki hárítja ezt a veszélyt. Egy idős orvos barátom elméletét idézem, ő arra figyelmeztet, hogy a dohányzás a férfiaknak a péniszét, a nőknek pedig az arcbőrét teszi tönkre. A dohányzás károsítja a pénisz vérkeringését ellátó vérereket, ezért a dohányos férfiaknál nagyobb az impotencia veszélye. A cigarettázás a nők arcának hajszálereit ugyancsak rongálja, és ez az oka annak, hogy a dohányzó nők előbb ráncosodnak, mint a füstmentesen élők. Természetesen a dohányzó férfiaknál is korábban megjelennek a ráncok, a teremtés koronáit azonban kevésbé zavarja, mint a hölgyeket.

Talán a legveszélyeztetettebb a csoport a gyermekvállalás előtt álló nők köre. Aki nem hagyja abba időben a dohányzást a tervezett gyermekvállalás előtt, az saját megtermékenyülésének útjába gördít akadályt. A dohányzás ugyanis jelentősen csökkenti a fogamzóképességet azzal, hogy gátolja a petesejtek érését. Ez a fajta csökkent fogamzóképesség szerencsére nem visszafordíthatatlan állapot, a dohányzás abbahagyása után pár hónappal minden visszatérhet a normális kerékvágásba a nő szervezetében. Ha azonban valaki nem tud időben lemondani káros szenvedélyéről, a magzat egészségét is
veszélyezteti.







Hamvadó cigarettavég

A dohányzásról leszokni nem könnyű dolog, ugyanis a nikotin függőséget alakít ki, így a dohányfüstben lévő kátrány és különféle vegyületek folyamatosan mérgezik a szervezetet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik négy hétig képesek megállni, hogy nem gyújtanak rá, azoknak legalább 30 százaléka nem dohányzó marad legalább egy évig, 16-18 százalékuk pedig végleg felhagy ezzel a káros szenvedéllyel. A dohányosoknak csupán 1 százaléka képes erre segítség nélkül.

Biorezonanciás kezelés





Ha nem megy segítség nélkül, pusztán akaratból, akkor lehet próbálkozni a rágóval, a nikotintapasszal vagy a komolyabb biorezonancia-kezeléssel. Ugyanis létezik egy olyan komplex módszer, amely során egy félig elszívott cigarettát analizálva személyre szabott, nikotinsemlegesítő, hiányérzetet (függőséget) megszüntető terápiát biztosítanak. A biofizika legmagasabb szintjét és a legkorszerűbb eszközöket használva azonnal megszüntetik a cigaretta kívánását okozó, a szervezetből érkező belső késztetést. A lényege az, hogy minden élőlény elektromágneses rezgéseket bocsát ki és fogad be, amelyek az egészségi állapotra vonatkozó információkat hordozzák. A készülék ezeket a rezgéseket olvassa le. Az egészséges, de legyengült rezgéseket felerősíti, a kóros, diszharmonikus rezgéseket pedig kioltja, majd ezeket a korrigált rezgéseket visszajuttatja a szervezetbe. A kezelés egyénre szabottan, fájdalommentesen és minden mellékhatás nélkül szünteti meg azokat a dohányzás okozta, a szervezetben meglévő információkat, amelyek a nikotin és általában a cigaretta utáni vágy kialakulásáért és fenntartásáért felelősek. A nikotinéhség és a rágyújtás utáni késztetés a kezelést követően néhány órán belül megszűnik.

Nikotinpótló kezelések, gyógyszeres kezelés

Létezik úgynevezett nikotinpótló kezelés is. A beszívott cigarettafüstben lévő nikotin az első „slukkot” követő 3-5 másodpercen belül eljut a tüdőből az agyba. Hatására néhány hét-hónap alatt „nikotinfüggőség” alakul ki, emiatt a dohányos embernek a jó közérzethez nikotinra van szüksége. Nikotin nélkül nikotinmegvonási tünetek tapasztalhatók: nem találja a helyét, nagyon kívánja a cigarettát, feszült és ideges lesz, a feje fáj, „minden baja van”. A nikotinmegvonási tünetektől nikotinpótló készítmény segítségével (nikotinos tapasz, nikotinos rágógumi) lehet megszabadulni. A tapasztalatok szerint a nikotinpótló készítmény, ha elegendő hosszú ideig (kb. 2-3 hónap) és csökkenő adagolásban, orvosi tanácsadás mellett használják, kb. megkétszerezi a sikeres leszokás arányát.
Szerencsére ma már vannak bizonyítottan hatékony nikotinmentes gyógyszerek is. Ezeket ma még csak orvosi vényre válthatják ki a páciensek. A leghatékonyabb gyógyszereket a háziorvosok is felírhatják, de a leszokást segítő szakrendeléseken és a tüdőbeteg-gondozókban is hozzájuthatnak a leszokni vágyó dohányosok.

Segítségedre lehetnek a gyógynövények is

Gyógynövényekkel is lehet próbálkozni, hatásos például az édesgyökér. A növény gyökere úgy néz ki, mint egy jó kubai szivar.






Tipp: Tarts a kezedben egy gyökérdarabot, és szívogasd cigaretta helyett! Segít kielégíteni azt a sóvárgást, amelyet a szádba vett cigaretta iránt érzel.



 


 


A dohány után vágyó, leszokó dohányosok rágcsálhatják (akár salátába is keverhetik) a vörös here virágát vagy bármi más geniszteintartalmú élelmiszert, például földimogyorót vagy szójababot. A rágyújtási ingert ez is kielégíti részben. Ihatsz mindennap vöröshere-teát is, ez is hatásos. Végül, de nem utolsósorban a sárgarépa is jól jöhet. A karotinoidok, az A-vitamin előanyagai segítenek a rák megelőzésében. Ha nem is hagyod abba a dohányzást, mindenféleképpen rágcsálj sárgarépát!








Utána jobb lesz

Az utolsó szál cigaretta utáni első naptól kezdve megszűnik az egészségkárosító hatás, csökken a megbetegedés veszélye. A dohányzás abbahagyása után azoknak az életkilátásai javulnak a legjobban, akik 35 éves koruk előtt hagyják abba a cigarettázást. Minél hamarabb hagyja abba valaki a dohányzást, annál jobb, de sohasem késő.
„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem” – mondja Mark Twain angol író. Most biztosan mosolyogsz magadban, lehet, hogy te is így vagy ezzel. Ne ess kétségbe, ha elsőre nem sikerül, vagy ha átmenetileg visszaesel, egy a lényeg: ne add fel soha! Ne feledd, füstmentesen kellemesebb! Akár segítséget is kérhetsz! Ha valamilyen panasz miatt orvoshoz kívánsz fordulni, vagy le szeretnél szokni a dohányzásról, a háziorvos mellett a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosai is rendelkezésre állnak vizsgálatokkal és tanácsadással egyaránt.







Linkajánló:
Ezen a honlapon megtalálod a leszokást segítő rendelők országos listáját. Klikkelj bátran!
Nemdohányzó.lap.hu
Dohányzásmegelőzési és leszoktatóprogramok

Cikiacigi.hu

Biorezonanciás kezelés







 





Az utolsó cigaretta elszívása után szervezetünk azonnal regenerálódni kezd:

• 20 perc után vérnyomásunk és pulzusunk normálissá válik. 
• 8 óra után vérünk oxigénszintje javul.
• 12 óra után már nincs több nikotin a szervezetünkben.
• 24 óra múlva a halállal végződő hirtelen szívinfarktus kockázata csökken.
• 48 óra után javul az illat- és ízérzékelés.
• 3 hónap után 30 százalékkal jobb a tüdőnk teljesítménye. 
• 9 hónap múlva a nikotin okozta krónikus köhögés megszűnik. A kimerültségérzés és a szapora levegővétel egyértelműen csökken. Lényegesen fittebbnek érezzük magunkat. 
• 12 hónap után 50 százalékkal csökken a szívinfarktus rizikója.
• 2 év múlva a szívinfarktus és a tüdőrák kockázata még kisebb lesz. 
• 5 év után 50 százalékkal kisebb az esély a tüdőrákra. 
• 10 év után csupán annyi a tüdőrák esélye, mint a nem dohányzóknál.
• 15 év után az egészségi állapot olyan, mint a sohasem dohányzóké.


.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top